Konjenital Glokom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Konjenital Glokom,doğuştan göz içi basıncın yüksek seviyelerde olması ile seyreden,görme kaybı ile sonuçlanabilen bir göz hastalığıdır.

Nasıl ve Hangi Sıklıkta Görülür ?

1/10.000 doğumda,%65 erkek bebeklerde, sporadik veye otozomal resesif, %75 bilateral, iridokorneal açıda gelişimsel patoloji sonucu oluşur.

Hastalarda Hangi Semptomlar Görülür ?

  1. Fotofobi
  2. Lakrimasyon
  3. Blefarospazm

Klinik Bulgular Nelerdir ?

Göz içi basınç artışına bağlıdır.Korneal ödem neticesinde bulanık kornea oluşur.Buftalmus yani büyük göz görülebilir.Haab çizgisi ve optik diskte cupping görülür.

Doğuştan Glokom Hastalığıyla Karışan Durumlar Hangileridir ?

  1. Bulanık Kornea Yapan Nedenler:Doğum travması,İntrauterin rubella,Metabolik hastalıklar
  2. Büyük Kornea Yapan Hastalıklar:Megalokornea,Yüksek miyopi
  3. Lakrimasyon:Nazolakrimal kanal tıkanıklığı
  4. Sekonder İnfantil Glokom:Retinablastoma gibi tümörler, travma.

Konjenital Glokom Tedavisi Hangi Yöntemlerle Yapılır ?

Hasta öncelikle genel anestezi altında muayene edilmelidir.Göz içi basınç ölçümü,kornea çapı ölçümü,gonyoskopi,refraksiyon ve oftalmoskopik muayene yapılmış olmalıdır.

Tedavi yöntemlerinden biri Gonyotomi‘dir.

Gonyotomi
                               Gonyotomi

Bir diğer tedavi yöntemi Trabekülotomi‘dir.

Diğer tedavi yöntemi ise Trabekülektomi‘dir.

Trabekülektomi
                    Trabekülektomi

Yazıyı hazırlarken Prof.Dr. Özgül Altıntaş hocamın notundan ve şu kaynaktan yararlandım.


Yazı hakkında konuşmak için bana yorum kısmından ulaşabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Konjenital Glokom Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 2 yorum

  1. Bu tür hastalıkların bebeklerde olması iyice üzüyor insanı. :/ 🙁 Allah Herkese sağlıklı bebekler bağışlasın. Üzülüyorum okudukca hep.
    İyi çalışmalar. Hocam.

    Cevapla
  2. Kizim 15 aylik dogustan katarakt vardi. 40 gunluk iken ameliyat oldu. Sonrasinda glokom tehsisi konuldu. Yaklask 1 yildir her ay anestezi altinda muayene oluyo. Surekli ilac tedavisi uygulaniyo ve ben hic memnun deglim damlalarin o kadar cok yan etkisi var ki. Lutfen yardmci olun kafayi yemek uzereyim. İgneleme yapliyor bu seferde tansiyon sifira dusmus deyip yukseltiliyor dalga geciyor gibi.

    Cevapla

Yorum yapın