Dilde Kabarcıklar Neden Çıkar ve Nasıl Tedavi Edilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dilde Kabarcıklar Neden Çıkar, Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudumuzda bulunan en kuvvetli kas olarak dil kabul edilir. Dil, konuşmamız, tat almamız, yemek yememiz gibi birçok işleve sahiptir. Sağlıklı bir dil pembe renkte ve üzerinde papilla adı verilen nodüllerle kaplıdır. Dilde görülen değişimler ise insanlar tarafından merak edilmektedir. Dil kabarcıkları neden çıkar ve dil kabarcıkları nasıl tedavi edilir konusunda bilgi sahibi olarak durumunuz hakkında temel bilgileri öğrenebilirsiniz.

dilde kabarcik olusumu
Dilde kabarcıklar neden çıkar ile ilişkili görsel.

Dilde Kabarcıklar Neden Çıkar?

Dil üzerinde görülen kabarcıklar insanların canını çoğu zaman sıksa da genel olarak geçici bir durumdur. Çeşitli yaralanmalar dil üzerinde kabarcıkların oluşmasına neden olabilir. Dilin ısırılması, diş gıcırdatma ile dile olan baskı, sert besinler tüketme durumları dil yüzeyini tahriş edeceği için dilde kabarcıklar oluşabilir.

İhtiyacımız olan bazı vitamin ve minerallerin eksik olması da dil üzerinde kabarcıkların oluşmasına neden olabilir. Vitamin eksikliği ve özellikle folik asit eksikliği başta gelmektedir.

Vücudumuzun alerjisinin olduğu besinleri tüketmekte kabarcıkların oluşmasına neden olur. Dil üzerinde bulunan papillanın alerjik etki gösterdiği bir besini tüketmeniz kabarcıkları oluşturabilir.

Sigara birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi özellikle ağız içini tahriş etmektedir. Aşırı sigara tüketimi bir süre sonra dil üzerinde de tahrişe neden olabilir ve böylelikle kabarcıklar çıkabilir.

Dil üzerindeki kabarcıklar bazı hastalıklar nedeni ile de meydana gelebilmektedir. Diyabet veya kansızlık olarak bilinen anemi de dil üzerindeki bu etkinin görülmesine neden olabilmektedir.

Çoğu kişinin karşılaştığı ve belirli süreler sonra kaybolan aftlarda kabarcıkların nedenleri arasındadır. Aftların neden meydana geldiği tam olarak bilinmemek ile birlikte özellikle stresin büyük etken olduğu bu haftalık dil üzerinde kabarcıkların oluşmasına neden olabilir.

Mukoza, aftöz iltihabıdır. Bu iltihap genel olarak ağız bakımının yetersiz kalması durumlarında meydana gelmektedir. Oluşan bu durumda farklı etkilerin yanı sıra kabarcıklarda görülür.

Beş yaşından küçük çocuklarda görülen Kawasaki Sendromu, kan damarlarını etkiler ve etkiler olarak dilde kabarcıklara yol açar.

Özellikle menopoz döneminde görülen dil yanması kabarcık sebeplerindendir. Papillanın çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanması kabarcıkların büyümesine neden olur. Bu nedenlerin yanı sıra ağız kanseri, pamukçuk gibi birçok hastalık kabarcıkların oluşmasına neden olur.

Dilde Kabarcıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Kabarcıkların farklı sebeplerden ortaya çıkması dilde kabarcıklar nasıl tedavi edilir sorusunun cevabını da farklılaştırmaktadır. Kabarcıkların oluşma nedenlerine karşı yapılan tedaviler bu kabarcıkların ortadan kalkmasını da sağlamaktadır.

Vitamin ve mineral eksikliği durumlarında yapılması gereken dahiliye bölümünde yapılan kan testleri ile ihtiyaç olan vitamin ve minerallerin alınmasıdır. Bu sayede bu eksiklikler nedeni ile oluşan kabarcıkların önün geçilebilir.

Dilde oluşan kabarcıklar genel olarak hijyen eksikliği nedeni ile de oluşabilmektedir. Bu nedenle ağız bakımına çok önem verilmesi gerekir. En az gün içerisinde iki defa diş fırçalanmalı ve dil temizliği yapılmalıdır. Bu konuda dil fırçaları kullanılabileceği gibi ağız gargaraları ve diş ipleri de kullanılması önemlidir. Özellikle sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakmayı veya azaltmayı denemeniz oldukça büyük fayda sağlayacaktır.

Diş sıkma durumu söz konusu ise bu konuda diş doktorunuz ile görüşerek diş sıkmaya yönelik tedavilerin uygulanması gerekir. Diğer yandan herhangi bir enfeksiyondan dolayı kabarcıklar oluşuyorsa bu durumda enfeksiyonlara yönelik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Genle olarak antibiyotikler ile enfeksiyonlara karşı tedavi uygulanmaktadır.

Çok ileri seviyelerde oluşan hastalıklarda ise özel tedaviler uygulanır. Ağız kanseri gibi yaşanılan hastalıklarda kanserin yenilmesine karşı tedaviler uygulanarak hem kabarcıkların hem de kanser nedeni ile ortaya çıkan diğer etkilerin oradan kalkması için gerekli olan tedaviler uygulanarak ağızda görülen hastalıkların son bulması hedeflenir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

Yorum yapın