Akrokallozal Sendrom

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Akrokallozal Sendrom Nedir?

Akrokallozal Sendrom, korpus kallozum adı verilen yapının agenezi, polidaktili gibi parmak bozuklukları ve belirgin hale gelmiş yüz özellikleri ile karakterize nadir hastalıklardan bir tanesidir. Genellikle doğumsal olarak ortaya çıkan bir durumdur. Doğumda belirtileri görülmeye başlanır ve şiddeti kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Doğumdan önce anne karnında korpus kallozum adı verilen yapının gelişmesi sırasında ortaya çıkan bazı bozukluklar nedeniyle oluşur. Bu bireylerde eşlik eden diğer beyin rahatsızlıkları da görülebilir. Sıklıkla karşımıza çıkan belirtileri şunlardır:

  1. Pembemsi ve küçük özellikte ayak parmakları
  2. Büyük başparmak
  3. Hipertelorizm
  4. Belirgin alın
  5. Makrosefali

Oldukça nadir görülür. Tıbbi literatüre bakıldığında vaka sayısı birkaç düzineyi geçmez. KIF7 geninde ortaya çıkan mutasyonların nedenleri arasında olduğu akrokallozal sendrom otozomal resesif kalıtılırken GLI3 genindeki mutasyonlardan kaynaklanan ise otozomal dominant kalıtılır. Hastalığın belirtileri Greig Sefalopolisidaktik Sendromu ile birçok noktada örtüşmektedir.

Akrokallozal Sendrom nedir
Görsel 1 : Akrokallozal Sendrom ile ilişkili görsel.

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. Elson E, Perveen R, Donnai D, Wall S, Black GC – De novo GLI3 mutation in acrocallosal syndrome: broadening the phenotypic spectrum of GLI3 defects and overlap with murine models
  2. Audrey Putoux, Sheela Nampoothiri, Nicole Laurent, Valérie Cormier-Daire, Philip L Beales, Albert Schinzel, Deborah Bartholdi, Caroline Alby, Sophie Thomas, Nadia Elkhartoufi, Amale Ichkou, Julie Litzler, Arnold Munnich, Férechté Encha-Razavi, Rajesh Kannan, Laurence Faivre, Nathalie Boddaert, Anita Rauch, Michel Vekemans, Tania Attié-Bitach – Novel KIF7 mutations extend the phenotypic spectrum of acrocallosal syndrome : Görsel 1

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın