Antibiyotik Kullanırken Alkol Almak Zararlı mıdır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Antibiyotiklerin ve alkolün bir arada kullanılması oldukça sakıncalı bir durumdur. Antibiyotiklerin hali hazırda var olan yan etkileri alkol alımı söz konusu olduğunda artabilir. Özellikle metronidazol, sülfametoksazol ve trimetoprim gibi bazı antibiyotikler kesinlikle alkol ile bir arada kullanılmamalıdır. Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, kalp atışı hızında artış gibi belirtilere neden olabilir.

Alkol ile beraber kesinlikle ilaç kullanmayınız. Eğer farkında olmadan kullandıysanız derhal hekiminizden profesyonel destek almalısınız. Her ilacın alkol ile vereceği reaksiyonun farklı sonuçları olacağını unutmayınız. aşağıdaki tabloda en sık bilinen antibiyotiklerin alkol ile etkileşimini irdeleyebilirsiniz.

Antibiyotik Etken MaddeleriEn Sık Bilinen Ticari İsimlerAlkol ile Etkileşimi
AmoksisilinKlamoks, Augmentin, KlavunatYüksek Riskli
SefalosporinlerKeflex, CeftinÇok Yüksek Riskli
AzitromisinAzitro, Azeltin,Adamaks,Azro, Zitromaks, Zitrotek,ZirominYüksek Riskli
DoksosiklinVibramycin, DoxycyclineÇok Yüksek Riskli
LevofloksasinLevaquin, TavanicÇok Yüksek Riskli
MetronidazolFlagylÇok Çok Yüksek Riskli
Bactrim (Sülfametoksazol-Trimetoprim)Bactrim, SeptraÇok Yüksek Riskli
FlukonazolDiflucanÇok Yüksek Riskli
AsiklovirZoviraxÇok Yüksek Riskli
İzoniazid (Tüberküloz Tedavisi için)INH, NydrazidÇok Çok Yüksek Riskli

Bu tabloda yer alan düşük risk sınıflandırması sadece diğer ilaçlara göre risk düzeyini belirtir. Kullanılabilir olduğu anlamına gelmez. Antibiyotikler ile alkol beraber tüketilmez.

Antibiyotikten Kaç Saat Sonra Alkol Alınabilir?

Antibiyotik içtikten şu kadar saat sonra alkol alınabilir şeklinde ifadelere itibar etmeyiniz. Bu durum kişisinin sağlık durumuna, kilosuna, hangi antibiyotiği aldığına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

antibiyotik kullanirken alkol almak zarali midir
Antibiyotik tedavisi sırasında alkolden kaçının!

Antibiyotik kandan tamamen temizlenene kadar alkol alımı çeşitli yan etkilere sebebiyet verebilir.

Antibiyotik ile Beraber Alkol Alırsam Ne Olur?

Antibiyotiklerle beraber alkol tüketimi yapıldığında etken maddeye bağlı olarak ortaya çıkabilecek etki değişiklik gösterir. Çoğu zaman hayatı tehlikeye sokan durumlar gelişebilir. Tablodan inceleyelim.

Antibiyotik Etken MaddesiAlkolle Beraber Olası Etkiler
Amoksisilin-Klavulanik AsitBaş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
SefalosporinlerAlkolün vücutta kalma süresini artırabilir ve böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir.
AzitromisinAlkol kullanımı, mide rahatsızlıkları, baş dönmesi ve hızlı kalp atışlarına sebebiyet verebilir.
DoksosiklinMide rahatsızlıkları, baş ağrısı ve hızlı kalp atışları gibi yan etkilere yol açabilmektedir.
LevofloksasinAlkolle birlikte kullanımı ciddi şekilde baş dönmesi, mide bulantısı ve kas ağrılarına yol açabilir.
MetronidazolCiddi ve potansiyel olarak tehlikeli etkileşimler nedeniyle alkol kullanımı kesinlikle önerilmez. Çok tehlikelidir.
Sülfametoksazol-TrimetoprimAlkol kullanımı, mide rahatsızlıkları, baş dönmesi ve hızlı kalp atışlarına sebebiyet verebilir.
FlukonazolAlkol kullanımı, mide rahatsızlıkları, baş dönmesi ve hızlı kalp atışlarına sebebiyet verebilir.
AsiklovirAlkol kullanımı, mide rahatsızlıkları, baş dönmesi ve hızlı kalp atışlarına sebebiyet verebilir.
İzoniazid (Tüberküloz Tedavisi için)Karaciğere zarar verebilir bu nedenle alkol kullanımı kesinlikle önerilmez.

Özetleyecek olursak benim yegane önerim alkolü hayatınızdan çıkarın. Antibiyotik ve diğer ilaçlar ile beraber alkol kullanmayın. Alkol kullanımı ilaçların etkilerini bozabilir ve hayati fonksiyonları olumsuz etkileyebilir.


Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 16 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 21 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Antibiyotik Kullanırken Alkol Almak Zararlı mıdır?” üzerine 2 yorum

  1. Arkadaşlar, antibiyotik tedavisi gördüğünüz sürede kesinlikle alkol kullanmayın. Ben birkaç kez bunu yaptım ve çok kötü hallere düştüm. Ayrıca, deneyimli birisi olarak benim tavsiyem, değil antibiyotik, eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız alkolü unutun.
    Çok önemli ve kaliteli bir makale ile bizi bilgilendirdiği için doktor beye çok teşekkürler. Doktorlara ve sağlık çalışanlarına saygı duyalım, onlar toplum için çok değerli.

    Yanıtla

Yorum yapın