Behr Sendromu’nu Hiç Duydunuz mu?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Behr Sendromu Nedir?

Behr Sendromu, serebellar dejenerasyonu takiben ataksi, piramidal bulgular, periferik nöropati ve gelişme geriliğiyle kendini gösteren erken başlangıçlı optik atrofi ile karakterize bir hastalıktır. Otozomal resesif kalıtılmaktadır.

Behr Sendromu Neden Olur?

Bu hastalığa OPA-1 genindeki homozigot ve birleşik heterezigot bir takım mutasyonların sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Ayrıca son yıllarda OPA-3 , C12ORF65 ve C19ORF12 genlerininde hastalığın etyolojisinde yer edindiği ileri sürülmektedir.

Behr Hastalığı ile ilişkili görsel.
Behr Hastalığı ile ilişkili görsel.

Behr Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalıkta görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ataksi
  • Piramidal Bulgular
  • Periferik Nöropati
  • Gelişme Geriliği
  • Zaman Zaman Nistagmus
  • Orta veya ileri derecede görme kaybı
  • Duruş Bozuklukları
  • Mental Retardasyon Dediğimiz Zeka Gerilikleri
  • Skotom ve Nevit gibi bulgular

Alt tarafta semptomlar ve görülme sıklıklarından oluşturulmuş tam tabloyu göreceksiniz:

Görülen Belirti ve Bulgular Hastalarda Görülme Olasılığı
Renkli Görmede Bozukluk %90
Kognitif Bozukluklar %90
Hipertoni %90
Kordinasyon Bozuklukları %90
Nistagmus %90
Optik Atrofi %90
Şaşılık %90
Görme Bozuklukları %90
Aşil Tendonu Kontraktürü % ?
Addüktör Longus Kontraktürü % ?
Ataksi % ?
Serebellar Atrofi % ?
Babinski Bulgusu % ?
Hemstring Kontraktürleri % ?
Yürüme Bozuklukları % ?
Hiperfleksi % ?
Mental Retardasyonlar % ?
Aşamalı Spastisite % ?
Otozomal Resesif Kalıtım % ?

Hastalığın tanısı manyetik rezonans görüntüleme ile konulmaktadır.

Behr Sendromu Tedavisi

Hastalığın yüzde yüz kür sağlayan bir tedavisi bulunmamaktadır. Genelde tedavi yaklaşımları semptompları ortadan kaldırmaya yöneliktir ve destekleyici niteliktedir. Mesela hastada kas kontraktürü gelişmişse hasta Ortopedi ya da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon branşları tarafından tedavi altına alınmalıdır.

Yararlandığım Kaynaklar :

Merak ettikleriniz ve eklemek istedikleriniz için konu altındaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın