Warthin Tümörü Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Warthin Tümörü Nedir?

Warthin Tümörü, 60 lı yaşlarda genelde sigara içen erkeklerde görülen tükrük bezi tümörüne verilen isimdir. Tıpta sıkça kullanılan terimlerden bir tanesidir.

Warthin Tümörü Nedir?
Warthin Tumoru ile ilişkili görsel. Histolojik açıdan görüntülenmesi.

Warthin tümörlerinin çoğunluğu 2-5 cm çapında, yuvarlak ya da oval, kapsülü kitlelerdir. Çoğu olguda yüzeyel parotis bezinde gelişir ve burada kolayca palpe edilirler. Kesit yüzü soluk gri olup, müsinöz ya da seröz salgı ile dolu dar kistik veya yarık biçiminde boşluklar içerir. Mikroskopik incelemede, bu boşluklar, bazen germinal merkezler taşıyan yoğun bir lenfoid stroma üzerinde yer alan çift sıralı neoplastik epitelyal hücrelerle döşelidir .

Boşluklar, sıklıkla, lenfoepitelyal elemanların polipoid uzantıları nedeniyle daralmıştır. Yüzeyde, onkositik bir görünüm veren, geniş ve ince granüler eozinofilik sitoplazmalı kolumnar hücre sırası, alttaki küboidal ya da poligonal hücre tabakası üzerinde yer alır. Onkositler, sitoplazmalarına granüler görüntü veren mitokondriler ile dolu epitelyal hücrelerdir. Salgı yapan hücreler kolumnar hücre tabakası içinde dağılmıştır ve lümendeki sekresyondan sorumludurlar. Bazen, skuamöz metaplazi odakları bulunur.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Warthin Tümörü Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Kulak altı warthin tümörü çıktıktan sonra bir çukur oluştu. Merhaba kötü bir görüntü. Bu tamamen iylesirmi süreç nedir. Teşekkür ler

    Yanıtla

Yorum yapın