Stiff Man Sendromu: Katı Kişi Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Stiff Man Sendromu Nedir?

Stiff Man Sendromu, genellikle non paraneoplastik olarak görülen ancak paraneoplastik formlarınında görülebildiği meme kanseri ve SCLC ile ilişkili anti-ampifizin antikorları ile birlikte görülen bir sendroma verilen isimdir.

stiffman-sendromu
Stiff Man Sendromu ile ilişkili görsel.

Stiffman Sendromunun diğer bir adı Katı Kişi Sendromudur. Bu hastalarda genelde en sık olarak progresif rijidite dediğimiz ilerleyici katılık bulguları sık görülmektedir. İlerleyen dönemlerde refleks spazmlar görülmeye başlar ve bu durum lomber lordoz artışı ile devam eder. Bunlar dışındaki nörolojik bulgular genelde görülmez.

Tedavide ilk etapta semptomatik olarak yaklaşılır. Semptomatik tedavide benzodiyazepinler ve baklofen adı verilen ilaçlar kullanılır.

ÖzelliklerAçıklama
TanımıOmurilik ve beyin sapında bulunan inhibitör nörotransmitterlerin tek yönlü otoimmün saldırısı sonucu gelişen ender görülen otoimmün nörolojik hastalıktır.
En yaygın belirtiGövde ve bacaklarda görülen istemsiz sertlik belirgindir.
Diğer belirtilerKas spazmları, ağrı, yürüme güçlüğü, uyku bozuklukları ve yorgunluk görülebilir.
NedenBağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı bir otoimmün hastalık olduğu düşünülmektedir ve araştırmalar devam etmektedir.
Yaş ve cinsiyet dağılımıGenellikle 20-40 yaş arası kişilerde görülme eğilimi vardır. Erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır.
TeşhisBeyin omurilik sıvısı (BOS) testi, elektromiyografi (EMG) testi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile doğrulanır.
TedaviBağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.
Yan etkilerKilo alma, kas güçsüzlüğü, kemik erimesi gibi etkileri olabilir. Değişkendir.
KomplikasyonlarKas spazmları nedeniyle ortaya çıkan yaralanmalar, kemik erimesi, solunum problemleri ortaya çıkabilir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Stiff Man Sendromu: Katı Kişi Sendromu” üzerine 7 yorum

  1. hocam annem 65 yaşında 15 gündür hastanedeyiz ve 4 gündür yoğun bakma alındı şu an solunum cihazına bağlandı anneme maalesef bi tanı konamadı en başta ve şu an stiff person sendrom olduğu söyleniyor ilk şikayetleri el ve ayaklarda his kaybıyla başladı ardından ciddi anlamda kasılmaları oldu konuşma yetisini ve yemek yeme olayını da kaybetti tekirdağ nkü araştırma hastanesindeyiz napıcağımızı bilmiyoruz bilinci kapalı solunum cihazı bağlandı 2 gündür yapılan bütün tetkikler temiz çıkıyor beyin sıvısının bir kısmı çalışıldı oda temiz çıktı bir kısmıda 1-2 hafta içinde çıkacakmış elimiz kolumuz bağlı lütfen bize yardımcı olun kan tahlilleri mr bt herşeyi temiz çıkıyor acil yardımlarınızı bekliyoruz lütfen

    Cevapla
    • Benim esimdede stiforsun dediler kasılmaları bir türlü geçmiyor ilaç lirosel negob dizapen ivig faydA etmiyor çaresini bilen varsa yardımcı olsun lütfen

      Cevapla
  2. Hocam benim annem sitif person sendrom ilk önce ayağı kendi halinde atmaya başladı refleks gibi doktora gittiğinde bacağına sürmesi için ilaç verdi daha bir türlü geçmedi her goturdugumuz hastane psikolojik dedi kan değerlerinin çok kotu olmasına rağmen 2.aya girdiğinde annem kriz geçirmeye başladı kasılmaları oldu sürekli bacağı kolu kasiliyordu ve yuruyemiyordu daha sonra Cebeci tip hastanesine goturduk orda tatonoz enfeksiyon tanısı kondu annem ilaçlara yanıt verdi %75 cevabı vermiş ilaçlarla sımdık 5 6 adim basıyor ama hemen yoruluyo bir ayağı parmakları öne doğru tatonoz enfeksiyonu tanısı koyulurken bitane kan sonucunu izmire yollamislardi tanı konmasıyla 1 ay sonra sonuç çıktı annem sftti person sendoromu okuduğum yazılarda meme kanseri falan yazıyor ilaçlara yanıt vermiyor diyor sonucu sakatlık falan diyir benim annem ilaçlara yanıt verdiği için bu evreyi atlatmis oluyoruz lütfen yardim edin hocam.

    Cevapla
    • DAMLA HANIM BENİM ANNEM DE AYNI BELİRTİLER VAR LÜTFEN BANA ULAŞIR MISINIZ?MAİL ADRES:********@mynet.com

      Cevapla
    • damla hanım benim ablamda hastanedestiff person diyorlar ama 1.5 ay olacak ilerleme olmadı merak ettim siz nasıl tedavi ettirdinia sonuç oldu çok çaresisiz

      Cevapla
  3. Hocam benim annem stiff person hastası kendisi hemşire emeklisi olup önce yanlış tanı ve tedavi süreci geçirdi.Biz eskisehirde yasamamiza rağmen annemin teşhisi Hacettepede Bulent bey tarafından konuldu bundan yaklaşık 10 yıl önce .
    Su anda ise annemde ciddi karın kasılmaları ve cok daha şiddetli olarak vücut kasilmalari var ve annemin yaşam kalitesi çok kötüye gitmekte ..
    Bülent beye ulasmakta zorlanıyoruz acaba bu konuyla ilgili bir yönlendirme yapmanızı rica edebilirmiyim.
    Şimdiden teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar. ..

    Cevapla
    • Merhabalar Evrim Hanım. Geçmiş olsun. Ciddi karın kasılmaları ve vücut kasılmaları olduğundan bahsetmişsiniz. Öncelikle bunun için hemen bir hastaneye başvurun. Hastayı görmeden, muayene etmeden, spazmların nasıl olduğuna ve derecesine bakmadan, hangi tedavi planına uyulduğunu bilmeden doğru bir yönlendirme yapmam mümkün olmayacaktır. Yapmanız gereken ilk şey Nöroloji ya da ilgili dahili bilime başvurup hastanın tedavi planının düzenlenmesini sağlamaktır.

      Cevapla

Yorum yapın