Os Nedir?
Os, kemik manasında kullanılmaktadır. Tıp dilinde çokça kullanılan kelimelerdendir. Tıp dilinde ”Systema Locomotorium” adını alan hareket sistemi kemiklerdir. Kemikler insan vücudunun şeklini ve hareketlilik düzenini sağlar. Kemikler kas ve eklemler ile hareketlilik dengesini sağlamaktadırlar. Kasların oluşumu ise kemiklerden meydana gelmektedir. Kemiğin görevi kasları hareket ettirerek vücudun hareketlilik pozisyonlarını şekillerini düzenlemektir. Vücutta kemik en güçlüsüdür ve eklem ve kaslara komut vererek planlı bir şekilde vücut mekanizmasında çalışır.
Osteologia (osteoloji) tıpta kemik hastalıklarını inceleyen bilimdir. Latinceden uyarlanan ”os ”kelimesine kemik denir. Ossa ise kemikler demektir. Bu nedenle tıpta kullanılan kemikler üzerindeki her terim Os ile başlamaktadır. Mesela uzun kemikler tıp dilinde Latince olarak Ossa Longum denilmektedir.
Kemikler çeşitlerine ve türlerine göre vücudun her bölgesinde farklı hareketlilik sağlarlar. Türleri ve çeşitleri değişkendir. Uzun kemiklere diafiz denir. Cavitas medullaris uzun kemiklerin gövdesinde yer alan kemik iliğinden oluşmaktadır.Bu sert tabaka şekline göre değişmektedir.
Kemik çok değişik çeşitleri ile vücutta dağılımını yapar. Bunlar ; kırmızı kemik iliği kan hücrelerinin üretimini sağladığından oldukça değerlidir. Epifiz büyümeyi sağlayan kemik çeşitidir. Epifiz kıkırdağı erken gelişim sürecini başlatır.
Diğer kemik çeşitleri ise,Kısa Kemikler,Yassı Kemikler,Düzensiz Kemikler,Susamsı Kemiklerdir. Bunlar vücudun kalça,bacak kol ,göğüs,ayak ,diz kürek kemiği,el,çene, kafatası akla gelebilecek değişik yerlerde yer almaktadır. Kemiklerin sağlıklı olmaması durumunda vücutta büyüme durur.
Yaşlanma evresinde kemik erimesi bütün vücudu etkisiz hale getirebilir. Sağlıklı adımlar ve duruşlar için sağlıklı kemik yapısına sahip olmak gerekir. Bunun için kalsiyum, demir ve diğer vitaminler yeterli miktarda sağlanmalıdır.