Irlen Sendromu : Nadir Görülen Göz Hastalığı

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İş dünyasında bir takım problemler, dikkat ve konsantrasyon bozuklukları ile kendini gösterebilen Irlen Sendromu, her hastada farklı belirtiler verir ve farklı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Nadir bir hastalık olan Irlen Sendromu, hakkında hastalığın nedenlerini, nasıl ortaya çıktığını, belirtilerini ve tedavisi ile ilgili bilgiler paylaşacağım. Aklınıza takılanları veya tam olarak anlamadığınız noktaları yorum bölümünden sormaktan çekinmeyiniz.

Irlen Sendromu Nedir?

Irlen Sendromu, gözümüz aracılığıyla beyne iletilen bilgilerin işlenmesinde meydana gelen hatalar sonucu ortaya çıkan hastalığa verilen isimdir. Oküler bir problem olmamakla beraber bir algı bozukluğudur. Tıp dünyasında kullanılan diğer adları Meares Irlen SendromuScotopic Sensitivity Sendromu, Skotopik Duyarlılık Sendromu dur.

Irlen sendromu
Konsantrasyon bozukluğu Irlen hastalığında görülen özelliklerden bir tanesidir.

Irlen Sendromu Nedenleri

Bu hastalığa neden olan genetik mekanizmanın henüz çözülemediği bilinmektedir. Bazı durumlarda travma sonrası beyin hasarını takiben ortaya çıkabilir. Genellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kronik yorgunluk sendromu gibi hastalıklara benzer özelliklere sahiptir. Yapılan son çalışmalarla beraber APOB adı verilen bir genin bu hastalıklarla ilişkili olduğu ileri sürülmektedir.

Irlen Sendromu Genetik Geçişli mi?

Semptomlarla belirlenmiş 751 çocuk ile yapılan bir çalışmada anne babalarıyla benzer semptomlar gösterme olasılıkları yüzde 84 gibi yüksek bir rakamı işaret ediyor. Her ne kadar bu istatistikler genetik arka planı işaret etse de en basit genetik modeller ile uyumsuz bir görüntü veriyor.
Çalışma Kaynağı : The familial incidence of symptoms of Scotopic Sensitivity/Irlen syndrome – PubMed (nih.gov)

Bu hususta unutulmaması gereken en önemli bilgilerden bir tanesi bu hastalığa ait nedenlerin ve internet ortamında yer alan birçok yardımcı tedavinin birçoğunun aslında kabul edilebilir olmadığı veya kanıtlanmamış olmasıdır.

Irlen Sendromu Belirtileri

Irlen hastalığının belirtileri kişiden kişiye göre oldukça çok farklılıklar göstermektedir. Konsantre olma, çalışma ve odaklanma gibi günlük çalışma performansını etkileyebileek yeteneklerimizi etkiler.

Genelde yorgunluk, kaygı, baş ağrısı, odaklanma sorunu görülür. Bunların dışında :

  • Metin okurken birçok zorluklarla karşılaşırlar.
  • Yazarken zorlanırlar.
  • Derinlik algısında büyük problemler mevcuttur.
  • Kelimeleri okurken bulanık olduğunu veya kaybolduğunu görebilirler
  • Akademik düzeyde güçlü performans gösteremezler
  • Matematik performanslarında belirgin bozukluklar vardır.
  • Işığa karşı aşırı duyarlılıkları görülür.

Irlen Sendromu Ayırıcı Tanısı

Üst tarafta belirttiğimiz semptomlar aslında başka hastalıkların belirtileri ile karışabilir. Bu açıdan asperger sendromu, irritabl bağırsak sendromu, kısa barsak sendromu gibi hastalıklara dikkat etmek gerekmektedir. Irlen hastalığında görülen disleksi sadece okuma değil yazma ve konuşmayı da etkiler.

Irlen Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Irlen sendromu şu an için tamamiyle iyileştirilebilir bir hastalık değildir ancak tedavi yönetimi olabildiğince özenli yapılmalıdır. Irlen sendromlu olan bireylere aşağıdaki önlemler alınarak önceki başlıklarda belirtmiş olduğum belirtiler en az düzeye indirilebilir.

  1. Parlak ışık kullanımının yerine düşük ve loş ışık kullanımı
  2. Doğal aydınlatmaların kullanımı
  3. Çeşitli çalışmalar için ek süreler verilmesi
  4. Özel lenslerin kullanılması
  5. Çalışmalar arası daha sık molalar verilerek dikkatin yorun tutulması
  6. Okuma yaparken kelimelerin kaymasını minimalize etmek için cetvel kullanılması şeklinde çoğaltılabilir.

Referanslar:

  1. Irlen syndrome: systematic review and level of evidence analysis – PubMed (nih.gov)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 13 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 28 Eylül 2019, 27 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Irlen Sendromu : Nadir Görülen Göz Hastalığı” üzerine 4 yorum

  1. Oğlum 4.sınıfta , dakikada 32 kelime okuyabiliyor BD harfleri okurken ve yazarken karışıyor zaman zaman wich- r testine göre disleksi değil, dehb olabileceği düşündüğünden iki buçuk yildir ilaç kullanıldı ama bir arpa boyu ilerleyemedik. Makaleler ile yatıp kalkarken birden bu sendromu fark ettim. Olabilir mi bizim sorunumuz belki de bu dedim. Doğru cevabı almak için hangi doktora, hangi bölüme baş vurmaliyim

    Cevapla
    • Merhabalar Selda Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastamızın durumu hakkında detaylı bilgi sahibi olunmaksızın çok net bilgiler vermek tahmin edeceğiniz üzere doğru olmayacaktır. Bu hususta bulunduğunuz ilde, üniversite hastanesinin pediatri polikliniğine başvurmanızı öneririm. Pediatri hekimleri gerekli muayeneleri,tetkik ve tahlilleri yaptıktan sonra size yol gösterecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  2. Merhaba,
    Kardeşim 10 yaşında ve disleksi tanısı aldı. Fakat güneş ışıgından çok fazla etkileniyor. Bunun irlen sendromu ile ilgisi olabilir mi?

    Cevapla

Yorum yapın