Tıbbi Bir Terim Olan Adsorbe Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Adsorbe teriminin tıp dilindeki tam karşılığı bir maddenin diğerinin yüzeyinde toplanmasıdır. Adsorbe etmek olarak kullanılır. Absorbsiyon ile bazı durumlarda karışabilir ancak bambaşka iki farklı süreçtir.

Adsorbe ve Absorbe Terimlerinin Farkları Nelerdir?

Absorbsiyon : Genellikle gaz veya sıvı materyalin birbiri içerisinde çözünerek karışması emilmesi anlamına gelir. Bu işlem kimyasal olarak gerçekleşir ve hacimle ilişkilidir. Çözünme ve difüzyon süreci sonunda gerçekleşir. Absorbe etmek ile ilgili hazırlamış olduğum yazıya buraya tıklayarak geçebilirsiniz.

Adsorbsiyon : Kimyasal bir çözünme süreci yerine bir maddenin diğerinin yüzeyinde toplanması işlemi söz konusudur. Maddelerin biri diğerinin yüzey kısmına yapışır. Bu işlem yüzey alanıyla ilişkilidir ve yapışma süreci sonunda gerçekleşir. Altta çizdiğim resimde adsorbe ve absorbe terimlerinin farkını anlamanıza yardımcı olacaktır.

adsorbe ve absorbe farkları
Absorbsiyon ve adsorbsiyon arasındaki temel farkları görüyorsunuz.

Aklınıza takılan bir durum varsa alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 16 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 30 Kasım 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tıbbi Bir Terim Olan Adsorbe Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. hocam merhabalar öncelikle kolay gelsin, ekşisözlükten okuduğum üzere adsorbe etmek absorbe etmenin tam zıttı olarak tanımlanıyor. Ama siz bu yazınızda adsorbe etmek tam karşılığı emmek tir ifadesini kullanmışsınız.Doğru tanımı tam olarak nedir? Ben internet üzerinden bu kelimeyi araştırıyordum ve bu yazınıza rastladım ve sormak istedim 🙂

    Cevapla
    • Merhabalar Selim, hoşgeldin.
      Absorb etmek ve adsorb etmek birbirine çok benzer ama iki farklı anlama gelen iki kelimedir. Yazıyı kafa karışıklığını ortadan kaldıracak şekilde güncelledim.
      Absorbe etmek temel olarak gaz veya sıvı bir maddenin diğerinin içine alındığı, birleştiği süreçtir. Doğalgazın saflaştırılması buna en güzel örnektir.
      Adsorbe etmek ise absorsbsiyondaki gibi birbiri içinde çözülme yerine yüzeyine yapışma şeklinde bir birleşme söz konusudur. Boya işlemi bunun güzel örneklerinden biridir.
      Absorbe olması o iki maddenin çözünerek birleşmesi iken, adsorbe olmak bir maddenin diğerinin yüzeyine yapışmasıdır.
      İyi çalışmalar. Yine bekleriz 🙂

      Cevapla

Yorum yapın