Subünit: Biyolojik Yapının Temel Taşı

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Subünit Nedir?

Subünit, tıp biliminde bir protein ya da molekülün bağlı olduğu alt birim ya da sadece bağlı olduğu birim anlamında kullanılmaktadır. Sıklıkla enzimler, virüsler veya hücresel proteinler gibi yapıların tanımlamaları yapılırken ifade edilir. Temelde birçok protein ya da yapı birden fazla subünitin birleşmesiyle oluşur ve bu alt birimler, proteinin işlevini tam olarak yerine getirmek için bir araya gelir. Proteinlerin veya yapıların karmaşık yapılarının anlaşılabilmesi için subünitlere ayırmak çok işlevseldir. Hemen anlaşılabilirliği artırmak için örnekler verelim.

Hemoglobin: Hemoglobin, dört farklı subünitin bir araya gelmesiyle oluşan bir protein kompleksidir. Bu subünitlerden iki tanesi alfa ve diğer iki tanesi beta şeklinde isimlendirilir.

DNA Polimeraz: DNA replikasyonunda görev yapan enzimler, farklı subünitlerin birleşmesiyle üretilirler. Örneğin, DNA Polimeraz III 10 farklı subünit içerir.

RNA Polimeraz: RNA sentezi sırasında önemli görevleri olan RNA polimeraz, çok sayıda subünitin birleşimiyle oluşmaktadır. Örneğin, bakterilerde RNA Polimeraz holoenzimi birbirinden farklı 5 subünit barındırmaktadır.

Virus Kapsidleri: Bazı virüsler, kapsid olarak isimlendirilen protein kaplamalardan oluşmaktadır. Kapsidler, subünitlerin düzenli bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşur ve virüsün genetik materyalini koruma görevini icra ederler.

Bu terimle alakalı merak ettiğiniz husus olursa altta bulunan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Subünit: Biyolojik Yapının Temel Taşı” üzerine 2 yorum

  1. İlk defa bu kadar açıklayıcı bi yazı okudum.Kafaya takılacak her şeyi çok net açıklamışsınız Teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın