İnsülinoma

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İnsülinoma Nedir?

İnsülinoma, yüzde 90 olasılıkla iyi huylu olan pankreasın en sık görülen tümörüne verilen isimdir. Ailesel MEN 1 ile ilişkili olabilmektedir.

Konfüzyon ve davranış bozukluklarına ek olarak hipoglisemi ve hipogliseminin tüm bulguları görülmektedir. Hastalar açlık hissederler ve aşırı yemek yerler. Doğal olarak kilo problemleri olacaktır.

Bu hastalığın tanısını açlık hipoglisemi testi ve intra venöz glukagon provokasyon testi ile koyarız. Ayrıca kan şekerinin 40mg/dl nin altında olması ve insülin kan seviyesinin 6 mü/dl nin altında olması bizi insülinoma ya yaklaştıran kriterlerdir.

Tedavisi ise cerrahi olarak insülinoma tümörünün çıkarılması esasına dayanır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“İnsülinoma” üzerine 4 yorum

  1. İyi günler hocam. İnsülinoma tanısı aldı babam. 29.09.2017 tarihinde ameliyat ile pankreas başındaki tümör alındı. Ameliyat sonrası dönemde şuan 03.09.2017 olmasına rağmen hala bağırsaktaki hareketler başlamadı. Bir türlü gaz çıkışı olmuyor ve gözle de görülür şekilde şişkinliği devam ediyor. Oral olarak şuana kadar kısıtlama getirildi sadece serum veriliyor. 4-5 günlük süre zarfında 4 lavman ve bir kaç ilaç yapılmasına rağmen herhangi bir etkisi görülmedi hala gaz çıkışı yok . Sizce bu normal bir durum mu hocam ?

    Cevapla
  2. Merhaba. İnsulinoma teşhisi konuldu . Pankreas başında heterojenlik var yalnız tüm tahlillere rağmen kitle yeri tespit edilemedi. Kalsiyum yükleme testini düşünüyorlar ama biz çok yorulduk. İki fakülte dolaştık. Ne yapmalıyız? Onerebileceginiz doktor hastane var mi? Cerraha mi yoksa endokrinciye mi gidelim?

    Cevapla
  3. Merhabalar hocam,
    Ameleyatsız kurtulmak mümkün müdür,ameleyat sonrası hastanın eski sağlıgına kavusması mümkünmü?
    teşekkürler,,,iyi çalısmalar,

    Cevapla
    • Merhabalar, Ahmet Bey. Öncelikle geçmiş olsun.
      İnsülinomanın kesin tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Doğal olarak ameliyatsız tam anlamıyla kurtulabilmek mümkün olmayabilir. Ameliyat olmaksızın sadece ilaçlarla yapılan tedaviler vardır ancak bu ilaçların oldukça fazla yan etkileri olabilmektedir.
      Ameliyat sonrası eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz ancak bu durum ameliyatınızın nasıl geçeceğinden bağımsız değildir. Bazı durumlarda ameliyat sonrası komplikasyonlar gelişebilmektedir.
      Sağlıklı günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın