Tolosa Hunt Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tolosa Hunt Sendromu Nedir?

Tolosa Hunt Sendromu, şiddetli baş ağrısı ve ağrılı göz hareketleriyle karakterize olan nadir bir hastalığa verilen isimdir. Cinsiyet farketmeksizin sıklıkla 20 yaşından sonra başlangıç göstermektedir. Tıbbi literatürde pediyatrik olgular olukça az sayıdadır. Hastalığın belirtileri genellikle tek tarafta ortaya çıkar. Göz çevresinde kaslarda paralizi, keskin ağrı, kendiliğinden gerileme, üst göz kapağı sarkması, eklem ağrısı, baş dönmesi, çift görme, egzoftalmi, ateş ve kronik yorgunluk görülen diğer belirtilerdir. THS’nun nedenleri henüz tam olarak açıklığa kavuşturulabilmiş değil. Gözün arkasında bulunan yapılarda inflamasyon ile bağlantılı olarak ortaya çıkan anormal otoimmün yanıtla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Diğer olası nedenler ise yaygın inflamasyon ve iltihaplı kan damalarının varlığı olabilir. Hastalığın tanısı için International Headache Society tarafından tanımlanan kriterler mevcuttur. Bunlar başın etrafında tedavi edilmediğinde 2 aya kadar sürebilen göz ağrısı, ilgili bölgede kafa sinirlerinde hasarlar oluşması ve steroid tedavisiyle 2 gün içerisinde semptomların hafifletilebilir olmasıdır. Tedavisi için standardize edilmiş yöntemler yoktur. Ölümcül bir hastalık değildir ve hekiminiz steroid gibi ilaçlarla tedavinizi yapacaktır.

tolosa hunt sendromu nedir
Tolosa Hunt Sendromu ile ilişkili görsel.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Tolosa Hunt Sendromu” üzerine 4 yorum

  1. Merhabalar hocam ben 2014 yılından bu yana Tolosa Hunt sendromu ile uğraşıyorum.6 ay kortizon tedavisi gördüm.Tedavi bittikten 8 ay sonra tekrar nuks etti.Bu sefer bir sene kortizon tedavisi gördüm.Aralıklı olarak tedavi bitince hastalık nuks ediyor.Şuan imurana başladım.Bu hastalığın tamamen geçmesi mümkün değilmi.Veya napabilirim nuks yaşamamak için.

    Cevapla
  2. Tolosu Hont hastaligin teshisi konuldu bana surekli gozumde bulaniklik var acaba bugun gecmesi icin herhangi bir ilac var mi kullanmam gereken

    Cevapla
  3. Merhaba eşim 12 yıldır kortizon tedavisi görüyor.Kortizona bağlı Akciğere pıhtı atıyor.Tolosa Hunt sendromu teşhisi koyuldu ameliyat dendi çözüm olur mu?Yardımcı olursanız seviniriz.

    Cevapla

Yorum yapın