Tüylü Lökoplaki Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tüylü Lökoplaki, immunitesi bozulmuş hastalarda görülen özgün bir oral lezyondur ve bu hastalık bulunan hastaların yaklaşık %80’i insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile infektedir.

tuylu lokoplaki
Tüylü lökoplaki, dil ve boğazın iç yüzeyinde beyaz, kabarık bir plakla karakterize bir durum olarak bilinir.

Bu lezyonun varlığı bazen infeksiyonun da varlığına dikkat çeker. Bununla birlikte, lezyonların %20’si kanser tedavisi ya da transplant immünsupresyonu gibi diğer bazı nedenlerle immunitesi bozulmuş hastalarda görülür. Hemen her zaman dilin lateral kenarlarında yerleşen hiperkeratotik kalınlaşmaların beyaz, tüylü (“saçlı”) yamaları biçimindedir.

tuylu lokoplaki nedir
Tüylü lökoplaki, görünüş itibariyle ağız mukozasının beyazlaşması ve yüzeyinde tüy benzeri ince çizgilerin oluşmasıyla karakterize bir durum olarak bilinmektedir.

Özgün mikroskopik görünüm üst spinöz tabakada “balon hücrelerin” varlığıyla birlikte akantoz ve hiperkeratozdan oluşur. Bazen nükleuslu epidermal hücrelerde human papilloma virüs (HPV) infeksiyonunu düşündüren yüzeyel, koilositoz vardır ve nadiren HPV transkriptleri bulunmuştur. Bununla birlikte, EBV hücrelerin çoğunda mevcuttur ve şu an bu durumun nedeni olarak kabul edilmektedir. Bazen lezyonun yüzeyine kandidal infeksiyon eklenerek “tüylü’’ görünümü arttırır.

Tüylü lökoplaki HIV infeksiyonunun habercisi olduğunda, AİDS bulguları genellikle 2-3 yıl içinde ortaya çıkar.


Merak ettiğinizi konuları yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız. Yorumlarınızı bekliyoruz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tüylü Lökoplaki Nedir?” üzerine 4 yorum

  1. Hocam yaklaşık 1.5 Aydır dilimde kıllanma sorunu yaşıyorum.kbb ve diş doktoruna gittim testler temiz çıktı.diş doktoru kortizon iğne verdi geçer dedi.10 gün oldu geçmedi ne yapacağımı bilmiyorum psikolojim bozuldu.ne yapayım yardım edin lütfen

    Yanıtla
  2. Gitmediğim doktor kalmadı.hiçbiri dilime bile bakmadı.bu ebv virüsü sizce tehlikeli bir virüs müdür karaciğer ve böbrek hasarı yapar mı.

    Yanıtla
  3. Hocam selam benim dilimde tüylenme var aynen böyle.2 yıldır araştırıyorum.bir şey çıkmadı. En son ebv yapar dendi.bu konuda ne yapılabilir. Bu virüs candida ile mi yapıyor bu dili böyle.

    Yanıtla
    • Merhaba Fatih Bey, geçmiş olsun.
      Öncelikle bulunduğunuz bölgedeki üniversite hastanesine giderek muayene olmayı deneyin. Muayene bilgileriniz olmaksızın bir şey söylemek mümkün değil ancak doktor doktor gezmek yerine üniversite hastanesindeki doktorunuza sonuna kadar gidin. İmmün sisteminizin zayıflığından da kaynaklanabilen bir hastalık olduğu için doktorunuzla sürekli iletişim halinde olun.

      Yanıtla

Yorum yapın