Renal Kolik Nedir?
Renal kolik,hekimlerin hastalarda en sık rastladığı acil hastalıklardan bir tanesidir. Genelde geceleri görülmektedir ve insidansı yüksektir. Ağrılar genelde kolik tarzındadır ve çok şiddetlidir. Bu kolikler nedeniyle hastanın genel durumu ve değerleri bozulmaya başlar. Kolik ağrısının birincil sebebi böbrek içi basıncın aniden artması neticesinde böbrek kapsülünün gerilmesidir. Sinir uçları aniden gerilince ağrı kaçınılmaz olacaktır.
Renal Kolik Semptomları

Eğer üstte bahsettiğimiz böbrek kapsülünün aniden gerilmesinin sebebi üreter içerisindeki obstruksiyon ise kolik ağrısına üreter spazmı ağrısı da eklenecektir. Kolik ağrıları genelde karın bölgesinde ve kostovertebral bölgede hissedilir. Alt üreter taşlarında erkeklerde testislere kadar uzanan,kadınlarda ise labiumlara yansıyan ağrılar olabilmektedir. Eğer taş orta üreterde ve peritona yakınsa peritoneal irritasyon bulguları da görülebilir. Alt üreter taşlarının en sık görülen bulguları sistizm bulgularıdır. Bunun nedeni mesane ve alt üreter sinir ağının aynı kaynaktan gelmesi ile yakından ilişkilidir.
Sistizm
Sistizm sık idrara gitme ,idrar yaptıktan sonra tekrar varmış gibi bir hisse kapılma, idrarı yaparken yanma hissi ve zor idrar yapma bulgularından oluşan semptom topluluğudur.
Ağrı ve bulantı kusma da görülebilir. Yine hematüri ve dizüri daha az sıklıkla eşlik etmektedir.
Renal Kolik Nedenleri
Bu koliklerin oluşumuna sebebiyet veren nedenler taş oluşumu, kristalüri varlığı ve pıhtı oluşumudur.
Renal Kolik Tanısı Nasıl Konulur?
Tanıda düzgün bir fizik muayene ve anamnezden sonra hastadan ilk istenecek tetkik Direk Üriner Sistem Grafisi’dir. Laboratuvar olarak idrar sedimenti bakılabilir. Ultrasonografi ve tedavi sonra intravenöz pyelografi de denenmelidir. Ayırıcı tanı yapabilmek için kanda lökosit sayımı atlanmamalı ve ayrıntılı batın muayenesi mutlaka yapılmalıdır.
Renal Kolik Tedavisi
Koliklerin tedavisinde öncelikli amaçlarımızdan bir tanesi ağrının şiddetini azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Bunun için Metamizol tarzı analjezikleri kullanırız. Ayrıca spazm varsa ortadan kaldırmak amaçlı anti spazmodik ilaçları kullanıyoruz. Bu tedavilere ek olarak gerektiği taktirde hasta , antibiyoterapi ve sıcak uygulama işlemlerine sokulabilir.
Yararlandığım Kaynaklar :
Merak ettiklerinizi ve aklınıza takılan her şeyi konu altındaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağım.