İçerik Başlıkları
Mukoepidermoid Karsinom Nedir?
Mukoepidermoid Karsinom, skuamöz hücreler, mukus salgılayan hücreler ve intermediyer hücrelerin değişken karışımından meydana gelir. Genel olarak, tükürük bezi primer malign tümörlerinin en sık görülen formudur.

Karsinomun Morfolojisi
Mukoepidermoid karsinomlar 8 cm çapa ulaşabilir, iyi sınırlı görünürlerse de belirgin bir kapsül taşımazlar ve sıklıkla infiltratif sınırlıdırlar, kesitleri, gri-beyaz olup sıklıkla küçük müsin içeren kistler görülür.
Karsinomun Histolojisi
Temel histolojik pattern, skuamöz, müsinöz ya da intermediyet hücrelerin kordonlar, tabakalar veya kistik konfigürasyonlarıdır. Hibrid hücre tipleri, sıklıkla skuamöz özelliklere ve en iyi müsin boyaları ile göze çarpan küçük ya da büyük mukusla dolu vakuollere sahiptir.
Tümör hücreleri düzenli ve benign görünümlü ya da alternatif olarak yüksek düzeyde anaplastik ve yanılmaya yer bırakmayacak şekilde malign olabilir. Buna göre, mukoepidermoid karsinomlar düşük, intermediyer ya da yüksek dereceli olarak sınıflandırılırlar.
Karsinomun Prognozu
Klinik gidiş ve prognoz neoplazmın derecesine bağlıdır. Düşük dereceli tümörler yerel olarak invazyon gösterebilir ve olguların % 15 kadarında nüks eder. Ancak, nadir olarak metastaz yaptıklarından 5 yıllık sağkalım oranı %90’nın üzerindedir. Tersine, yüksek dereceli neoplazmlar ve bir yere kadar da intermediyer dereceli tümörler invazivdir ve eksizyonları güç olduğundan yaklaşık %25-30 olguda nüks eder, olguların %30’unda uzak bölgelere yayılırlar. Bu tümörlerde 5 yıllık sağ kalım oranı yalnızca %50’dir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.