Eales Hastalığı

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Eales hastalığı gözün iç bölgesini etkileyen ve oldukça nadir görülen oftalmolojik hastalıklardan bir tanesidir. Kısaca periferik retina damar hastalığıdır. Çoğunlukla erkeklerde görülme eğiliminde olan bu hastalık her iki gözü tutar. Her şey normalken genç erişkin erkeklerde aniden görme kaybı yaşanır ve sonrasında bu durum görülür.  Henüz hastalığın nedenleri hakkında çalışmalar devam etse de şu an için net veriler bulunmamaktadır. 

Eales hastaligi teshisi
Üstteki görselde eales hastalığına ait bir görseli görmektesiniz.

Eales Hastalığı Nedenleri

Eales hastalığının kesin olarak nedeni günümüz itibariyle açıklığa kavuşturulabilmiş değildir. Halen araştırmalar devam etmekle beraber hastalığın kendiliğinden ve ansızın ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Tüm bunlara ek olarak bu hastalığa yakalanan bireylerin birçoğundan Mikobakteriyum Tüberkülozis bakterisinin izole edilmesi ilgi çekici bir detaydır.  Hastalığın sebepleri hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Eales Hastalığı Belirtileri

Başlangıçta hiçbir semptom göstermeyen her 10 hastanın 9 tanesinde her iki göz etkilenmiştir. Perfüzyon bozuklukları, neovaskülarizasyon ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan vitreus kanamaları en sık bulgulardır.

Eales hastalığı progresyon gösterdikçe iltihaplanma duurmu giderek daha ileriye yayılır ve görme bozulmaya devam eder. Daha ileri vakalarda ise inflamatuar olmayan dejenerasyon ve retina kanamaları vardır.

Özetle eales sendromu belirtileri arasında en çok bilinenleri kısmı görme bozukluğu ve tam görme kaybıdır. Ayrıca bu hastalıktan etkilenen bireylerde katarakt görülme sıklığı bir hayli yüksektir.

Eales Hastalığı Tanısı

Eales hastalığı tanısı için öncelikle kapsamlı bir klinik değerlendirme gerekecektir. Kapsamlı klinik değerlendirmeler genelde detaylı bir anamnez ve özenli bir fizik muayeneyi içerir.

Tanı için fundus floresein anjiyografi adı verilen ileri görüntüleme yönteminden yararlanılır. Bu görüntüleme yöntemi hakkında fikir edinmeniz açısında aşağıdaki videoyu izlemenizi şiddetle öneriyorum.

YouTube video
Bu videoda Eales hastalığı tanısı koyabilmek için kullanılan fundus floresein anjiyografi yöntemi hakkında bilgi alabileceğiniz bi videodur.

Ayrıca oküler koherens tomografi yöntemi ile de bu hastalığın tanısının konulması veya hastalığının gidişatının irdelenmesi sağlanır.

Eales Hastalığı Tedavisi

Eales hastalığının standardize edilmiş bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Şu anda bu hastalık için uygulanan tedavilerin temel özelliği destekleyici olmasıdır. Retine üzerinde bulunan kanamalara ve damarlara lazer ile müdahale edilebildiği cerrahi bazı tedaviler uygulanabilir.

Göz yapısının korunması ve eksik materyallerin yerine konmasının sağlanması ile görüşün tekrar kazanılması oldukça önemlidir. Lazer fotokoagülasyon tedavisi, vitreus cerrahisi ve intravitreal anti VEGF tedavisi uygulanabilen diğer tedaviler arasındadır.

Merak ettiklerinizive eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Eales Hastalığı” üzerine 3 yorum

  1. eales göz hastalığıyla ilgili nerede tedavi görülmesini önerirsiniz
    hastamızı nereye götürsek bizim için daha iyi olur…

    Cevapla
    • Merhabalar Murat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Eales hastalığı için “şu doktor çok iyidir” diyebileceğim ve önerebileceğim bir hekim maalesef bulunmamaktadır. Bulunduğunuz ilde üniversite hastanesinin göz bölümüne giderek başlangıç yapabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  2. 1978 yılında beri Eales hastasıyım. 1978-1980 yılları arasına H.Ü hastanesinde lazer tedavisi gördüm. Sağ gözümde %90 görme kaybı ve buna bağlı olarak sağ gözünde odaklanma sorunu oluştu. 63 yaşındayım ve son bir yıldır denge sorunu yaşıyorum. Yapılan tetkik ve muayenelerde denge sorununa neden olabilecek nörolojik bulguya rastlanmadı. Bu sorunla birlikte her iki gözümde de ışığa karşı aşırı duyarlılık yaşamaktayım. Eales hastalığının ileri aşamalarında bu tür şikayetler normal midir? Teşekkür ederim.

    Cevapla

Yorum yapın