HIV (AIDS) Virüsü Dış Ortamda Ne Kadar Yaşar?
Çağımızın en tehlikeli virüslerinden biri olan HIV virüsü yani AIDS virüsü çoğunlukla cinsel yollar bulaşmaktadır. Kanda varlığını sürdüren bu virüs aynı zamanda dış ortamda da belirli süreler boyunca kendi varlığını koruyabilmektedir. HIV virüsü dış ortamda ne kadar yaşar konusu bu nedenle önemli hale gelmektir. Yapılan araştırmalara göre bu konuda oldukça fazla bilgi edinilmiştir. Bu bilgiler ışında virüsün dış ortamda kalma süresi ortamın koşulları ile doğru orantılı olarak değişmektedir.

HIV Virüsünün Dış Ortamda Canlı Kalma Süresi Nedir?
Birçok kişi dış ortamdan virüs kapılıp kapılamayacağı konusunda çelişkiler yaşamaktadır. Virüs aslında dışarı ile teması sonrasında kısa süre içerisinde tamamen aktifliğini kaybeder. Burada önemli olan dış ortamdır.
HIV virüsü sıcağa karşı hassasiyet gösterir. Bu nedenle sıcağa maruz kaldığında virüsün ölmesi daha kolay olmaktadır. Eğer HIV virüsünün olduğu kan bir kıyafete bulaşmışsa en az 60 derecede kıyafetin yakınması gerekir.
Sıcaklığa gösterdiği hassasiyetin dışında soğukta ise tam tersi bir tepki göstererek -70 dereceye kadar canlı kalma özelliği vardır.
Bu bilgilerin yanı sıra kanalizasyon gibi bölgelerde ve dışkı ile bulaşması yok denecek kadar azdır.
HIV Nasıl Bulaşır?
HIV virüsü kan yolu ile bulaşır. Korunmasız gerçekleşen cinsel ilişkide bulaşmaktadır. Eğer hamile kadın virüsü taşıyorsa çocuğuna geçmesi ile bulaşır. HIV virüsü taşıyan kan kişinin kanına bulaşması durumunda da bulaşma görülür.
HIV Nasıl Bulaşmaz?
İnsanlar özellikle cinsel ilişki sonrasında HIV korkusuna kapılabilir. Ancak virüsün hangi durumlarda bulaşmadığı bilinirse bu konuda gereksiz korku yaşanmasına da gerek kalmaz.
HIV virüsü dış ortamda yaşaması güçtür ve kan haricinde bulaşması yok denecek kadar azdır. Bu nedenle tükürükte kan olmaması durumunda bulaşmaz. Terden bulaşmadığı gibi ortak kullanılan havuz, tuvalet, havlu, kıyafet gibi durumlarda da bulaşmaz. Tokalaşma, yanaktan öpme, kucaklaşma gibi davranışlarda da virüs bulaşmaz.
HIV Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?
HIV yani AIDS hastalığından korunmak için bazı basit önlemleri almanız yeterlidir. Kontrolsüz organ bağışından uzak durulmalıdır. Özellikle kan bağışı yapılırken ortamın steril olduğundan emin olduğunuz gibi kullanılan aletlerin yeni olduğundan emin olun.
Cinsel yollar bulaşma ihtimalini ortadan kaldırmak için çok eşli cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Cinsel ilişkilerde korunmak için prezervatif kullanılmalıdır. Kişiler en çok bu durumlarda bu virüsü hatırlamaktadır. Bu nedenle önlemleri önceden almak çok önemlidir.
Anne HIV virüsü taşıyorsa çocuğuna bulaştırma olasılığı %30’dur. Ancak anne sütü ile yüksek oranda bulaşmaktadır. Bu nedenle doktor kontrolünde olunması gerekir.
Damardan ilaç bağımlılığı, uyuşturucu kullanma gibi durumlarda aletlerin birden fazla kişi tarafından kullanılması da bulaşma olasılığını yükselten durumlar arasındadır. Cerrahi aletler, şırınga, diş hekimliği aletleri makas, jilet gibi aletlerin tek seferlik kullanıldığından emin olunması gerekir. Çünkü bu aletlere kan bulaştığı için virüs taşıma riski bulunmaktadır.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.