Tüylü Lökoplaki Nedir?
Tüylü Lökoplaki, immunitesi bozulmuş hastalarda görülen özgün bir oral lezyondur ve bu hastalık bulunan hastaların yaklaşık %80’i insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile infektedir.

Bu lezyonun varlığı bazen infeksiyonun da varlığına dikkat çeker. Bununla birlikte, lezyonların %20’si kanser tedavisi ya da transplant immünsupresyonu gibi diğer bazı nedenlerle immunitesi bozulmuş hastalarda görülür. Hemen her zaman dilin lateral kenarlarında yerleşen hiperkeratotik kalınlaşmaların beyaz, tüylü (“saçlı”) yamaları biçimindedir.

Özgün mikroskopik görünüm üst spinöz tabakada “balon hücrelerin” varlığıyla birlikte akantoz ve hiperkeratozdan oluşur. Bazen nükleuslu epidermal hücrelerde human papilloma virüs (HPV) infeksiyonunu düşündüren yüzeyel, koilositoz vardır ve nadiren HPV transkriptleri bulunmuştur. Bununla birlikte, EBV hücrelerin çoğunda mevcuttur ve şu an bu durumun nedeni olarak kabul edilmektedir. Bazen lezyonun yüzeyine kandidal infeksiyon eklenerek “tüylü’’ görünümü arttırır.
Tüylü lökoplaki HIV infeksiyonunun habercisi olduğunda, AİDS bulguları genellikle 2-3 yıl içinde ortaya çıkar.
Merak ettiğinizi konuları yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız.
Hocam yaklaşık 1.5 Aydır dilimde kıllanma sorunu yaşıyorum.kbb ve diş doktoruna gittim testler temiz çıktı.diş doktoru kortizon iğne verdi geçer dedi.10 gün oldu geçmedi ne yapacağımı bilmiyorum psikolojim bozuldu.ne yapayım yardım edin lütfen
Gitmediğim doktor kalmadı.hiçbiri dilime bile bakmadı.bu ebv virüsü sizce tehlikeli bir virüs müdür karaciğer ve böbrek hasarı yapar mı.
Hocam selam benim dilimde tüylenme var aynen böyle.2 yıldır araştırıyorum.bir şey çıkmadı. En son ebv yapar dendi.bu konuda ne yapılabilir. Bu virüs candida ile mi yapıyor bu dili böyle.
Merhaba Fatih Bey, geçmiş olsun.
Öncelikle bulunduğunuz bölgedeki üniversite hastanesine giderek muayene olmayı deneyin. Muayene bilgileriniz olmaksızın bir şey söylemek mümkün değil ancak doktor doktor gezmek yerine üniversite hastanesindeki doktorunuza sonuna kadar gidin. İmmün sisteminizin zayıflığından da kaynaklanabilen bir hastalık olduğu için doktorunuzla sürekli iletişim halinde olun.