Aşırı Gaz için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Aşırı Gaz için Hangi Bölüme Gidilir?

Sindirim sistemimizde oluşan gazlar tükettiğimiz besinlere göre oluşmakta ve besinlerin çeşitlerine göre miktarı artıp azalmaktadır. Bir insanın gün içerisinde 10 ila 12 arasında gaz çıkarması doğal görülebilir. Ancak gaz çıkarma sıklığınız bu sayıları aşıyor ve devamlılık gösteriyorsa bir doktora görünmeniz gerekir. Aşırı gaz için hangi doktora gidilir sorusu, gün içerisinde sürekli gaz problemi yaşayan kişileri ilgilendiren bir sorudur.

asiri gaza hangi bolum bakar
Aşırı gaz için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Bağırsaktaki Gazın Nedenleri

Gazın iki oluşma şekli vardır. Birinci oluşma şekli vücuda giren havadan kaynaklanır. Diğer gaz oluşma şekli ise tükettiğimiz besinlerdeki mikroorganizmalar nedeni ile oluşan atıklardan dolayıdır.

Havanın oluşturduğu gazın birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin başında yemek yemek, su içmek gelir. Her iki aktivitede de hava yutma oranımız oldukça yüksektir. Ancak aşırı gazın oluşmasında hızlı yemek yemek, sakız çiğnemek, gevşek takma dişe sahip olmak ve sigara içmek büyük etkenler arasındadır. Yutulan havanın büyük bölümü geğirme ile dışarı atılabilmektedir. Kalan hava ise ince bağırsaktan kalın bağırsağa yönelerek dışarı atılmaktadır.

Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesi sonucu ortaya çıkan mikroorganizmalar bağırsaktan yukarı çıkamadığı için bağırsaktan emilip makat yolu ile çıkar. Burada oluşan gazın miktarı ise tükettiğimiz besinlerin türüne göre değiştiği için aşırı gaz oluşumunda besinlerinde önemi büyüktür. Bazı besinlerin tüketilmesi ile ortaya çıkacak olan gaz miktarı çokken bazı besinlerde yok denecek kadar az olabilmektedir. Aşırı gaz üretilmesine neden olan besinler arasında şeker, fasulye, brokoli, soğan, mercimek, bezelye gibi besinler vardır.

Aşırı Gaz için Hangi Doktora Gidilir?

Aşırı gaz için hangi doktora gidilir konusunda öncelikle bir dahiliye uzmanına başvurmanız önemlidir. Dahiliye uzmanı gerekli tetkikleri yaptıktan sonra sizler direk tedavi uygulayabileceği gibi başka bölümlere de sevk edebilir. Genel cerrahi ve gastroenteroloji bölümleri de aşırı geğirme ve gaz çıkarma rahatsızlıklarında inceleme yapan bölümler arasındadır.

Aşırı Gaz için Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?

Hastanın aşırı gaz probleminin doğru ve kalıcı bir şekilde tedavi edilmesi için öncelikle gıda günlüğü tutularak hastanın günlük tükettikleri listelenir. Kişi karbonhidratlı gıdalardan, fırınlanmış ürünlerden uzak durmalıdır. Sigara içmek, şeker emme, sakız çiğneme gibi davranışlardan kaçınılması aşırı gazın tedavisinde büyük önem taşımaktadır.

Hızlı yemek yemeden kaçınılması gerektiği gibi her öğünde eşit oranlarda yemek yemeğe dikkat edilmelidir. Hastanın eğer gevşek takma dişi varsa bu durum diş doktoru yardımı ile düzeltilmelidir. Eğer hastana kabızlık sorunu görülmüyorsa şişkinlik yapan lifli gıdalardan uzak durulmalıdır. Aşırı gazın tedavisinde egzersizler çok önemlidir.

Bu önlemlerin alınmasının yanı sıra doktorların tavsiyelerine ve gerek duyulduğunda verilen ilaçları kullanarak aşırı gaz probleminin ortadan kalkması sağlanabilir. Tedavi sonrasında tekrardan gaz problemi yaşamamak içinse gazın oluşmasına neden olabilecek etkenlere azami derecede dikkat edilmesi gaz probleminin nüks etmemesi için alınacak en doğru önlemler olacaktır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Aşırı Gaz için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba hocam,10 yıl önce afedersiniz gaz çıkaramama probleminden dolayı göbeğim ve kalbime kadar ağrılarım olurdu sonra doktor gümüşnitrat kalemiyle göbeğimi yaktı sonrasında da afedersiniz sürekli gaz cikariyorum bazen tutamıyorum ve insanların içinde de aynı durum olmasından çok tedirginim acaba hangi bölüme gitmeliyim

    Yanıtla

Yorum yapın