Balık Yedikten Sonra Antibiyotik İçilir mi?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Çeşitli hastalıklar için kullanılan ve güçlü etkilere sahip olan antibiyotikler farklı formüllere sahiptir. Antibiyotik ilaçların etken maddeleri farklılık gösterir. İlaç alırken de ilaçla birlikte tüketilmemesi gerekenleri çok iyi bir şekilde bilmeniz gerekir. Özellikle birden fazla ilaç tüketen kişiler antibiyotik kullanmaya başladıklarında diğer ilaçlar ile antibiyotik ilacın kullanılabilir olup olmadığını öğrenmelidir. Diğer yandan tükettiğimiz balıklardan sonra da antibiyotik tüketilip tüketilmediği merak konusun olmakta ve balık yedikten sonra antibiyotik içilir mi sorusu sorulmaktadır.

balik yedikten sonra antibiyotik icilir mi
Balık yedikten sonra antibiyotik içmeden önce doktorunuza danışın.

Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tedavi için kullanacağınız antibiyotikler ile birlikte farklı bir ilaç kullanılması gerekirse bu durumda dikkatli olunmalıdır. Antibiyotik ile kullanılan farklı bir ilaç antibiyotik etkisini azaltabileceği gibi çeşitli rahatsızlıkların meydana gelmesine de neden olabilmektedir. Hepsi olmamakla birlikte bazı antibiyotikler doğum kontrol hapları ile birlikte kullanılmamalıdır. Bu durumda antibiyotik etkisini kaybettiği için tedavi sonuçsuz kalabilir.

İlaç kullanmamanız gereken bir diğer durum ise alkol kullandıktan sonra. Alkol kullandıktan sonra belirli bir süre geçmeden kullanılan ilaçlar ciddi sonuçlar doğurabilir. Alkol sonrasında aspirin dahi kişinin rahatsızlanmasına neden olabilir. C vitamini bakımından zengin olan portakal suyu ile de aspirin tüketilmez. Böyle durumlarda mide kanamaları görülebilir. Diğer yandan ilaçlarla birlikte süt ve yoğurt tüketmemizde tavsiye edilmez.

Balık Yedikten Sonra Antibiyotik Zehirler mi?

Balık yedikten sonra insanlar birçok besini tüketmemeye özen gösterir. Bu konuda özellikle balıktan sonra süt ve süt ürünleri tüketilmez. Buradaki inanış balık sonrasında tüketilen bu besinlerin zehirlenmeye yol açacağıdır.

Balık yedikten sonra antibiyotiğin herhangi bir olumsuz etki oluşturup oluşturmayacağını öncelikle doktorunuzdan öğrenmeniz gerekir. Bunun nedeni ise yukarıda bahsettiğimiz gibi her antibiyotiğin etken maddesinin farklı olmasından dolayıdır. Eğer doktorunuz balık tüketimi sonrasında kullanacağınız antibiyotiğin herhangi bir olumsuz durumun oluşturmayacağını söylüyorsa bu durumda rahat bir şekilde ilacı kullanabilirsiniz.

Ancak böyle bir bilginiz yoksa balık yedikten sonra bir saat geçmesini bekleyip antibiyotik kullanabilirsiniz. Taze balık tükettikten sonra herhangi bir ilacın tüketilmesinde genel olarak bir sorun belirtilmemektedir. Tüketilen balığın bayan olması durumlarında ise bazı mide rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Yan etkisiBelirtilerNe Yapılmalı
Mide bulantısıMidede bulantı, kusma, mide ekşimesi oluşursaBol su için. Hafif yiyecekler yiyin. Doktorunuza mutlaka danışın veya acil servise başvurun.
KusmaMide içeriğinin dışarı atılması durumu oluşursaBol su için. Hafif yiyecekler yiyin. Doktorunuza mutlaka danışın veya acil servise başvurun.
İshalÇok fazla sıvı dışkılama oluşursaBol sıvı alın. Doktorunuza danışın veya acil servise başvurun.
Alerjik reaksiyonCiltte döküntü, kaşıntı, nefes darlığı görülürseAlerjik reaksiyonu tetikleyen şeyi bırakın. Acil servise başvurun.
Ateş38 derece ve üstü vücut ısısı varsaBol sıvı alın. Doktorunuza danışın veya acil servise başvurun.

Antibiyotikleri kullanırken olumsuz durumlarla karşılaşmamak için doktorunuz ile ilacı hangi durumlarda ve hangi besinlerle birlikte kullanmamanız gerektiği konusunda bilgi almanız bu konuda herhangi bir sorun yaşamamanız için oldukça önemlidir. Diğer yandan kullandığınız antibiyotik ilacın prospektüsünü inceleyerek dikkat edilmesi gereken hususlara azami özen göstermeniz ilaç kullanımı ile birlikte oluşabilecek sorunların önüne geçmeniz için önemlidir.

Son olarak yapmanız gereken ilacın etken maddesine alerjinizin olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer bu maddelere alerjiniz varsa balık tüketmeseniz dahi çeşitli sorunları yaşamanız olası olacaktır. Etken maddeleri ilacın prospektüsünde incelemeniz mümkündür.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 22 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 2 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Balık Yedikten Sonra Antibiyotik İçilir mi?” üzerine 4 yorum

  1. Balik yedim yarim saat sonra antibiyotik ictim bir saat sonrada uyudum ama uykuda agzimda hatta dudaklarima bir acilik geldi acaba zehirlendimmi ?

    Cevapla
    • Merhabalar Halide Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Yüksek olasılıkla etkileşime girmeyecektir ancak bunun normal şartlar altında doktor muayenesi sonucunda karar verilmesi gerekir. Herhangi bir yan etki gördüğünüz zaman antibiyotik ve balık yağı kapsülü kulllanımınızı durdurarak hemen doktorunuza şahsen başvurun.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın