Sturge Weber Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sturge Weber Sendromu Nedir?

Sturge Weber Sendromu, porto şarabı lekesi adını verdiğimiz yüzde kapiller malformasyonlar ve gözü etkileyen birtakım malformasyonlar ile giden konjenital bir bozukluktur. Kalıtsal bir hastalık değildir.

Sturge Weber Sendromu
Sturge weber sendromuyla ilişkili görsellerden.

Sturge Weber Sendromunun Genetiği ve Patogenezi

Sturge weber sendromundaki patolojinin temel sebebi GNAQ genindeki bir dizi mozaik mutasyonlardır. GNAQ geni, hücre içi sinyal yollarını düzenlemek üzere işlev gören bir guanin nükleotid bağlama proteini olan G-alfa-q ‘yı kodlamakla görevlidir.

Sturge Weber Sendromu Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Sturge Weber Sendromu yüzde porto şarabı lekesi, göz ve beyinde venöz malformasyonlar ile seyreder. Bazı nörolojik özellikleri ilerleyici olabilir, nörolojik defisitlere ve mental retardasyona sebebiyet verebilir. Oksipital bölge etkilendiğinde görme problemleri ortaya çıkabilir.

Porto şarabı lekesi genelde alında ve üst göz kapağında yerleşmeye eğilimlidir.Leptomeningeal Vasküler Malformasyon ise yüz lezyonu olan vakaların yüzde 15 inde görülmektedir. Diğer belirti ve bulgular ise şu şekildedir:

  • NöbetlerSturge Weber Sendromu
  • Zeki geriliği
  • Hemipareziler
  • Görme alanı defektleri
  • Davranışsal işlevlerde bozulmalar
  • Zihinsel işlevlerde bozulmalar
  • Glokom

Sturge Weber Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Bu sendromun tanısının konulabilmesi yüz kapiller malformasyonlar ve leptomeningeal kılcal venöz malformasyonların gösterilmesine dayanır. Nörolojik problemler geliştiğinde, leptomeningeal lezyonu olan fakat yüz lezyonu olmayan olgularda görülebilmektedir. Bu hastalarda göz bozuklukları da ortaya çıkabilmektedir.

SWS, Klippel Trenaunay Sendromu ile karıştırılmamalıdır. KTS’da genellikle ekstremite hipertrofisi mevcut ve belirtiler ekstremiteler ile ilişkilidir.

Tanıya giden yolda en büyük rehberimiz Gadolinyum Kontrastlı Manyetik rezonans Görüntüleme tekniğidir. Bu görüntüleme tekniğinde kılcal venöz malformasyonun varlığı ve beyin yapıları ile tutulumun derecesi tespit edilebilmektedir.

Manyetik rezonans görüntülemenin kullanılamadığı durumlarda bilgisayarlı tomografi beyin kalsifikasyonlarının gösterilmesi ve bazı diğer bilgilerin tespiti için yardımcıdır.

Sturge Weber Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sturge Weber Sendromu için özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Temel mekanizma var olan semptomları ortadan kaldırmaya yöneliktir. Ayrıca son yıllarda tecrübeli klinisyenler arasında düşük doz aspirinin SWS’da faydalı olabileceği yönünde bir ortak fikir mevcuttur. Buna sebep olarak ta antitrombotik tedavinin, serebral kan akışı ve hipoksik iskemik nöronal hasarın bozulmasını önleyebileceği gösterilmektedir.

Sturge Weber Sendromu
sturge weber sendromu ile ilişkili görsel.

Porto şarabı lekeleri, pulsed dye lazer kullanılarak seçici fototermoliz ile tedavi edilebilir. Gelişen görme bozuklukları için standart tedaviler uygulanır.  SWS’de nöbetlerin yönetimi oldukça zordur. Antikonvulsanlar bazı durumlarda yeterli olamamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. https://www.uptodate.com/contents/sturge-weber-syndrome?source=search_result&search=parkes%20weber%20syndrome&selectedTitle=6~6

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Sturge Weber Sendromu” üzerine 3 yorum

  1. Benim çocukta sturge weber hastası. Hastalık dört yaşında diş ağrısı ile başladı ve üst üste havale geçirdi ve teşhis kondu. Keppra ilaç kullandık ve bir ay sonra beyin ameliyatı yaptık çocuğu. Ameliyat başarılı geçti elhamdulillah. Havale bir yıla kadar olmadı. Ancak ilacı bir sisi yapınca çocuk tekrar havale geçirdi. İlaç dozunu üç sisiye çıkardık şu anda iyi. Şimdi de diyet başlattık. Sanırım ömür boyu kullanacak bu ilacı. Havale geçirecek diye korksakta yapacak bir şey yok. Elimizden geleni yapıyoruz gerisi Cenabı Hakkın merhametine kalmış.

    Yanıtla
  2. Merhaba kolay gelsin. 1bucuk yasında bir oğlum var ve sturge weber sendromu tanısı konuldu tedavi goruyoruz kepraa convulex ve yurtdışından gelen frisum diye bir hap ve aspirin haftanın iki günü benim bebegimde ki nöbetler su şekilde ani bas düşmeleri oluyor ve frisum u kullanmaya basladgimzdan beri çok azaldı hatta kesilmişti tekrar oldu iki defa bas düşmesi bu bas düşmesi gbi nöbetleri ara ara olurmu acaba ve bu hastalık ilerler mi oglumda beni bir bilgi verirmisinz

    Yanıtla
    • Cansu hanım merhaba,

      benimde oğlum sturge weber hastası bizimde nöbetlerimiz oluyor. bizde keppra, epdantoin ve frisium kullanıyoruz. ********@gmail.com adresine mail atabilirseniz fikir alışverişinde bulunabiliriz. selamlar.
      (Mail adresi olası olumsuzlukların önüne geçebilmek amacıyla gizlenmiştir.Yorum sahibinin mail adresini istemesi halinde bilgilendirme sonrası kendisiyle paylaşılacaktır.)

      Yanıtla

Yorum yapın