Yeni doğan bebekler için en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Özellikle ilk altı ay anne sütünün alınması oldukça önemlidir. Bireyin hayatının sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için oldukça önemli olan anne sütü belirli yaşlara kadar verilmektedir. Uzmanlar annelerin en fazla 2 yıl emzirmeleri gerektiğini söylemektedir. Bu süre içerisinde sütü kesecek olan anneler ise bebeği sütten kestiklerinde sonra anne sütü ne zaman çekilir diye merak ederler.

Anne Sütü Ne Zaman Kesilmeli?
Her insanın yapısı farklı olduğu gibi sütü kesme süreleri de farklılık gösterebilir. Genel olarak 2 yaşını geçmeyecek şekilde emzirilmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda annelerin bebeklerini sütten daha erken zamanlarda kesmesi gerekebilir. Özellikle annenin sütünün yetmediği durumlarda ek gıdaya erken geçildiği gibi belirli bir süre sonra bebeğin tamamen sütten kesilmesi de söz konusu olabilir.
Erken sütten kesme durumlarının arasında annenin emzirme sonrasında çok halsiz kalması veya çeşitli hastalıklar ile karşılaşması da bulunmaktadır. Hastalıklar süt ile geçebileceği için bebeğin erkenden süt emmesi kesilme ihtiyacı doğabilir.
Anne Sütü Kaç Günde Kesilmeli?
Bebeği sütten kesme dönemlerine annelere büyük görev düşmektedir. Çünkü bu süreci hem kendileri hem de bebekleri için olumsuz bir durum oluşmadan geçirmeleri gerekir. Bebeği ani bir şekilde sütten mahrum bırakılmamalıdır. Bir anda kesilen emzirme rutini bebek için zor olacaktır ve alıştığı beslenme düzeninin yavaş bir şekilde bırakılması daha doğru olacaktır. Bu konuda yapılması gereken en önemli davranış ise emzirme öğünlerinin günden güne azaltılarak tamamen bırakılmasıdır.
Ani bir şekilde emzirmeyi kesmek annenin de sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Çünkü annenin göğsü bu duruma alışık olmadığı için ağrılar gösterebilmektedir. Diğer yandan bebekler için en zor bırakılan öğün gece öğünleridir. Bu nedenle anne bebeğini sütten keserken en son gece öğünlerini azaltmaya başlamalıdır.
Annenin Sütü Ne Zaman Çekilir?
Annenin en çok zorlandığı anlardan biri ise bebeğini sütten kestikten sonraki fiziki durumudur. Bebek sütü bırakmış olsa bile anne süt üretmeye devam edecektir. Bu durumda yapılması gereken ise belirli periyotlarda süt sağmaktır. Örnek olarak bebeğiniz normalde 4 saatte bir emiyorsa siz bir veya iki gün beş saatte bir sütünüzü sağın ve bu saat aralığını artırarak devam edin. Bu süreç genel olarak 10 gün sürebilmektedir. Ancak herkesin yapısı farklı olduğu süreç kısalabileceği gibi uzayabilir. Ağrılar özellikle ilk 3 gün çok hissedilse de daha sonrasında ağrılar hafiflemektedir. Göğüslerdeki ağrılara karşı soğuk havlu kompleksi yapılabilir.
Yaşanılan bu süreçte küçük süt sızıntıları olabilir. Düşük oranlarda gerçekleşen süt gelme durumu normal olarak karşılanmaktadır. Ancak uzun süre sütün belirli seviyelerde geliyor olması hormonal bozukluklar nedeni ile oluşabileceği için doktora başvurularak durumun araştırılmasını sağlamanız gerekebilir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 25 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 2 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)