Hipoekojen: Ultrason Görüntülerinde Koyu Alanlar

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hipoekojen Nedir?

Hipoekojen, sıklıkla ultrasonografi raporlarında geçen temel olarak ekojenitesi düşük anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Tıp dünyasında sıkça kullanılmaktadır. Temelde bir doku veya organın ultrason görüntülemesinde çevre dokulardan daha az ses dalgası yansıttığı anlamına gelmektedir.

hipoekojen nedir
Hipoekojen ultrasonografi raporlarında karşımıza çıkan ve sıkça kullanılan ifadelerden birisidir.

Yapılan ultrasonografide hipoekojen yapılar ve alanlar çevre dokulardan daha koyu görünürler. Hipoekojen alanların çoğalması, ilgili bölgede dokuların kalınlığında, yoğunluğunda veya içerisinde madde birikmesi sonucunda artar. Bu artışın sebebi doktorunuzun muayenesi sonrasında belli olacaktır.

USG’de Hipoekojen Alan Görülmesi

Ultrason adı verdiğimiz cihaz ses dalgaları ile çalışmaktadır. Bazı alanlarda ses dalgaları çokça yansırken bazı alanlarda çok az yansımaktadır. Ses dalgalarının oldukça az yansıdığı bu alanlara hipoekojen alan adı verilir.

Ultrasonda Hipoekojen Lezyon Görülmesi

Hipo ekojen lezyonlar tiroid ve meme dokularında sıkça karşımıza çıkmaktadır. Genellikle hangi organda saptandıysa o organın içerisinde normal dokuya göre farklılaşmış yapılar bulunmaktadır. Bu yapılara birçok patoloji neden olabilmektedir.

Hipoekojen Nodül Görülmesi

Genellikle tiroid gibi bezlerde ortaya çıkmaktadır. Bu nodülün hangi hastalığı işaret ettiği gerekli tetkik, tahliller ve gerekirse biyopsi ile tespit edilecektir.

Genelde kanserli dokular, fibrozisli dokular, kistler, abse gibi durumlarda hipoekoik görüntü ortaya çıkabilir ancak bunun dışında bu görüntünün ortaya çıkma ihtimali olan onlarca yüzlerce hastalık vardır. Bunun için aşağıdaki yorum bölümüne yazarak yorumlamamı isteyebilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Hipoekojen: Ultrason Görüntülerinde Koyu Alanlar” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba hocam.Hocam annemin boqazinda hipiexogen limfa düyünləri çikmiş emeliyyat etdirmesem problem olmazki?

    Cevapla
  2. Hocam mrb göğsünde ağrı şikayetiyle doktora gittiğimde ultrason sonucun şu şekilde yorumlarsaniz sevinirim. Her iki meme parankimi fibrokistik karakterdedir. Sol mene saat 12 hizasında areolaya 4cm uzaklıkta hipoekojen karakterde 9.7 mm boyutlarında lobule konturlu sınırları net olarak ayirt edilemeyen solid noduler lezyon izlenmistir. Meme mr ile incelenmewi önerilir.

    Cevapla
  3. Rahimde uterus postiyerumunda hipoekojen myom tespit edildi. Myom’ un hipoekojen olması nasıl yorumlanır?

    Teşekkürler

    Cevapla
    • Merhabalar Harun Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Hipoekojen bir ultrason terimdir ve ultrason ile ilgili dokuya bakıldığında diğer alanlara oranla daha farklı yoğunlukta bir alan görülmüş demektir. Myomun hipoekojen olması, normal dkudan farklılaştığını ifade eder ve muayene bulgularına göre ileri araştırma gerektirebilir. En doğru bilgiyi muayene olduğunuz hekiminizden alabilirsiniz.
      Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

      Cevapla
  4. Meme usg de heterojen hipoekojen solid lezyon yazıyor daha önce bir ameliyat geçirmiştim tekrar 23×9 boyutunda lezyonlar çıktı ne anlama geliyor

    Cevapla

Yorum yapın