İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı Nasıl Yorumlanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı, genellikle diz için çekilen grafilerin rapor bölümlerinde karşımıza çıkan bir ifade olup, eklemin içinde normalden fazla sıvı birikimi anlamına gelir. Bu durum, çeşitli patolojiler, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar veya aşırı aktiviteye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu makalede, bu durumun nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri üzerinde detaylı bir şekilde duracağız.

İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı Nedir?

İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı, son zamanlarda internet ortamında sıkça aranan ifadelerden bir tanesi. Bu yazımızda bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız.

İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı
İntraartikuler mesafede sivi artisi ile ilgili görsel.

Genelde diz için çekilen grafilerin rapor bölümünde geçen bu ifadenin birebir Türkçe karşılığı eklem içinde olması gerekenden fazla sıvı olmasıdır.

Bu fizyolojik olmayan duruma birçok hastalık sebebiyet verebilmektedir.

İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı Nasıl Yorumlanır?
rapor örnegidir.

Eklem içerisinde olması gerekenden fazla miktarlarda sıvı birikimine hangi hastalığın sebep olduğunun tespit edilebilmesi için en yakın ortopedi uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Dizde Sıvı Birikmesi Neden Olur?

Fikir yürütecek olursak akla gelen nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Dizin kıkırdak yapısında ortaya çıkan bir patoloji sonrası sıvı emilim mekanizmaları bozularak sıvının orada birikmesine sebebiyet vermiş olabilir.
  • Ortaya çıkan bir enfeksiyon neticesinde ilgili bölgede sıvı birikimi olmuş olabilir.
  • Bazı romatizmal hastalıklar eklemi tuttuğunda ortaya çıkabilir.
  • Altta yatan herhangi bir hastalık olmaksızın fazla aktif olarak kullanılan bir dizde de benzer sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

İntraartiküler Sıvı Birikimi Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Dizinde sıvı olan hastalar merdiven inip çıkarken dikkat etmeli, tuvalet ihtiyacı durumlarında klozet kullanmayı tercih etmeli, obeziteye sürüklenen bir yaşam biçiminden kaçmalı, uzun süre ayakta durmaktan kaçınmalıdır. Tüm bu önerilerden önce mutlaka ama mutlaka bir ortopedi uzmanına görünmelidir. Ortopedik diz testleri kullanılabilir.

İntraartiküler Sıvı Nasıl Tedavi Edilir?

İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı Nasıl Yorumlanır?
intrartikuler sivi birikimi tedavisi ile ilgili görsel.

Bu hastalar mutlaka vücut kitle indeksini normal değerlere çekmelidir. Sıvı tedavi edilirken  öncelikle fizik tedavi yardımıyla düzeltilmeye çalışılır. Daha sonra soğuk kompres gibi uygulamalar, dizde artikülosentez işleminin yapılması ve son olarak cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir.

Farklı bir uzmandan ya da aile hekiminizden böyle bir rapor size verildiğinde yapmanız gereken ilk şey bir ortopedi uzmanına görünmektir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 2 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 22 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“İntraartiküler Mesafede Sıvı Artışı Nasıl Yorumlanır?” üzerine 2 yorum

  1. 2 iki içinde mr çekindim önçe sonuçları kopyalıyorum SAG DIZ
    RADYOLOJIK BULGULAR:
    Eklem araliginda, infrapatellar bursa ve suprapatellar bursada efüzyon saptanmamistir. Ekleme bakan kemik ve kikirdak yüzeylerin sinyal intensitesi normaldir.
    Tibia anterior kesimden platoya ulasan oradandan femur interkondiller nocht düzeyine devam eden ACL greftine ait kemik tümörler mevcuttur. ACL grefti intakt
    görünümdedir. Patella hafifçe laterale tilte görünümdedir.
    Medyal ve lateral kollateral ligamanlar normaldir.
    Kuadriseps tendonu ve patellar ligaman kalinligi ve sinyal intensitesi normaldir.
    Hoffa infrapatellar yag yastikçigi normaldir.
    2 mrYapılan Tetkik Sekansları: FSE T1 Axial, Fat Sat FSE T2 Axial, Fat Sat PD Koronal, Fast STIR, T1 Sagittal
    SAĞ DİZ MR İNCELEMESİNDE;
    Patello-femoral ve femoro-tibial eklem mesafeleri normal genişliktedir.
    Retropatellar alanda sıvı artışı mevcuttur.
    Prepateller yumuşak dokular olağandır.
    Medial menisküs ve lateral menisküs normal form ve sinyal özelliği göstermektedir, yırtık saptanmamıştır.
    ACL lokalizasyonunda greft materyali izlenmektedir, greft intakt olarak yorumlanmıştır. PCL açılanması daralmıştır.
    Medial ve lateral kollateral bağlar normaldir.
    Periartiküler yumuşak dokular normal olarak değerlendirilmiştir.
    Saygılarımla
    dizim sürekli ağrı var yürürken oturken yatarken bacağımı nere koyacam şaşırıyorum merdivende çok zorlanıyorum dr gidiyorum birisi yaşlılıktan dedi yaşım yeni 39 oldu başka dr kireçlenme dedi başka dr normal dedi ne yapçam şaşırdım

    Yanıtla

Yorum yapın