Taşipne Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Taşipne Nedir?

Taşipne, hızlı soluma anlamına gelmektedir.Tıp dilinde çokça kullanılan kelimelerdendir. Başka bir ifadeyle soluk sayısı / dakika oranında artış meydana gelmesi, olması gerekenden daha hızlı soluk alınıp verilmesi anlamı taşımaktadır.

Taşipneyle ilişkili görsel. Dakikada yirmi soluktan daha fazlası taşipne olarak isimlendirilmektedir.

Tanım olarak dakikada alınan soluk sayısının 20’nin üzerinde olmasıdır. Normal bir yetişkinde dakika da alınan soluk sayısı 8-16 aralığındadır.

Taşipne’nin Mekanizması 

Takipne çoğu zaman hiperventilasyon adını verdiğimiz durumla karıştırılmaktadır. Taşipneyi tetikleyen durum akciğerlerde olması gereken miktarlardan daha fazla karbondioksit birikmesidir. Zamanla normal kandaki karbondioksit miktarında da yükselişler olacaktır. Daha sonra kanın ph ı düşmeye başlar ve ilgili reseptörler tarafından beyin uyarılır. Beyinde biriken bu karbondioksit miktarını azaltabilmek adına dakikada alınan soluk sayısını artırır.

Aşağıdaki resimde taşipneye girmiş akciğer filmini göreceksiniz. Havalanma artışı ve azalışlarına dikkat edelim:

Taşipneik bir akciğer filmi.

Hangi Hastalıklarda Tasipne Görülür?

Bazı akut ve kronik durumlarda görülebilmektedir. Sıralayacak olursak :

  • Astım hastalığı
  • Akciğer hastalıkları
  • Anksiyete bozukluklarında
  • Obezite durumlarında
  • Bazı kronik hastalıklarda

Bazı akut nedenler ise şöyledir:

  • Akciğer embolisi
  • Boğulma durumları
  • Kalp yetmezliği ve şok
  • Sıcak çarpmaları

Taşipne’ye Giren İnsanda Hangi Belirtiler Ortaya Çıkar?

Bu durumun en gözle görülen belirtisi hızlı ve sığlaşmış solunumdur. Akciğerimizde normalde fazla karbondioksit olduğunda hava alamayacakmış hissine kapılırız. Diğer görülen semptomlar ise şu şekilde sıralanır:

  • Ciltte, deride, dudakta mavi-gri bir görünüm oluşur.
  • Baş dönmesi
  • Göğüs ağrısı
  • Ateş tir.

Aşağıdaki videoda taşipneye girmiş bir bebeği göreceksiniz. Biriken karbondioksit miktarı bebeğin hızlı hızlı soluk alıp vermesine neden olmuş. Hatta bu durum ilerlemiş ve karındaki subkostal kaslar solunuma yardımcı olmak amacıyla kasılmaya başlamış. Dikkatlice izleyiniz:

YouTube video


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.doktordanhaberler

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın