En çok hasta başvurusu olan diş hekimliği branşlarından bir tanesidir Ortodonti. Genellikle diş problemi yaşayan hastalar hangi durumlarda doğrudan ortodontiye başvuracaklarını bilemezler. İşte tam bu noktada ortodonti hangi hastalıklara bakar, ortodonti neye bakar ve ortodonti bölümü hangi hastalıklarla ilgilenir sorularını çözümlemek amacıyla bu yazıyı yazmış bulunuyoruz.
Ortodonti Hangi Hastalıklara Bakar?
Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan Ortodonti, diş ve çene uyumunun bozulmasına neden olan durumların teşhisi ve tedavisini gerçekleştirir. Estetik görüntü açısından insanları rahatsız eden bozuklukların yanı sıra yaşamı direk etkileyen doğuştan gelen veya daha sonradan oluşan sorunların tedavisi gerçekleştirilir. Ortodonti hangi hastalıklara bakar konusunda geniş bir liste vardır.

Ortodonti Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Çarpık ve Yamuk Dişler
Dişlerin doğuştan veya sonradan çarpık hale gelmesi ve yamulması durumunda alt ve üst çene doğru kapanamadığı gibi estetik görünüm olarak da insanların rahatsız olmasına neden olur. Kişinin dişlerinin düzeltilmesi için iskelet yapısının müsait olması ile ortodonti tedavileri uygulanarak her yaşta kişinin bu sorunu aşması sağlanabilir.
Çene Kapanış Bozuklukları
Çene kapanış bozuklukları farklı açılardan gerçekleşebilmektedir. Çapraz kapatma, dişlerin içeri veya dışarı oturması ile ortaya çıkan çapraz kapamalarda çiğneme problemleri oluşabileceği için tedavi edilmesi gerekir. Bazı durumlarda ise dişler çeneye göre büyük olmakta ve çok sıklaşarak bozukluklara neden olmaktadır. Bu durumda da ortodonti tedavilerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Derin kapanış denilen durumlarda ise üst dişler alt dişlerin önüne geçer ve bu durumda ön dişlerin keskin kısmı alt dişlerin diş etine kadar inebilir. Bu durumun tam tersi olan ters kapanışta ise alt dişler üst dişlerin diş etine ulaşır. Üst ve alt dişlerin kapatıldığında birleşmemesi ile ortaya çıkan openbite çiğneme zorluğu ile birlikte arka dişlerin daha çabuk yıpranmasına da neden olur.
Çene Kırıkları
Çenenin darbe alması ile çene kırıkları oluşabileceği gibi çenenin yerinden çıkması da görülebilir. Çenenin tekrardan eski haline getirilmesi için ciddi bir cerrahi müdahale gerekir. Çene içerisine platin, vida, tel, özel splintler ve protezler kullanılarak çenenin eski haline geçmesi için gerekli müdahaleler yapılır. Çene kırıkları ameliyatı sonrasında da hastanın önem vermesi gereken birçok nokta vardır. Eski işlevini yerine getirecek hale gelmesi için belirli süreler beklenmesi gerekebilir.
Çene Kistleri
Ağız boşluğunda veya çene kemiğinde çeşitli nedenlerden dolayı kistler oluşabilir. Kistler konusunda erken teşhisin önemi büyüktür. Çünkü sinsi bir şekilde ilerleyebilen kistler zaman içerisinde çene kemiğine büyük zararlar verebilir. Ağrısız bir gelişim sürmesine karşı bazı durumlarda alt dudakta uyuşma ile kedini belli eder. Tedavi olarak bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Ancak ilaçlar çoğu zaman tam tedaviyi getiremediği için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu konuda ortodonti bölümü uzmanları gerekli tedavi için ameliyat edebilmektedir. Tedavi edilmediği zaman ise çene ile birlikte yüzü bölgesinde çeşitli sorunlara yol açabilir.
Ortodonti Bölümünde Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Hastalıkların türüne göre çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında hareketli aygıtlarla tedavi, çene eklem bozukluklarında kullanılan tedavi yöntemleri, şeffaf plaklarla tedavi, dudak ve damak yarıklarında kullanılan tedaviler ve diğer hastalıklara yönelik birçok tedavi uygulanmaktadır.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Iyi gunler benim bazi harlerle ilgili (s,z)sorunum var gunluk hayatta cok onemsenmesede resmi kurumlarda cok cabuk dikkat cekiyo annem dogustan dil alti perdemin cok kucuk oldugunu soylemisti emmede sorun yasiyomusum baya acaba bu tur vakalara bakiyomusunuz ya da nereye gitmem gerekiyo yardimci olur musunuz ?