Bu yazı tıbbi açıdan Doktor Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir.
Eales hastalığı gözün iç bölgesini etkileyen ve oldukça nadir görülen oftalmolojik hastalıklardan bir tanesidir. Kısaca periferik retina damar hastalığıdır. Çoğunlukla erkeklerde görülme eğiliminde olan bu hastalık her iki gözü tutar. Her şey normalken genç erişkin erkeklerde aniden görme kaybı yaşanır ve sonrasında bu durum görülür. Henüz hastalığın nedenleri hakkında çalışmalar devam etse de şu an için net veriler bulunmamaktadır.

Eales Hastalığı Nedenleri
Eales hastalığının kesin olarak nedeni günümüz itibariyle açıklığa kavuşturulabilmiş değildir. Halen araştırmalar devam etmekle beraber hastalığın kendiliğinden ve ansızın ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Tüm bunlara ek olarak bu hastalığa yakalanan bireylerin birçoğundan Mikobakteriyum Tüberkülozis bakterisinin izole edilmesi ilgi çekici bir detaydır. Hastalığın sebepleri hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.
Eales Hastalığı Belirtileri
Başlangıçta hiçbir semptom göstermeyen her 10 hastanın 9 tanesinde her iki göz etkilenmiştir. Perfüzyon bozuklukları, neovaskülarizasyon ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan vitreus kanamaları en sık bulgulardır.
Eales hastalığı progresyon gösterdikçe iltihaplanma duurmu giderek daha ileriye yayılır ve görme bozulmaya devam eder. Daha ileri vakalarda ise inflamatuar olmayan dejenerasyon ve retina kanamaları vardır.
Özetle eales sendromu belirtileri arasında en çok bilinenleri kısmı görme bozukluğu ve tam görme kaybıdır. Ayrıca bu hastalıktan etkilenen bireylerde katarakt görülme sıklığı bir hayli yüksektir.
Eales Hastalığı Tanısı
Eales hastalığı tanısı için öncelikle kapsamlı bir klinik değerlendirme gerekecektir. Kapsamlı klinik değerlendirmeler genelde detaylı bir anamnez ve özenli bir fizik muayeneyi içerir.
Tanı için fundus floresein anjiyografi adı verilen ileri görüntüleme yönteminden yararlanılır. Bu görüntüleme yöntemi hakkında fikir edinmeniz açısında aşağıdaki videoyu izlemenizi şiddetle öneriyorum.
Ayrıca oküler koherens tomografi yöntemi ile de bu hastalığın tanısının konulması veya hastalığının gidişatının irdelenmesi sağlanır.
Eales Hastalığı Tedavisi
Eales hastalığının standardize edilmiş bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Şu anda bu hastalık için uygulanan tedavilerin temel özelliği destekleyici olmasıdır. Retine üzerinde bulunan kanamalara ve damarlara lazer ile müdahale edilebildiği cerrahi bazı tedaviler uygulanabilir.
Göz yapısının korunması ve eksik materyallerin yerine konmasının sağlanması ile görüşün tekrar kazanılması oldukça önemlidir. Lazer fotokoagülasyon tedavisi, vitreus cerrahisi ve intravitreal anti VEGF tedavisi uygulanabilen diğer tedaviler arasındadır.
Merak ettiklerinizive eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Alttaki yorum bölümünü kullanarak doktorlara soru sormak için sorunuzu olabildiğince detaylı bir biçimde yazınız. Doktorlarımız en geç 6 saat içerisinde cevap vermektedirler. Yorum yapmaktan çekinmeyin 🙂