Subünit Nedir?
Subünit, tıp biliminde bir protein ya da molekülün bağlı olduğu alt birim ya da sadece bağlı olduğu birim anlamında kullanılmaktadır. Sıklıkla enzimler, virüsler veya hücresel proteinler gibi yapıların tanımlamaları yapılırken ifade edilir. Temelde birçok protein ya da yapı birden fazla subünitin birleşmesiyle oluşur ve bu alt birimler, proteinin işlevini tam olarak yerine getirmek için bir araya gelir. Proteinlerin veya yapıların karmaşık yapılarının anlaşılabilmesi için subünitlere ayırmak çok işlevseldir. Hemen anlaşılabilirliği artırmak için örnekler verelim.
Hemoglobin: Hemoglobin, dört farklı subünitin bir araya gelmesiyle oluşan bir protein kompleksidir. Bu subünitlerden iki tanesi alfa ve diğer iki tanesi beta şeklinde isimlendirilir.
DNA Polimeraz: DNA replikasyonunda görev yapan enzimler, farklı subünitlerin birleşmesiyle üretilirler. Örneğin, DNA Polimeraz III 10 farklı subünit içerir.
RNA Polimeraz: RNA sentezi sırasında önemli görevleri olan RNA polimeraz, çok sayıda subünitin birleşimiyle oluşmaktadır. Örneğin, bakterilerde RNA Polimeraz holoenzimi birbirinden farklı 5 subünit barındırmaktadır.
Virus Kapsidleri: Bazı virüsler, kapsid olarak isimlendirilen protein kaplamalardan oluşmaktadır. Kapsidler, subünitlerin düzenli bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşur ve virüsün genetik materyalini koruma görevini icra ederler.
Bu terimle alakalı merak ettiğiniz husus olursa altta bulunan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
İlk defa bu kadar açıklayıcı bi yazı okudum.Kafaya takılacak her şeyi çok net açıklamışsınız Teşekkürler
Merhabalar, aramıza hoşgeldin.
Nazik yorumun için teşekkürler.