İçerik Başlıkları
Koksiks Eksizyonu Nedir?
Koksiks Eksizyonu, koksiksin cerrahi yoluyla çıkarılması anlamına gelen tıbbi bir ifadedir. Diğer bir adı ise koksigektomi dir. Genellikle hastalar bu operasyon öncesinde dinlenme, fizik tedavi, anti inflamatuar ilaç tedavisi ve steroid enjeksiyonu gibi tedavilerden başarısız sonuç almışlardır. Koksigektomi doğru hastalarda ağrı konusunda mükemmel sonuçlar verebilmektedir ancak şunu belirtmeliyim ki günümüzde çok sık uygulanan cerrahi prosedürlerden birisi değildir.

Koksigektomi Nasıl Yapılır?
Koksigektomi, genellikle genel anestezi altında yapılmakta ve yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Operasyon sonrası 1 ay kadar ağrı devam etme eğilimindedir. Anüsün yakınında olması nedeniyle iyi bakılmayan yaralarda enfeksiyon riski oldukça yüksektir.
Ameliyatın nasıl yapıldığına ilişkin video aşağıdadır :
Kimlere Koksiks Eksizyonu Yapılmalıdır?
Koksigektomide hasta seçimi çok önemlidir. Ameliyat için uygun adaylar seçilmelidir. Her hasta bu ameliyat türünden fayda görmeyecektir.

Uygun hasta seçimine ek olarak hangi tekniğin kullanılacağı da önem arz etmektedir. 1937’den bu yana onlarca farklı teknik kullanılmaktadır. Bu hususta operasyonu gerçekleştiren hekimin cerrahi becerisi ve deneyimi de önemsenmesi gereken diğer faktörlerdendir. Kısaca koksigektomi :
- İlgili bölgesinde travma olan hastalarda
- Tümör yayılımı olan hastalarda
- Psikosomatik bir takım bozuklukları olan hastalarda yapılabilmektedir.
Ayrıca ilgili bölgede enfeksiyon olan, organik bir patolojiye sahip olmayan ve konservatif tedavilerden fayda gören hastalarda yapılması önerilmemektedir.
Koksiks Eksizyonunda İyileşme Süreci Nasıldır?
Koksigektomi sonrası acılarınız ve ağrılarınız kısa bir süreliğine öncekine göre daha fazla artabilir ancak bu dönemde kullanacağınız ağrı kesicilerle bu ağrılar minimalize edilmelidir. Genellikle hareketlenme 6 hafta sonra başlar ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber birçok faktörden etkilenmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi yara bölgesini enfeksiyondan korumadır. Çünkü enfeksiyon yara iyileşmesini geciktirdiği gibi daha kompleks komplikasyonlara yol açabilmektedir.
Tam iyileşme ise tahmini olarak yıllar sürmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar:
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Hocam merhaba internetten yazınızı okudum kuyruk sokumundan müzdaribim bende ameliyat oldum 1 yıl geçti fakat ağrjlarım çok sürekli doktor doktor geziyorum kocaeli dilovasında oturuyorum adanaya dahi gittim bu hastalığım için lütfen bana dönüş yaparsanız çok sevinirim çok mutlu olurum dayanamıyorum ağrılarıma benim kuyruk solunum s5 kemiğinden belki de daha yukardan biyerlerden alındı iş kazası sonucu parçalanmıştı çünkü dönüşünüzü bekliyorum hocam lütfen muaynehanenize gelmek istiyorum iğleşmek istiyorum acısız yürüyebilmek eğilip kalkmak ağrısız uyanmak istiyorum