Splenik Nedir? Spleen Ne Demektir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Splenik Nedir?

Splenik, dalakla ilgili anlamına gelmekle beraber tıpta sıkça kullanılan bir terim olduğu bilinmektedir.  Dalak karın üst kadranında midenin arkasında yer alan sol diyafragman altında yer alır. Ortalama olarak boyu en küçük 4 cm en büyük ise 16 cm arasındadır. Ağırlığı ise 80-100 gram arasında değişmektedir. Dalak yaşamsal bir organ olmasa da kan yapımına yardımcı olan kanı eşitleyen dağıtan ,dengeleyen kısacası kanın hacmini korumakla yükümlüdür. Özellikle kişi hareket kısmında iken dalak hemen kanın hacmini dengeleyerek koruma altına alır. Bu sayede eşit oranlarda kan dağılımı görevisi üstlenerek ,çeşitli kan hastalıklarına eğilim gösteren tümör dalakta aşırı büyüme gibi riskleri azaltır. Kistler dalağın içinde gelişir. Her dalak dokusu aynı değildir. Bazıları iyi huylu kist üretirken bazıları kötü huylu olabilmektedir. Kistler çeşitlerine göre değişir. Bunlar; hidatik kistler,Yalancı kistler, doğuştan olan kistler,damar kaynaklı kistler olarak tanımlanmaktadır.

Dalak karnın sol üst kısmında yumru şeklini alır. Kaburgaların altında bulunur. Bu organ enfeksiyon ve bakterilerle savaşır. Vücudu elastik yapıda dengede tutar. Kanın kontrol düzeyini en iyi şekilde sağlar. Mikroplarla savaşamayan dalak ağrı yaparak sol göğüs kafesinin derinliklerine kadar uzanır.  Dalaktan kaynaklanan bu hasar  enfarktüsü, nefes zorluğunun gelişmesine yol açar. Özellikle dalak hasar gördüğü vakit beslenme sonrasında sindirim sisteminde zorluklar meydana gelerek dalak haznesi ve çevresinde şiddetli ağrılar oluşur. Dalağın sağlıklı olması sağlıklı hücre üretmesi demektir. Hasarlı hücreler ile savaşan ve vücuttaki enfeksiyonların oluşmasını engelleyen dalak vücut sisteminde oldukça değerlidir.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın