Cobb Sendromu Nedir?
Cobb Sendromu, damarsal bozukluklar ve nörolojik defisitlerin bir arada görüldüğü ender hastalıklardan bir tanesidir. Tıbbi literatürde 100 den sayıda vaka bildirilmiştir. Bu vakalar arasında herhangi bir cinsiyete yatkınlık durumu söz konusu değildir. Hastalığın bilinen diğer isimleri spinal arteriovenöz metamerik sendrom ve kutanöz meningospinal anjiomatozis dir.
İlk defa 1890’da bilim insanı Berenbauch tarafından tanımlanmış olsa da 1915 yılında ilk defa bir olgu üzerinden tanımlayan Dr. Cobb’un adıyla anılır.
Cobb Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Cobb sendromunda aynı anda birçok vasküler lezyon bir arada görülebilir. Gövde üzerinde porto şarabı lekesi adı verilen özel lezyonlar görülür. Nörolojik açıdan hiperrefleksi ve merkezi sinir sisteminde ortaya çıkmış yapısal anormalliklerle kendini gösterir.

Üstteki resimde birinci sırada bulunan görselde kapiller vasküler malformasyon bulgusunu görmektesiniz. İkinci sıradaki görselde lenfatik vasküler malformasyon ve üçüncü görselde ise anjiyokeratom görülüyor.
Cobb Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Cobb sendromunun nedenleri hala tam olarak açıklığa kavuşturulabilmiş değildir.

Embriyonik dönemde ortaya çıkan bazı mutasyonlarla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Cobb Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Cobb sendromu teşhisi kütanöz lezyonların varlığı ve nörolojik defisitlerin tespit edilmesi ile yapılır. Spinal bölgede görülen lezyonların tespit edilebilmesi için manyetik rezonans görüntüleme gibi ileri tetkik cihazlarına ihtiyaç duyulabilir.

Bunun dışında bilgisayarlı tomografi, radyografi ve anjiyografi de tanıya oldukça yardımcıdır.
Cobb Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cobb sendromunun tedavisi kişiye göre planlanır. Hastada ortaya çıkan belirtiler tespit edilir ve onlara yönelik tedavi uygulanır. Skleroterapi, endovasküler embolizasyon ve vasküler lezyonların cerrahi eksizyonu, oral steroidler, fizik tedavi, özel kompresyon giysileri tedavi için kullanılır.

Yukarıda görselde skleroterapi uygulaması hakkında fikir edinebilirsiniz.
Cobb Sendromunda Yaşam Beklentisi
Cobb sendromunda nörolojik semptomları olan hastalar belirli aralıklarla defisit atakları yaşayabilirler. Bu durum günlük yaşantıyı olumsuz etkileyecektir. Hastanın sonraki yaşantısının nasıl olacağı çoğu zaman spinal patolojinin şiddetine ve tanı ve müdahale zamanıyla doğrudan ilişkilidir.
Erken tanı oldukça önemlidir. Kutanöz vasküler lezyonların tespiti tedavi ve gidişat için önem arz eder.
[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
[/su_spoiler][/su_accordion]
Bu konu hakkında merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.