Sneddon Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sneddon Sendromu temel olarak beyni ve cildi etkileyen ender hastalıklardan bir tanesidir. iskemik serebrovaskülopati, iskemik dermopati ve livedo retikülaris bir arada görülür. İlk defa 1965 yılında Sneddon tarafından tanımlanmıştır. Dr Sneddon nörolojik bazı belirtileri ve deri döküntüleri olan toplamda 6 hasta bildirmiştir. Henüz açıklanamamış veya keşfedilmemiş bir çok özelliği bulunan bu hastalık hakkında detaylı bilgiler verelim.

sneddon sendromu tanisi
Sneddon sendromunun tanısının koyulabilmesi için standardize edilmiş bir protokol bulunmuyor.

Görülme sıklığı 250.000’de 1 şeklinde tahmin edilmektedir. Sıklıkla genç erişkin kadınları tutma eğilimi gösterir. Geçici iskemik ataklar, hemipareziler ve görme ksuurları gibi nörolojik bulgular ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilmektedir.

Otozomal dominant olarak kalıtılan bu hastalığa ait bozuk genler anne ya da babadan alındığında çocukta hastalığın ortaya çıkması kaçınılmaz bir hal almaktadır. Bazı durumlarda antifosfolipid sendromu adı verilen bir hastalıkla karışabilmektedir.

Sneddon Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Sneddon sendromuna yakalanan her iki hastadan bir tanesinin neden yakalandğını bulunamazken diğer vakalar ise sistemik lupus eritematozus, antifosfolipid sendromu, behçet hastalığı ve karışık bağ dokusu hastalığı gibi otoimmün hastalıklar ile ilişkili olabilmektedir.

Sneddon sendromunun genetik bir temeli olduğu düşünülmektedir. Bu düşünce temel olarak ailesel vakaların varlığına dayandırılmaktadır. CECR1 geninde meydana gelen mutasyonlar, bu hastalığa yakalanan aynı ailenin bireylerinde görülmüş ve tespit edilmiştir.

Sneddon Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sneddon sendromu genellikle ciddi ve geçici nörolojik semptomlar ve livedo retikülaris adı verilen geçici deri döküntüsü ile kendini gösterir. Aşağıda sizler için oluşturmuş olduğum galeride birkaç farklı hastaya ait livedo retikülaris görüntülerini görmektesiniz. Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilir ve daha net gözlemleyebilirsiniz.

Aynı zamanda Sneddon sendromu livedo retikülarise göre daha az renkli gibi görünen livedo racemosa ile de birliktelik gösterebilir. Her iki durumda genellikle ekstremitelerde başlangıç gösterir ve başka sistemik bulgu olmadan ortaya çıkabilir.

Aşağıdaki galeride ise livedo racemosa vakalarından derlenmiş fotoğrafları göreceksiniz. Farkı anlayabilmek açısından büyüterek detaylıca incelemeyi ihmal etmeyiniz.

Snedden Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Sneddon sendromu tanısı için öncelikle detaylıca bir fizik muayene yapılması ve geniş bir anamnez alınması gerekir. Fizik muayene hekimi şüphelendiren ve tanıya yönlendiren en önemli ve ilk basamaktır.

Bu hastalığın tanısı net olarak koydurabilecek altın standart bir test henüz bulunmamaktadır ancak her 10 Sneddon sendromlu hastanın 4 ile 6 tanesinde antifosfolipid antikorlarının varlığı tespit edilmiştir.

Manyetik rezonans görüntüleme gibi ileri tetkik yöntemlerinde elde edilen bulgular kesin tanı koydurucu olamayabilmektedir. Çünkü bu görüntülemelerde ortaya çıkan veriler her Sneddon sendromu hastasında aynı olmamaktadır.  Ek olarak cilt biyopsileri de çoğu zaman tanıyı destekleyici bulgular vermektedir.

Sneddon Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sneddonsendromu tedavisi için henüz standardize edilmiş bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Bu hastalığın tedavisine yönelik geniş kontrollü çalışmalar yapılmamıştır.  Günümüzde en yaygın olarak uygulanan ve kabul gören tedavi yöntemlerinden bir tanesi warfarin ile tedavidir.

Bazı bilim çevreleri ise aspirin ile tedaviyi önermekte ancak hastalığın üzerinde daha çok çalışılarak en doğru tedavi biçimi ortaya çıkacaktır.

Sneddon Sendromu Hastaları Günlük Hayatta Nasıldır?

Bu hastalığa yakalanan bireyler hemen tedavi altına alınmalıdır. Aksi durumlarda ölüme kadar götürebilen bir dizi olayların önü açılabilir. Sneddon sendromu ilerleyici bir hastalık olduğu için hastaların durumu giderek daha kötüye gidecektir ancak kötülük ise arteryel tıkanıklıkların nerede olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Hastaların yıllar geçtikçe zihinsel ve bilişsel işlevlerinde azalmalar olacak ve bu durum günlük yaşantılarını olumsuz etkileyecektir. Konuşma ve konuşulanı anlama yeteneklerinde kayıplar ortaya çıkması sıkça karşımıza çıkan bir durumdur.

Sneddon Sendromlu Hastalar Kaç Yıl Yaşar?

Bu konuda bilimsel çalışmalar ışığında istatistiksel veriler oldukça kısıtlıdır. Bazı bilimsel çalışmalara göre altı yıllık ölüm oranının yüzde 9.5 olduğu tahmin edilmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Sneddon Sendromu” üzerine bir yorum

  1. Mrb hocam , eşime sneddon sendromu teşhisi koyuldu. Eşim 36 yasinda.Belirti olarak konuşmasında pelteklikler var, sıkça baş ağrısı , baş dönmesi vardı. Bir bayılma sonucu hastanede detaylı inceleme yapıldı inme indigi söylendi ve beyinde çok fazla iskemiler oluşmuş önce emes hastalığıyla karıştırdılar daha sonra ayak bilekleri sırtındaki ve vücudunun bazı bölgelerindeki morluk gibi çatlak gibi olan bölgeler vardı başka tahliller yapıldı sneddon sendromu teşhisi koyuldu. Benim size sorum eşime sadece plaviks kan sulandırıcı ve mide koruyucu verdiler. Bu hastalık için başka tedavi yokmu . Her an bir şey olacak diye korkuyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın