Gebelerde şeker testi olarak bilinen Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT), gebelerin vücudunun şeker ile nasıl başa çıktığını görebilmek amacıyla uygulanır. Şeker içirilir ve vücudun tepkileri kan testi yapılarak anlaşılmaya çalışılır.
Gebelik sürecinde gebelik testinin yani B-HCG’nin pozitif çıkmasından sonra ilgili kişilerin aile hekimlerine bildirim yapılır. Aile hekimleri gebeleri aile sağlığı merkezine çağırarak gebe tespit dosyası oluştururlar. İşte gebenin tam takip süreci bu noktada başlar.
Gebelik dosyası oluşturulduktan sonra risk faktörü olmadığı sürece hemen hemen tüm gebelere 4 kere rutin izlem yapılır. Her izlemde muayene ve tetkik edilir. İlk izlem yapıldıktan sonra 16. haftadan itibaren kişilerin 1.doz tetanoz aşılaması yapılır.
Gebelikte tetanoz aşıları kaç yıl boyunca korur?
Gebelerde Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Genelde 22 ve 23. haftalarda gebeler aile hekimleri tarafından 24. haftada OGTT yani şeker testi yapılmak üzere aile sağlığı merkezine davet edilirler. Şeker testinin normal olarak yapılması için 4 hafta süre vardır. Özetle:
Hamilelikte OGTT ya da şeker yükleme testi 24. ile 28. haftalar arasında yapılır. (50 gr Oral Gukoz Testi)

Bu durum daha önce şeker hastalığı veya gebelikte şeker hastalığı ile tanışmamış kişiler için geçerlidir. Hali hazırda diyabeti olan veya önceki gebeliklerinde şeker hastalığıyla tanışmış hastalar için farklı prosedürler uygulanabilir.
Bu konuyla alakalı olarak aklınıza takılan soruları konu altıdaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarını bekliyorum. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.