İnsülin Direnci için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İnsülin şeker dengemiz için oldukça önemli bir salgıdır. Pankreas tarafından salgılanan insülinde görülen dengesizlikler şeker hastalığı ve daha birçok hastalığın nedeni olabilmektedir. Bu nedenle insülin direnci ölçümleri yapılmasında fayda vardır. İnsülin dirençlerinde oluşan dengesizlikler nedeni ile ortaya çıkacak hastalıklara karşı ise zamanında önlemlerin alınması çok önemlidir. İnsülin direnci nedeni ile bazı durumlarda kişiler çok yemedikleri halde kilo aldıklarından dolayı şikâyetçi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise insülin direncinin ölçülme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Peki, insülin direnci için hangi doktora gidilir?

insulin direnci hangi doktor
İnsülin direnci için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

İnsülin Direnci için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

İnsülin direnci için ne zaman doktora gidilmelidir konusunda genel olarak kişilerde oluşan bazı şikayetler sonrasında doktorların kontrolü ile insülin direnci ölçülmektedir. Hastanın söylediği şikayetlerden yola çıkılarak kişinin insülin direncinde bir dengesizliğin olup olmadığının tespit edilmesi uzmanlara hasta hakkında çok önemli bilgiler vermektedir. İnsülinin fazla salgılanması özellikle kişilerin aşırı kilo almasına neden olmaktadır.

İnsülinin fazla salgılanması tüketilen besinlerin yağ olarak vücutta depolanmasına neden olmaktadır. Buda kişinin hızlı bir şekilde kilo almasına neden olduğu gibi kilo vermekte de oldukça zorlanmasına neden olmaktadır. Hatta kişi düzenli olarak spor yapsa dahi kilo vermekte çok zorlanır. İnsülin direncinde görülen bu sorunlar zaman içerisinde pankreas yetmezliğine neden olduğu gibi diyabet yani şeker hastalığına da neden olabilmektedir.

İnsülin Direnci için Hangi Doktora Gidilir?

İnsülin direnci için hangi doktora gidilir sorusunu soran bir kişi Endokrinoloji bölümüne başvurabilir. İnsülin direncinin görüldüğü kişide bazı belirtiler saptanabilir ve doktorun teşhis koymasında bu belirtilerin önemi oldukça büyüktür. Fazla yemek yendikten veya şekerli bir gıda tükettikten sonra normalden daha fazla bir ağırlık hissi ortaya çıkabilmektedir. Yemek yendikten sonra el titremesi veya terleme gibi belirtiler görülebilir. Mide kazınması, kilo almanın kontrol edilememesi diğer belirtiler arasındadır.

İnsülin Direncine Hangi Doktor Bakar?

İnsülin direncine hangi doktora bakar konusunda Endokrinoloji bölümüne başvurulabilir. İnsülin direnci olan kişilerde genel olarak tatlıya karşı da ilgi artmaktadır. Sık sık tatlı gıdalar tüketme isteği daha çok görülmektedir. Bu belirtinin yanı sıra kişi yorgunluk hissi de yaşayabilmektedir. Bu konuda en belirgin sorunlardan biri ise bel bölgesinde genişlemenin görülmesidir. Bu tip belirtilerin görülmesi sonrasında kişi doktora başvurarak gerekli olan tetkiklerin gerçekleştirilmesini sağlamalıdır.

İnsülin Direnci için Hangi Doktoradan Randevu Alınmalıdır?

İnsülin direnci için hangi doktordan randevu alınmalıdır sorusunu soran kişi Endokrinoloji doktorundan randevu alabilir. Tedavi olarak öncelikle kişinin beslenmesi göz önünden geçirilmektedir. Gerekli diyetlerin yapılması sağlanmaktadır. Bu konuda günlük alınacak olan bütün besinler dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Yaşam tarzının değişmesinin yanı sıra doktorun uygun görmesi üzerine ilaç tedavisine  de başvurulabilmektedir. İki tedavi yöntemi de paralel olarak uygulanarak bu konuda tedavi gerçekleşmektedir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istedikleriniz konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın