Munchausen Sendromu Nedir?
Munchausen Sendromu, bireylerin hastalık semptomlarını taklit ederek hasta gibi davranmaya çalıştığı psikiyatrik hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalar semptomlar hakkında yalan söylemek, tıbbi testleri değiştirmeye çalışmak, hastalık bulgularını taklit etmek gibi yöntemlere başvururlar. İlk defa 1977 yılında tanımlanmıştır.
Genellikle ebeveynlerin neden olduğu bir istismar tipi olarak tanımlanır. Semptomların çoğu zaman gerçeği yansıtmaması hastalığın gözden kaçmasına neden olmakla beraber dikkat edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Hastalığın bilinen diğer adları şunlardır:
- Münchausen Sendromu
- Munchausen by Proxy Sendromu
- MPS
Munchausen Sendromu Belirtileri
Bu hastalarda sıkça görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta geçmişi incelendiğinde çok sayıda hastane yatış öyküsü olması
- Ev içerisinde bulunan kimyasallardan sıkça etkilenme
- Hastaların belirtilerinde kötüleşmenin hekim tarafından gözlenmezken anne tarafından şiddetle belirtilmesi
- Hastane yatışları sonrası düzelme olması ve evde tekrar ortaya çıkması
- Tıbbi tetkik ve tahliller ile hastanın belirtilerinin uyumsuz olması gibi durumlar görülebilir.
Hastalığın genetik olarak bir dayanağı bulunmamaktadır. Münchausen Sendromu tanısı alan bir çok hastanın gençken çocuk istismarı kurbanı olduğu, çocuğunun daha önce ciddi bir durumla karşı karşıya kaldığı, erken yaşta ebeveyn kaybetmiş olma ve çocukken travma geçirme gibi durumlara maruz kaldığı bilinmektedir. Bu bireyler hayal kırıklığı ve öfke yönetiminde sorun yaşama eğilimindedirler.
Munchausen Sendromu Tedavisi
Munchausen by Proxy Sendromu tedavisi tüm aile bireylerine uygulanmalıdır. Ebeveynler bir takım cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu bireylere mutlaka psikoterapi önerilir. Anne ve babanın tedavisi çocuk için oldukça önemlidir. Çocuklar gerekirse ailelelerinden uzaklaştırılarak bu istismar tipinden korunmalıdırlar.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.