Karoşi Sendromu Nedir?
KAROŞİ SENDROMU Nedir ? Aşırı Çalışmak Ölüme Yol Açar mı?
Karoşi Japonca kendi isteğiyle aşırı çalışmak anlamına gelen bir kelimedir.Sendroma adini verenler Japonlar olunca ne kadar çok çalıştıkları da aşikardır herhalde diyor sendroma birlikte bir göz atalım istiyoruz.
Karoşi sendromuna baktığımızda ilk vakalardan biri ; 1969’da Japonya’da dağıtım yapan bir gencin uzun sure aralıksız çalışması sonrası ölmesi olmuştur .
29 yaşındaki bu genç aralıksız 24 saatten fazla çalışmış , mesai sonrası beyinde ani kanaması olmuş ve kurtarılamamıştır.
ILO (Uluslararası İs Örgütü) ‘nün 1993’de Karoşi sözcüğünü de kullanarak bu ölüm seklini tanımladığını görüyoruz. 2013’te yaptıkları çalışmada da bu vakaları ayrıntılı incelemişler ve bazı ülkeler işçi sağlığı ve güvenliği yasalarında artık bu sendroma ve etkilerine yer vermişlerdir.Ülkemizde henüz işçi sağlığı ve güvenliği yasasında bu duruma yer verilmemiştir ; ancak tüm dünyada olduğu gibi bizde bazı başarılara erişmek için daha fazla çalıştıkça böylesi bir sendromdan talihsiz ölümler yaşanacaktır diye düşünüyoruz.
Karoşi Sendromu’nun Belirtileri Nelerdir?
Karoşi Sendromu ayrıca ani tükenme sendromu olarak da bilinen bir hastalıktır.Belirtileri şiddetli bas ağrıları , boyun ağrıları , kas ağrıları , göğüste ağrı ,anhedoni (hayattan zevk almama ), hafıza problemleri ,kronik gerginlik ve keyifsizlik hissidir .
Biz Ne Öneriyoruz?
Aşırı ve uzun sure çalışan , özellikle stres yoğunlukla çalışan insanların kendilerine daha fazla dinlendirici , ruhen ve bedenen stresten arındıracak aktivite bulmalarını , stres kaynaklarının vücuttaki fizyolojik etkilerini giderebilecek anti oksidan yoğunluklu yiyeceklere , içeceklere hayatlarında yer vermelerini , özellikle stres hormonu olan kortizolun vücutta fazla salınmasını engellemek adına kaliteli bir uyku uyumalarını tavsiye ediyoruz ve hiçbir çalışmanın yoğunluk ve stresin insan sağlığından ve hayatından önemli olmadığını da aklınızda bulundurmanızı tavsiye ediyoruz .
Merak ettikleriniz ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından belirtebilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız.