Munchausen Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Munchausen Sendromu Nedir?

Munchausen Sendromu, bireylerin hastalık semptomlarını taklit ederek hasta gibi davranmaya çalıştığı psikiyatrik hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalar semptomlar hakkında yalan söylemek, tıbbi testleri değiştirmeye çalışmak, hastalık bulgularını taklit etmek gibi yöntemlere başvururlar. İlk defa 1977 yılında tanımlanmıştır.

munchausen sendromu nedenleri

Genellikle ebeveynlerin neden olduğu bir istismar tipi olarak tanımlanır. Semptomların çoğu zaman gerçeği yansıtmaması hastalığın gözden kaçmasına neden olmakla beraber dikkat edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Hastalığın bilinen diğer adları şunlardır:

  1. Münchausen Sendromu
  2. Munchausen by Proxy Sendromu
  3. MPS

Munchausen Sendromu Belirtileri

Bu hastalarda sıkça görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hasta geçmişi incelendiğinde çok sayıda hastane yatış öyküsü olması
  • Ev içerisinde bulunan kimyasallardan sıkça etkilenme
  • Hastaların belirtilerinde kötüleşmenin hekim tarafından gözlenmezken anne tarafından şiddetle belirtilmesi
  • Hastane yatışları sonrası düzelme olması ve evde tekrar ortaya çıkması
  • Tıbbi tetkik ve tahliller ile hastanın belirtilerinin uyumsuz olması gibi durumlar görülebilir.

Hastalığın genetik olarak bir dayanağı bulunmamaktadır. Münchausen Sendromu tanısı alan bir çok hastanın gençken çocuk istismarı kurbanı olduğu, çocuğunun daha önce ciddi bir durumla karşı karşıya kaldığı, erken yaşta ebeveyn kaybetmiş olma ve çocukken travma geçirme gibi durumlara maruz kaldığı bilinmektedir. Bu bireyler hayal kırıklığı ve öfke yönetiminde sorun yaşama eğilimindedirler.

Munchausen Sendromu Tedavisi

Munchausen by Proxy Sendromu tedavisi tüm aile bireylerine uygulanmalıdır. Ebeveynler bir takım cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu bireylere mutlaka psikoterapi önerilir. Anne ve babanın tedavisi çocuk için oldukça önemlidir. Çocuklar gerekirse ailelelerinden uzaklaştırılarak bu istismar tipinden korunmalıdırlar.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın