Dil Beyazlaması Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dil üzerinin şekli ve rengi çoğu zaman birçok rahatsızlığın habercisi olabilir. Dil rengine bakılarak eğer varsa hastalıklar hakkında yorum yapmak mümkün olabiliyor. Dil beyazlaması da normal zamanlarda pek görülmeyen bir durum olduğu için dil beyazlaması neden olur merak edilebiliyor. Dil beyazlamasının ise birçok nedeni olabilir. Bu nedenle ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği gibi çok basit nedenlerden dolayı da beyazlamalar görülebiliyor. Dil beyazlaması neden olur konusunda dil iyi bir şekilde analiz edilerek gerektiği durumlarda doktora başvurulmalıdır.

dilde beyazlik nedenleri
Dilde beyazlık ile ilişkili görsel.

Dil beyazlaması genel olarak endişe edilmemesi gereken durumlarda ortaya çıkar. Çok ciddi sorunların görülmesi dil beyazlamasının yanı sıra farklı belirtilerinde görülmesi ile meydana gelebilir. Bu nedenle beyazlamanın derecesini iyi analiz etmeli ve gerektiği durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Dil Beyazlama Nedenleri

Dil üzerinde görülen beyazlıklar sık olarak açlık, dilde yanma, ağızdan nefes alma, sigara kullanma ve ağız kokusu gibi durumlarda görülebilmektedir. Bu tarz durumlar anlık etkiler nedeni ile ortaya çıktığı için söz konusu nedenin ortadan kalkması beyazlığında geçmesine dilin eski rengine dönmesini sağlar. Ancak bazı durumlarda dil üzerindeki beyazlıkların araştırılması gerekir.

Dil üzerinde mantar enfeksiyonları beyazlığa neden olabilir. Reflü, genel olarak çocuklarda görülen pamukçuk hastalığı, vitamin eksikliği, mide hastalıkları, diş hastalıkları, ağız kanseri, uzun süre ilaç kullanımı gibi nedenler ise ciddi hastalıklar olduğu için kısa süre içerisinde uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Dil Beyazlığı Tedavisi

Burada direk olarak dil üzerindeki beyazlığın tedavi edilmesi söz konusu değildir. Öncelikle dil beyazlamanın nedeni bulunmalıdır. Beyazlamaya neden olan bir hastalık tespit edilirse bu hastalığa yönelik olarak tedavi başlatılarak beyazlamaya neden olan nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle tek bir tedavi yönteminden bahsetmek yeterli olmaz.

Dil Beyazlaması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dilinizin üzerindeki beyazlamalar geçici değil ve sürekli olarak varlığını koruyorsa doktora başvurmanızda fayda vardır. Özellikle beyazlık ile birlikte acı hissediliyorsa ve beyazlık iki haftadan daha uzun süredir varsa doktora başvurulmalıdır. Dil beyazlaması için gidilecek olan ilk bölüm Cildiyedir. Cildiye bölümü gerekli tetkikleri yaptıktan sonra dil üzerinde oluşan beyazlamanın nedenine göre sizleri farklı bölümlere sevk edebileceği gibi cildiye bölümünde de tedavinize devam edilebilir.

Dil Beyazlaması İçin Alınacak Önlemler

Birçok nedenden dolayı beyazlama görülebilir. Dil beyazlaması neden olur konusunda eğer ciddi bir neden olmamasına rağmen dil üzerinde beyazlıklar görüyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Özellikle sigara ve alkol kullanımı belirli bir süre sonra dil üzerinde beyazlıklara neden olabilmektedir. Kullanımı bırakarak beyazlama nedenlerinden birini ortadan kaldırabilirsiniz.

Diğer yandan ağız temizliğinize daha çok önem vermelisiniz. Gün içerisinde en az iki defa diş fırçalanmalı ve ağız temizliği için gargara kullanılmalıdır. Diğer yandan dil üzerinin temizlenmesine imkan veren diş fırçaları kullanılarak da beyazlığın olmaması için ağız temizliği sağlanarak hastalık nedeni ile oluşmayan beyazlıkların önüne geçebilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Dil Beyazlaması Neden Olur?” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba kulak burun dr gitdim dilimin üstünde beyaz yuvarlak leke içinndonmuş gibi bna vitamin ve kenakord ve mantar losjonu verdi ama leke büyüdü ve dilimin Üstü damla büyüklüğndeykenn parmak kalınlığna döndü 10 gün içinde sicak yiceklerde yanıyo cidi bişeymi

    Yanıtla
  2. Merhaba
    Ben dilimde beyazlık var yanı arka ve boğazdan gelen beyazlık acaba tehlikelimidir çok düşünüyorum Dahiliye doktoruna gittim bir şey yok dedi çok azda yanma var lütfen bilgi verirmisiniz ne yapmam gerekli.
    Selamlar kolay gelsin

    Yanıtla

Yorum yapın