Azotemi Nedir?
Azotemi, kanda bulunan azot miktarının çeşitli böbrek hastalıklarına veya beslenme gibi dışsal faktörlere bağlı olarak artma göstermesi durumudur. Azotemi, azotüri ile karıştırılmamalıdır. Azotüri idrarda bulunan azot miktarının artmasına manasına gelir.
Genellikle kandaki azot miktarının artması böbrek öncesi,böbrek sonrası ve böbreğin kendinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Prerenal azotemi (böbrek öncesi), genellikle en sık görülen türdür. Hastane ortamında yapılacak olan çeşitli tedavilerle normale döndürülebilir. Böbreklerde yeterince sıvı akışı olmadığında serum kreatinin düzeyleri tavan yapar. Renal azotemi(böbreğin kendinden kaynaklı) ise genellikle enfeksiyon nedeniyle görülür. Son olarak postrenal azotemi idrar yollarında görülen tıkanıklıklar nedeniyle ortaya çıkar.
Kanda Azot Yükseldiğinde Hangi Belirtiler Görülür?
Azotemi belirtileri hemen azotemi varlığında ortaya çıkmaz. Azotemi ve eşlik eden üremi durumu böbrek hasarına neden olur. Böbrek hasarı arttıkça enerji kaybı, günlük işlerde isteksizlik, iştahsızlık, mide bulnatısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başlanır.

Tümbu belirtileri böbrek hasarının şiddetine bağlı olarak değğişiklik gösterir. Hasar arttıkça semptomlar şiddetlenir ve hızlı bir şekilde tedavi gerektirir.
Azotemi Neden Görülür?
Azotemi durumunun en temel sebeplerinden bir tanesi böbrek fonksiyon kayıplarının varlığıdır. Böbreklerde fonksiyon kaybına yol açabilecek diğer nedenler çoğu zaman azotemi nedenleri arasındadır.
Üriner sistem enfeksiyonları, kalp hastalıkları, kalp yetmezlikleri, diyabetes mellitus,ciddi derecede yanıklar, aşırı susuz kalma, ve bazı kanser tedavileri bile kanda azot miktarının yükselmesine yol açabilir.
Azotemi Varlığında Ne Yapılmalıdır?
Azotemi tedavisi altta yatan patolojik tablonun durumuna , şiddetine, ne kadar zamandır var olduğu gibi birçok nedene bağlı olarak değişiklik gösterir.
İlerleyen ciddi durumlarda diyaliz tedavisi, intravenöz sıvı tedavisi, ilaç tedavileri ve altta yatan patolojiye yönelik tedaviler uygulanır.
Azotemi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kanda azot seviyelerinin yüksek seyretmesi anlamına gelen azotemi tedavi edilmezse bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunların başında akut tübüler nekroz, akut böbrek yetmezliği gibi bir takım ciddi patolojik durumlar gelmektedir.
Ayrıca gebelik döneminde azotemi görülüyorsa derhal bir kadın doğum uzmanından destek almalısınız.
Azotemi konusu ile ilişkili olarak aklınıza takılan her şeyi alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Selam Yazı için teşekkür ederiz
Biz teşekkür ederiz.