Düğme İliği Deformitesi Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Düğme İliği Deformitesi, el parmaklarının orta eklemlerinin bükük olduğu bir şekil bozukluğu ile seyreden ender görülen rahatsızlıklardan biridir. Sıklıkla romatoid hastalıklar, kırık, çıkık, enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşur. Fizik tedavi, splint veya ilaç terapileri ile tedavisi yapılan düğme iliği deformitesi durumunda erken teşhis oldukça önemlidir. Bu yazımda deformitenin neden olduğu belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler vereceğim.

Düğme İliği Deformitesi Nedir?

Düğme İliği Deformitesi, parmakların normal hareketlerini yapabilmesini sağlayan tendon adını verdiğimiz yapıların etkilenmesi sonucu oluşan bozukluğa verilen isimdir. Parmağın uç bölümü dışa doğru pozisyon almıştır. Temelde proksimal falanks etkilenmiştir. Boutonniere Deformitesi olarak ta adlandırılan bu hastalığın tedavisi tespit edilince yapılmalıdır.

düğme iliği deformaitesi örneği
Bu deformite genelde romatoid hastalıklar izlenir.

Düğme İliği Deformitesi Nedenleri Nelerdir?

Eğilmiş bir parmğa güçlü bir travma uygulanması düğme iliği deformitesinin nedenlerinden en sık görülenidir. Ayrıca romatoid artrit hastalığına yakalanan bireyler Boutonniere Deformitesi açısından oldukça fazla risk altındadır. Ekstansor tendonu etkileyebilecek her türlü travma bu deformitenin oluşmasına zemin hazırlar.

dugme iligi deformitesi
Görselde deformiteleri net olarak gözlemliyoruz.

Yine basketbol, futbol ve voleybol gibi elin aktif olarak kullanıldığı sporlarda, sporcular risk altındadır.

Boutonniere Deformitesinin Belirtileri Nelerdir?

Düğme iliği deformitesi belirtileri parmakların yaralanmasını takip eden üç veya dört gün içerisinde ortaya çıkma eğilimindedir. Parmak orta ekleminin üst kısmında ağrı hissi oluşabildiği gibi parmaklarda hassasiyet ve elde genel bir ödemlenmiş görünümde oluşabilir.

  • Parmak ekleminden kaynaklı tamamen düzleşememe
  • Parmak hareketlerinde zorluk
  • Parmaklarda ağrı
  • Parmaklarda şişkinlik
  • Parmakta ısı artışı
  • Parmaklarda sabah tutukluluğu

Düğme İliği Deformitesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Etkilenen parmakların eskisi gibi tam fonksiyon olarak çalışmasını sağlamak amacıyla deformite tespit edilir edilmez tedaviye başlangıç yapılmalıdır. İlk etapta cerrahi tedaviler genelde tercih edilmezler. Konservatif olarak en iyi sonuçlar alınmaya çalışılır.

Düğme İliği Deformitesi Konservatif Tedavisi

  • Anti inflamatuvar ilaçlar kullanılabilir.
  • Kortizon enjeksiyonları tedaviye yardımcıdır.
  • Splintler ve dinlenme önerilir.
  • Koruyucu bantlar ve araçlar önemlidir.

Ayrıca aktivite eğitimleride oldukça fazla önem arz etmektedir.

Düğme İliği Deformitesi Cerrahi Tedavisi

Konservatif tedaviden yarar görülmediği durumlarda cerrahi tedaviler ön plana çıkar. Düğme iliği deformitesi ameliyatı ve cerrahi tedavilerin uygulanması için sıklıkla baktığımız kriterler şunlardır:

  • Deformitenin romatoid artrit sonucu oluşup oluşmadığı
  • İlgili parmakta tendonun kopup kopmadığı
  • Parmak kemiğinin bir parçasının yerinden çıkması

Ayrıca sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyon olmazsa olmaz tedavi planımızın parçasıdır.

Düğme İliği Deformitesi Egzersizleri

Düğme iliği deformitesinde uygulanan egzersizlerin temel mantığı parmakların ahreket kabiliyetini arttırmak, ağrının azalmasını sağlamak ve tendon iyileştirmesine dayanmaktadır. Bahsedeceğim egzersizler her hastada uygulanmayabilir. Bunlar mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalı ve doktorunuzun önermesi halinde yapmalısınız.

düğme iliği deformitesi ateli
Ateli görmektesiniz.

Parmak Germe Egzersizi

Parmak düz bir zemine konulduktan sonra uç eklem yavaşça düzleştirilmeye çalışılır. Parmağınızı bu pozisyonda 5 sn kadar tuttuktan sonra serbest bırakın. Bu egzersizi 10 kez tekrarlayın.

Parmak Bükme Egzersizi

Parmaklarınızı düz bir zemine koyduktan sonra orta eklemden yavaşça bükün. Parmağınızı bu pozisyonda 5 sn kadar tuttuktan sonra serbest bırakın. Bu egzersizi 10 kez tekrarlayın.

Parmak Açma Egzersizi

Parmağınızı düz bir zemine koyun ve diğer parmaklarınızı yanlara doğru açın. Parmağınızı bu pozisyonda 5 sn kadar tuttuktan sonra serbest bırakın. Bu egzersizi 10 kez tekrarlayın.

Parmak Sıkma Egzersizi

Avucunuza yumuşak bir top alın. Sıkın ve 5 sn bu pozisyonda bekleyin. Bu egzersizi 10 kez tekrarlayın.

Tüm bu düğme iliği deformitesi egzersizlerini yaparken parmaklarını ve eklemlerinizi zorlamaktan kaçının. En önemlisi bu egzersizleri yalnızca doktorunuzun önerisi olması halinde yapın.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 29 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 31 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın