Hiperekoik Nedir? Ultrason Sonuçlarınızı Yorumluyorum!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hiperekoik Nedir?

Hiperekoik, tıp biliminde temel olarak eko miktarı yüksek veya hiperekojen manasında kullanılan tıbbi bir terimdir. Ultrasonografi dediğimiz görüntüleme yönteminin sonuç raporunda sıkça kullanılır. Bu ifadedeki “hiper” kelimesi “yüksek” veya “aşırı” anlamına gelirken, “ekoik” kelimesi de ses dalgalarının yansımalarını ifade eder. Yani bu alan ultrason dalgalarının çok yüksek oranda yansıdığı bir noktayı ifade eder.

Ultrason vücut içindeki organları ve dokuları görmek için ses dalgalarını kullanan bir tekniktir. Ses dalgaları yollandıktan sonra bir engelle karşılaştığında yansıma meydana gelir ve bu yansımalar görüntü oluşturur. Mantık aslında basittir.

hiperekoik
Hiperekoik ve hipoekoik görüntüler bir arada. Farka dikkat edelim.

Hiperekoik lezyonlar, ultrasonda daha parlak görünen alanlardır. Bu durum ses dalgalarının belirli bir dokuda daha fazla yansıması neticesinde oluşur. Örneğin iç organlardaki bir kitle hiperekoik olarak gözlenebilir. Hipoekoik ise görseldeki gibi daha koyu görünen lekelerdir.

Umarım bu açıklama, “hiperekoik” terimi hakkındaki bilgi düzeyinizi artırmaya yardımcı olur. Eğer konuyla ilgili ek sorularınız var ya da daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız, lütfen yorum bölümünde belirtin. Sizin için herhangi bir konuda yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım ve düşüncelerinizi bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Hiperekoik Nedir? Ultrason Sonuçlarınızı Yorumluyorum!” üzerine 8 yorum

  1. Merhaba hocam,Meme ultrason sonucum bu şekilde geldi ne anlama geliyor acaba?:
    Her iki aksillada şişlik tarif edilen alanlarda sağda yaklaşık 7X22mm,solda 5X23mm boyutlarda hafif hiperekoik meme dokusuna benzer alanlar izlendi(aksesuar meme?).
    BIRADS
    Bulguları:
    kategori 3
    kategori 4
    kategori 5

    Yanıtla
    • Merhabalar Elif Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Raporunuzun fotoğrafını mail olarak gönderirseniz kontrol edeyim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Hocam ultrasonik incelemede dalakta 6, 5 mm çapında nodüler hiperekoik lezyon izlendiği belirtilmiş.
    Habis ya da selim olma itimaliyle ne kadar bağlantılıdır, ya da baglantılı mıdır bilgi verir misiniz.
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Günay Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Ultrasonik incelemede dalakta 6, 5 mm çapında nodüler hiperekoik lezyon izlenmesi durumu dalak dokusundan daha yüksek ses dalgası yansıtan bir kitle olduğunu gösterir. Bu kitle, dalakta kist, tümör, apse veya tüberküloz gibi çeşitli hastalıkların sonucu olabilir. Nodüler hiperekoik lezyonun habis veya selim olma ihtimali lezyonun şekli, sınırları, içeriği, kanlanması ve sayısı gibi faktörlere bağlıdır. Kesin tanı için lezyonun biyopsi veya iğne aspirasyonu ile incelenmesi gerekebilir. Bu konuda daha fazla bilgi için sizi muayene eden hekime başvurmanızı öneririm. Ben hastaya dair hiçbir muayene bilgisini bilmediğim için net birşeyler söyleyemem.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Hocam geçen sene midem alındı ve sekiz kür kemoterapi uygulandı.
        İki tomografik kontrollerimde de iyi sonuçlarım.
        Yani tomografide görülmeyebiliyor mu bu durum.

        Bu durum için ilk olarak Gastroenteroloji mi yoksa onkoloji Dr. uma mı muayene olmamı önerirsiniz ?
        Çok teşekkür ederim…Mutlu yıllar…

        Yanıtla
  3. Hocam iyi günler.Safra kesem ultrasonunda hiperekoik oluşum(kolesterolozis)izlenmiştir deniyor.Ne anlama gelir acaba?

    Yanıtla

Yorum yapın