Akondrogenezis

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Akondrogenezis Nedir?

Akondrogenezis, kıkırdak ve kemik gelişimini etkileyen ciddi bir bozukluk grubudur. Küçük bir vücut, kısa ekstremiteler ve diğer iskelet anormallikleri ile karakterizedir. Genelde bu bebekler doğumdan önce, ölü doğmuş veya doğumdan hemen sonra solunum yetmezliğinden ölürler.

Akondrogenezis ile ilişkili görsel.

Bu hastalığın çeşitli tipleri bulunmaktadır. Tip IV akondrogenezis, ayrıca Houston Harris tipi olarak adlandırılır. Etkilenen bebeklerin kafatası, omurga ve pelviste aşırı miktarda kısa ekstremiteleri, dar göğüsleri vardır.

Parenko Fraccaro tipi olarak da bilinen akondrojenez tip 1B, aşırı kısa ekstremiteler, dar göğüs ve belirgin, yuvarlak bir karınla ​​karakterizedir. Ayak parmakları kısa olmakla beraber ayaklar içe ve yukarı doğru dönebilir.

Akondrogenesis tip 2 , diğer adıyla Langer Saldino tipi olarak adlandırılan bebeklerde kısa kollar ve bacaklar, kısa kaburgalı dar bir göğüs ve az gelişmiş akciğerler bulunur. Bu durum aynı zamanda omurga ve pelviste kemik oluşmasındaki sorunlar ile de ilişkilidir. Belirgin yüz özellikleri arasında tipik bir alın, küçük bir çene ve yarık damak bulunur.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Akondrogenezis” üzerine 2 yorum

  1. Gebeliğimin 19. Haftasında akondrogenezis teşhisi konuldu ve gebeliği sonlandırmak Zorında kaldık malesef.sorum şu bir sonraki gebelikte aynı rahatsızlığı yaşama ihtimalimiz nedir ve bunu önlemenin bir yolu var mıdır?birde bana 12.haftamda cvs testi yapıldı bu testle bu rahatsızlığın belirlenmesi mümkün müdür acaba?şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Merhaba Aysel hanım aynı şeyi bende yasadım. Tekrardan hamile kaldınız mı kaldiysaniz bebeğinizin durumu nedir

      Cevapla

Yorum yapın