Renpenning Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Renpenning Sendromu Nedir?

Renpenning Sendromu, gelişimsel gecikme, orta düzeyde entellektüel bozukluk ve tipik fiziksel özellikler ile karakterize nadir görülen hastalıklardan birisidir. Bu hastalığa yakalanan bireylerin tipik olarak yüzleri küçüktür ve boyları kısadır. Oldukça nadir görülen bir hastalık olmasından dolayı sıklığı ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. X’e bağlı çekinik olarak kalıtılır.

renpenning sendromu nedir
Renpenning sendromu ile ilişkili görsel.

Nedenleri

Renpenning sendromuna PQBP1 geninde meydana gelen mutasyonların neden olduğu düşünülmektedir. Normalde vücutta poliglutamin bağlayıcı protein 1 isimli maddenin üretilmesi için bir dizi talimat sağlamakla görevlidir. Poliglütamin bağlayıcı protein 1’in spesifik fonksiyonu hakkında net bilgiler henüz edinilememiş olsa da RNA ile ilişkili bazı görevleri olduğu düşünülmektedir.

Belirtileri

Renpenning sendromlu hastalar genelde kısa boylu olmaya eğilimlidirler. Sıklıkla karşımıza çıkan belirtiler şunlardır:

  1. Uzun ve dar bir yüz yapısı
  2. Tipik göz dış kenarları
  3. Kolumella adı verilen yapıda düşüklük
  4. Fitrumda kısalık
  5. Testislerde küçüklük
  6. Kaslarda atrofi

Bu sendroma sahip her 5 hastanın 1 tanesinde göz hastalıkları ve kalp ile ilişkili bir takım bozukluklar görülmektedir.

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002929707615304

[/su_spoiler][/su_accordion]

[su_accordion][su_spoiler title=”Görsel Kaynakları” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0002929707615304-gr2.jpg

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın