Günümüzde boy uzaması aslında boy uzamaması ya da boy kısalığı çok fazla karşımıza çıkan sorunlardan bir tanesi. Belirli yaşa gelen sağlıklı bireyler boylarını kısa bulduklarında sağlık kurumlarına başvurabilmekteler. Boy kısalığı bazı bireyler için normal kabul edilirken bazı bireyler için sorun teşkil etmektedir. Zaten temel olarak önemli olan boy kısalığı için sağlık kurumlarına başvuran hastaların gerçekten boy uzamama sorunu olup olmadığının tespit edilmesidir.
Boy uzaması sorunu yaşayan bireylerde genellikle büyümeyi etkileyen sistemik bozukluklar, beslenme sorunları, glukokortikoid tedavisi almaları, gastrointestinal hastalıklar, romatolojik hastalıkları, böbrek hastalıkları, pulmoner hastalıklar, kanserler, kardiyak hastalıklar, metabolik hastalıklar, endokrin hastalıkların varlığı tespit edilmektedir. Patolojik boy kısalığı ya da cücelik adı verilen bu durum tespit edildiğinde hemen altta yatan nedene yönelik tedavi başlanmalıdır.
Ortalama boy uzunlukları ülkeden ülkeye, ırktan ırka değişiklik göstermektedir. Cinsiyete göre bile değişiklikler olur. Bu nedenle ortalama boy uzunluğu değerlendirilirken “Türkiye’de erkeklerde ortalama boy uzunluğu” şeklinde bakılmalıdır. Konuyu çok fazla uzatmadan yazılış amacımdan sapmadan bağlayayım.
Eğer sizde boyunuzun normalden kısa olduğunu ya da yeteri kadar uzamadığını düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey aile sağlığı merkezine giderek aile hekiminize başvurmaktır. Aile hekiminiz genel muayenenizi yapacak ve duruma göre bazı tahliller isteyecektir. Bu tahlillerde bazı hormonlarınıza ve diğer değerlerinize bakarak ön bilgi sahibi olacaktır. Bunun ardından başlayacağı bir tedavi varsa başlayacak eğer sevk gerekiyorsa sevk edecektir. Sevki hangi bölüme edeceği tahlillerin ve muayenenin durumuna göre değişiklik gösterir.

Genellikle boy kısalığı ya da boy uzaması için en sık gönderilen bölümler dahiliye ve pediatri bölümleridir. Bu bölümlerden duruma göre endokrinoloji, çocuk endokrinolojisi veya diğer tüm branşlara yönlendirmeler olabilir. Eğer sizlerde kendi durumlarınızı alt tarafta yer alan yorum bölümüne detaylıca yazarsanız en doğru yönlendirmeyi yapmaya çalışacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂 Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
merhaba hocam 16 yaşına yeni girdim boyum 165 erkeğim dediğiniz şeyleri yaparsam iğne yazabilirler mi yaş sınırı gibi bir şey varmış sanırım
merhaba
ben 15 yasinda muayene gittim fakat geç kalınmiş dendi 17 yaşindayım suan bu iğneler için belirli bi yaş sınırı var mi illa ameliyat mi olmam gerek tesekkurler
Merhaba hocam kızım 16 yasind boyu 153 cm ortopedi ye gorunsek faydası olurmu geç kalındığında acaba
Merhaba 18 yaşındayım boyum 173 54 kiloyum eğer ortopediye gitsem boy iğnesi yazabilirler mi
Hocam merhaba benim yaşım 18 boyum 1,67 ailede okdr kısa kimskimse de yok ben daha uzar miyim doktor olarak hangi bölüme gitmeliyim
Merhaba hocam 18 yaşımdayım 19 dan gün aldım aralık 14 te 19 olacam boyum 165 kilom 59.5 uzamıyor boyum ne yapabilirim.
Merhabalar yaşım 18 boy 1.53 kilo 51 boyumun uzamasını istiyorum ne yapmalıyım
Merhabalar Alara Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Bunun için öncelikle dahiliye bölümüne giderek muayene olabilirsiniz. Muayene bilgileri olmadan önerilerde maalesef bulunamıyorum.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Hocam merhaba 19 yaşındayım boyum 1.78 ama 1.80’in üstüne çıkmak istiyorum çıkabilir miyim veya boy gelişimim için hangi bölüme gitmeliyim. Bi yerden duymuştum tahlil sonucu ortalama ne kadar uzayacağınız gözüküyormuş.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Merhabalar Azad Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Maalesef o şekilde bir tahlil yok ancak kemikler ve büyüme plaklarının tetkik edilmesi sonucu büyüme ile ilgili fikir edinilebilir. Bu nedenle ilk etapta dahiliye bölümüne randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhabalar ben 15 yasindayim 1/45 boyum var,kilom 42 çöl zayıfım ne yapmalıyım nereye gitmeliyim