Konjenital Glokom,doğuştan göz içi basıncın yüksek seviyelerde olması ile seyreden,görme kaybı ile sonuçlanabilen bir göz hastalığıdır.
Nasıl ve Hangi Sıklıkta Görülür ?
1/10.000 doğumda,%65 erkek bebeklerde, sporadik veye otozomal resesif, %75 bilateral, iridokorneal açıda gelişimsel patoloji sonucu oluşur.
Hastalarda Hangi Semptomlar Görülür ?
- Fotofobi
- Lakrimasyon
- Blefarospazm
Klinik Bulgular Nelerdir ?
Göz içi basınç artışına bağlıdır.Korneal ödem neticesinde bulanık kornea oluşur.Buftalmus yani büyük göz görülebilir.Haab çizgisi ve optik diskte cupping görülür.
Doğuştan Glokom Hastalığıyla Karışan Durumlar Hangileridir ?
- Bulanık Kornea Yapan Nedenler:Doğum travması,İntrauterin rubella,Metabolik hastalıklar
- Büyük Kornea Yapan Hastalıklar:Megalokornea,Yüksek miyopi
- Lakrimasyon:Nazolakrimal kanal tıkanıklığı
- Sekonder İnfantil Glokom:Retinablastoma gibi tümörler, travma.
Konjenital Glokom Tedavisi Hangi Yöntemlerle Yapılır ?
Hasta öncelikle genel anestezi altında muayene edilmelidir.Göz içi basınç ölçümü,kornea çapı ölçümü,gonyoskopi,refraksiyon ve oftalmoskopik muayene yapılmış olmalıdır.
Tedavi yöntemlerinden biri Gonyotomi‘dir.

Bir diğer tedavi yöntemi Trabekülotomi‘dir.
Diğer tedavi yöntemi ise Trabekülektomi‘dir.

Yazıyı hazırlarken Prof.Dr. Özgül Altıntaş hocamın notundan ve şu kaynaktan yararlandım.
Yazı hakkında konuşmak için bana yorum kısmından ulaşabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Bu tür hastalıkların bebeklerde olması iyice üzüyor insanı. :/ 🙁 Allah Herkese sağlıklı bebekler bağışlasın. Üzülüyorum okudukca hep.
İyi çalışmalar. Hocam.
Kizim 15 aylik dogustan katarakt vardi. 40 gunluk iken ameliyat oldu. Sonrasinda glokom tehsisi konuldu. Yaklask 1 yildir her ay anestezi altinda muayene oluyo. Surekli ilac tedavisi uygulaniyo ve ben hic memnun deglim damlalarin o kadar cok yan etkisi var ki. Lutfen yardmci olun kafayi yemek uzereyim. İgneleme yapliyor bu seferde tansiyon sifira dusmus deyip yukseltiliyor dalga geciyor gibi.