İş Göremezlik Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İş Göremezlik Raporu

İşçiler çeşitli sağlık problemleri nedeni ile belirli süreler boyunca çalışamayabilir. Meslek hastalıklarının görülmesi, kişinin çalışamayacak derecede hasta olması, ameliyat olması, doğum sonrasın durumlarında işçi çalışamaz. SGK ise çalışamayan işçilerin geçimlerini sürdürmeye devam ettirmeleri için iş göremezlik ödeneği öderler. SGK tarafından ödenen bu ücretin alınması içinse iş göremezlik raporu alınmalıdır.

is goremezlik raporu nasil alinir
İş göremezlik raporu nasıl alınır ile ilişkili görsel.

İş Göremezlik Raporu Nedir?

İş göremezlik raporu nedir sorusunun cevabı kısaca, çeşitli nedenlerden dolayı sağlık problemleri yaşayan ve bu sağlık probleminin kişinin çalışmasına engel olmasının belirtildiği ve sağlık kuruluşları tarafından verilen rapordur. Rapor hangi süreler içerisinde işçinin çalışmaması gerektiği ve hastalığının ne olduğu gibi birçok detay içermektedir.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

İşçi ameliyat veya çeşitli hastalıklardan dolayı çalışamayacak durumda olduğunda sağlık kuruluşları iş göremez raporu vermektedir. İş göremezlik raporu nasıl alınır konusunda öncelikle SGK’nın yetkilendirdiği sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Örnek olarak ameliyat olunacaksa ve ameliyat sonrasında iş göremezlik raporu alınacaksa ameliyatın yapılacağı hastane SGK’nın yetkilendirdiği bir hastane olmalıdır. Aksi taktirde SGK raporunuzu kabul etmemektedir.

Muayene sonrasında veya ameliyat sonrasında sağlık kuruluşu yetkilileri gerekli evrakları doldurmakta ve size raporunuzu teslim etmektedir. Rapor almak için iş göremez durumda olmanız gerekir. Bu konuda hastalığınız üzerine uzman olan doktorlar gerekli tanı koyma çalışmalarını yapar ve tedaviye başlar. Doktorun uygun görmesi ile rapor verilebilir. Rapor hazırlandıktan sonra sizlere bir nüshası verilir ve diğer nüshalarda hastanede kalması ve SGK’ya hastane tarafından bildirilmesi için gönderilir.

İş Görmezlik Raporu Hangi Hastanelerden Alınır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi alacağınız iş göremezlik raporu SGK tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları olmalıdır. Eğer bu sağlık kuruluşları dışında bir hastaneye muayene olursanız rapor alsanız dahi iş göremezlik ödeneği almanız söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle iş göremezlik raporu hangi hastanelerden alınır bilmelidir.

İş göremezlik raporunuzun SGK tarafından geçerli sayılabilmesi için raporunuzu devlet hastanelerinden, üniversite hastanelerinden, sağlık ocağından, SGK tarafından yetkilendirilmiş özel hastanelerden almalısınız. Özellikle özel hastanelerden alacağınız raporlarda hastane ile görüşerek gerekli bilgileri almanız sizin için daha doğru olacaktır.

İş Göremezlik Raporu Onaylanma Süreci

Raporunuzu aldıktan sonra SGK tarafından ödeme yapılması için raporun onaylanması gerekir. Sağlık kuruluşundaki sizin istirahat yapmanızı belirleyen doktor onayından sonra rapor başhekim onayına gitmektedir. Başhekim raporu onayladıktan sonra ise rapor hem SGK’ya bildirilmekte hem de iş yerine bildirilmektedir. Bu işlem sonrasında ise raporun bitiş tarihinden sonra işveren Vizite Giriş Sistemi üzerinden rapor hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapar.

Rapor süresi bittikten sonra işvereninde onay vermesi ile SGK’nın onaylanan raporlar sistemine bu bilgiler düşer. SGK işverenin onaylaması ile ödeme işlemlerine başlar. Ödemenin en erken şekilde alınabilmesi için işverenin hemen onay vermesi önemlidir. Rapor süresi sona erse dahi işveren onaylamadığında raporunuz SGK sisteminde onaylanmamış raporlar içerisinde görünecektir. Takip eden ayın 23’üne kadar yapılmayan onaylarda ödemelerde gecikme olacaktır. Bu nedenle raporu onaylayacak olan kişinin bu konuya dikkat etmesi gerekir.

İşverenin iş görmezlik raporunu yapması veya sigorta prim bildirgesinde 1 istirahat kodu ile bildiri vermezi zorunludur. Raporlar elektronik ortamda işverene bildirildiği için takip edilmekte ve gerekli bildirgelerin verilmemesi durumunda ceza uygulanmaktadır.

İş Göremezlik Raporu Kaç Günlük Alınabilir?

İşçi sağlık kuruluşlarından gerek duyulduğu kadar rapor günü alabilmektedir. Ancak SGK işçinin alacağı raporun maksimum 10 günü için ödeme yapmaktadır. Eğer işçi farklı bir zamanda daha rapor alırsa bir yıl içerisinde maksimum 40 günlük rapor parası SGK tarafından ödenmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

Yorum yapın