Akantomoeba Keratiti Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Akantomoeba Keratiti Nedir?

Akantomoeba Keratiti, gözün kornea adını verdiğimiz bölümünü etkileyen bir göz enfeksiyonuna verilen isimdir. Kontakt mercek ve kontakt lens kullananlar sıklıkla yakalanabilmektedirler.

akantomoeba keratiti nedir
Akantomoeba Keratiti bir çeşit göz enfeksiyonudur.

Kornea göze ışığın girdiği saydam kısımdır.  Eğer bu enfeksiyon uzun süreli devam ederse gözün kaybedilmesi bile gündeme gelebilmektedir.

Akantomoeba Enfeksiyonu Nedenleri

Genellikle sıcak su havuzlarından, küvetlerden yani organizmaya maruz kalmış sulardan ve kornea travmaları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Göz yaşı incelemelerinde Anti-Akanthamoeba IgA düzeylerinde düşüklük olması da hastalığı kolaylaştırıcı faktörler arasındadır.

1970 yılında ilk defa bildirilen akantomoeba enfeksiyonu 3 farklı hastalığa sebebiyet verebilmektedir. Havadan,sudan ve topraktan bulaşabilir. Özellikle lens kullanan bireylerde temas söz konusu olduğu için bulaş riski oldukça fazladır.

Akantomoeba Keratiti Belirtileri

Akantomoeba belirtileri nin en sık görülenlerini liste halinde şu şekilde sıralarız:

  • Ağrı (En sık görülen ve hastaların şikayetçi olduğu semptomdur.)
  • Görme azalması ve net görememe
  • Gözlerde istenmeyen kızarıklıklar
  • Gözde yabancı cisim varmış gibi hisse kapılma
  • Fotofobi dediğimiz ışığa karşı hassaslaşma durumu
  • Gözde akıntı olması

Akantomoeba Tipleri Nelerdir?

Akantomoebanın bilinen 8 çeşidi bulunmaktadır.

Keratit enfeksiyonundan ise bu tiplerin sadece ikisi sorumludur. Bu tipler:

  1. A. castellanii
  2. A polyphaga

Akantomoeba Keratiti Tedavisi

Bu hastalarda akantomoeba keratiti tedavisi için erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Kornea hasarı gelişmeden tedavinin başlanması çok ama çok önemlidir. Tanısı ise oldukça zor konulmaktadır. Şüphelenilen olgularda korneadan steril bir araçla kazıntı örneği alınmalı ve sonuçları beklenmelidir.

Hastalığın tedavisi bizi her zaman mutlak sonuca götürmemektedir. Özellikle lens kullananlar tedavinin bu yönünü unutmamalı ve lenslerini musluk suyu veya tuzlu su ile yıkamamalıdır. Ana tedavi olarak birçok farklı lokal veya sistemik antibiyoterapiler uygulanmaktadır. Uzun süreli tedavi olmazsa olmazdır. Çünkü akantomoeba oldukça dirençli bir etkendir ve kolay kolay yok olmazlar. Sıklıkla nüks durumları görülmektedir.

Akantomoeba tedavisi için cerrahi müdahaleler ise yalnızca korneal perforasyon durumlarında önceliğimizdir. perforasyon onarılmalı ve korneal skarlar olabildiğince ayrılmalıdır. Bu hastalarda takip çok önemlidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Akantomoeba Keratiti Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine bir yorum

  1. Lens kullananlarda akantmoeba ve diğer keratit insidansı nedir acaba ? Lens kullanmaya başladım ve biraz araştırma yapınca endişelendim…

    Ne gibi extra önlemler alabiliriz ?

    Cevapla

Yorum yapın