Kolonoskopi Sonrasında Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Kolonoskopi, kalın bağırsakların çok küçük boyutları olan bir kamera yardımıyla detaylıca incelenmesi anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Bu incelemenin gerçekleştirilebilmesi için kalın bağırsakların tamamen boş olması gerekmektedir. Aksi durumlarda yeterli inceleme sağlanamayabilir. Kolonoskopi taramaları yaşlı erişkin bireylerde belirli aralıklarla yapılmalı ve bu bireyler bağırsak hastalıklarına karşı kontrol altında tutulmalıdır. Bu taramalarla bağırsakta kanserli yapılar ve kansere dönüşebilme özelliği olan poliplerin varlığının tespit edilmesi amaçlanır.

Kolonoskopi öncesinde sadece hekiminizin talimatları doğrultusunda önerilen besinleri tüketmelisiniz. Aspirinde dahil olmak üzere önemli ya da önemsiz kullandığınız tüm ilaçları ve bitkisel kürleri mutlaka hekiminize söylemeli veya bilgi vermelisiniz. Hekimiz diğer hastalıklarınızın durumuna göre bu ilaçlardan bazılarını 3-4 gün boyunca kullanmamanızı isteyebilir.
Kolonoskopi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Hekimler sindirim sistemini çalışma düzenine geri döndürmek ve bağırsakların tahriş olmasını engellemek amacıyla kolonoskopi sonrasında sindirimi kolay ve yumuşak besinleri tüketmenizi isteyeceklerdir.

Kolonoskopi sonrasında önemli konulardan bir taneside rehidratasyondur. Rehidratasyon tüketilecek sıvı ağırlıklı besinlerle sıvı dengesinin yeniden sağlanması anlamı taşır.
Kolonoskopi Sonrası Hangi Besinleri Yemeliyim?
Kolonoskopi işlemi sonrasında doktorunuzun önereceği besinlere maddeler halinde değinelim.
Su : Rehidratasyonu sağlamak için en temel ihtiyaçlardan bir tanesidir ve mutlaka tüketilmelidir. Bazı insanlar kolonoskopi sonrasında normalden daha fazla sıvıya ihtiyaç duyabilirler.
Elektrolitten Zengin İçecekler : Kaybedilen elektrolitlerin geri kazanılmasına yardımcı olmak için genelde sporcu içeceği olarak bilinen bu içecekler tüketilebilir.
Sebze ve Meyve Suları: Meyve suları hem sindirilmesi oldukça kolay olabilen hemde elektroilt dengesinin kurulmasına yardım eden bir besin kaynağıdır.
Bitkisel Çaylar: Sindirime yardımcı olan bitki çayları bu dönemde tercih edilebilir.
Krakerler: Lif açısından zengin bazı kraker türleri kolonoskopi sonrası dönemde fayda sağlayabilir.
Patates Püresi : Patates püresi bu işlemin ardından yumuşak ve sindirimi kolay olması açısından iyi bir tercihtir.
Beyaz Balık : Beyaz balıklar kolonoskopiyi takiben iyi bir seçim olabilir ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken yağlı ve kılçıklı balıklardan kaçınılması gerektiğidir.
Elma Püresi : Elmanın temel özelliklerinden birisi bolca lif içermesi ve sindirim sistemini tahriş etmemesidir. içerdiği pektin maddesi sayesinde ishali önlerken yapısında bulunan karbonhidratlarla kaybedilen enerjinin geri kazanılmasına yardımcı olur.
Çorba : Tavuk ve diğer hafif çorbalar bu dönemde iyi birer seçim olabilir. Arpa içeren ve bolca baharat kulllanılan çorbalardan kaçınılmalıdır.
Puding : Puding kolonoskopi sonrasında önerilen besinlerden bir tanesidir.
Beyaz Ekmek : Beyaz ekmekte tıpkı krakerler gibi iyi birer seçim olabilir.
Pişmiş Sebzeler : İyi pişirilmiş sebzeler kolonoskopiyi takiben fayda sağlayabilir.
Kolonoskopi Sonrası Kaçınılması Gereken Yiyecekler
Kolonoskopi süreci zor bir süreç olmasa da yapıldıktan sonraki 1-2 günlük dönemde aşırı baharatlı, yağlı ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Anestezi sonrası dönemde bu tip besinlerin tüketilmesi mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Şimdi maddeler halinde kolonoskopi sonrasında ne yenmemeli sorusuna cevap verelim:
- Aşırı baharatlı besinler
- Patlamış mısır
- Hindistan cevizi
- Patates kızartması
- Mısır
- Çiğ ve az pişmiş sebzeler
- Pirinç
- Bakliyat çeşitleri
- Fırınlanmış ürünler
- Biftek gibi aşırı yoğun protein içeren ürünler
- Alkol
Çekim Sonrasında Önerilen Beslenme Programı
Kolonoskopi çekildikten sonra önerilen beslenme programı şu şekildedir:
- 1. Gün
- Sabah : 750 ml su + 10 adet çiğ badem + yarım muz+ 1 bardak laktozsuz süt
- Öğle : Yarım kase yoğurt ve 6 kaşık kepekli makarna
- Akşam : Büyük kase salata + yağsız pirzola
- 2.Gün
- Sabah : 750 ml su + 2 tatlı kaşığı yulaf + 1 adet kivi+ 1 bardak laktozsuz süt
- Öğle : Yoğurtlu haşlanmış brokoli
- Akşam : Havuç salatası + balık
[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
[/su_spoiler][/su_accordion]
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.