Zinco Şurup: Bağışıklığı Güçlendirir!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Zinco Şurup etken madde olarak çinko sülfat heptahidrat içeren bebeklik ve çocukluk çağında sık olarak kullanılan ilaçlardan biridir. İnternet ortamında gezinirken zinco şurup kullananlar ve zinco şurup kullananların yorumlarına denk geldim. Bu sayede birçok yanlış kullanım yapıldığını gördükten sonra detaylı bir detaylı bir kullanım rehberi hazırlamaya karar verdim.

Bu ilaç çinko içeren bir şuruptur. Çinko, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli bir mineraldir. Zinco şurup, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olarak, enfeksiyonların önlenmesine ve tedavisine katkıda bulunur. Haydi yazımıza geçelim.

Zinco Şurup Nedir?

Etken maddesi çinko sülfat heptahidrat olan çinko eksikliğinin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Çinko vücudumuzda hormon ve enzimlerin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için oldukça önemli bir mineraldir. Bu nedenle çocukluktan yetişkinliğe kadar bireylerin tüketimlerinde çinkoya azami önem verilmesi ve yeterli miktarda alımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda ise çocuklarda çinko eksikliği görülebilmektedir. Anneler çocuklarının beslenmesi konusunda ne kadar özen gösterse de hormonlu besinler veya farklı bazı faktörler nedeni ile bu tür mineraller tam manası ile alınamayabilir.

zinco şurup nedir
İçerisinde etken madde olarak çinko barındıran bir ilaçtır.

Bu şurup çocuklarda çinko eksikliğine karşı kullanılan bir ilaçtır. Doktor tarafından tavsiye edilerek kullanılması gereken Zinco 15 mg 100 ml şurup, özellikle bebeklik döneminde kullanılabilen bir ilaçtır. Çinko eksikliği nedeni ile oluşabilecek zararların önüne geçilmesi ve bireylerin sağlıklı olması için oldukça önemlidir.

Zinco Şurup Ne İşe Yarar?

ZŞ, çocuklarda özellikle yeme bozuklarının ve iştah sorunlarının tedavi edilmesinde işe yarar. İçeriğinde bulunan çinko hem çocuklardaki çinko eksikliğinin giderilmesinde işe yaradığı gibi diğer taraftan çocuklardaki iştahsızlığın önüne geçilmesi için işlev görür. Diğer taraftan çeşitli nedenlerden dolayı kişide görülen ishal durumlarında da kullanılabilmektedir. İshalin doktor kontrolünden sonra eğer gerek görülürse tavsiye edilebilir. Bu hususta hekiminizin tavsiyelerine uyunuz.

Bebeklerde Karın Guruldaması Neden Olur? • Doktordan Haberler

Şurup kullanılırken birçok noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Etkili ve faydalı olan bu ilaç doğru kullanıldığında istenilen etkiyi göstermektedir. Eğer doz aşımı veya uygun olmayan kişiler tarafından kullanılması söz konusun olursa ilacın yan ektileri görülebileceği gibi faydasından çok zararı olabilmektedir. Bu nedenle kullanım öncesi zinco şurup prospektüsü okunmalıdır.

Zinco Şurup Etken Maddesi

Ana etken maddenin yanında bazı yardımcı maddelerde bulunmaktadır. Bu yardımcı maddelerin primer görevi ana etken maddenin yeterli seviyelerde etkisinin görülmesini sağlamaktır.

Zinco şurup etken maddesi çinko sülfat heptahidrattır.

İçerisinde yer alan yardımcı maddeler ise metil paraben, sükroz, portakal aroması ve deiyonize edilmiş su şeklindedir.

Zinco Şurup Ne İçin Kullanılır?

Bu ilaç bireylerde oluşan çinko eksikliği için takviye olarak kullanılan bir ilaçtır. Özellikle bebeklik döneminde fark edilen çinko eksikliğinin önüne geçilmesi için kullanılmaktadır. Kısa sürede etki etmesi ile bireyde oluşan çinko eksikliğinin önüne geçmektedir. Ancak ilaç doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Bunun nedeni ise gerek olmadığında kullanılması veya uzun süre kullanılması bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

zinco şurup ne işe yarar
Çinko eksikliğini yerine koyabilmek için kullanılır.

Bu nedenle doktor tarafından tavsiye edilen süreçlerde kullanılması uygundur. Sıklıkla bebeklerde kullanıldığı gibi çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda da doktor tavsiyesi ile kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda ise ülser tedavisinde protein ve enerji takviyesi için diyet programlarında kullanılabilmektedir. Doğru doz ve sürelerde kullanılması gerekir.

Zinco Şurup Kilo Aldırır mı?

Çocuklarda çeşitli nedenlerden dolayı yeme bozuklukları olabilmektedir. Yeme bozukluklarında iştah kaybı ile çocukların olması gerekenden daha az besin tüketmesi görülür. Bu durum çocukların hem normal kilolarından daha zayıf olmasına neden olabilirken hem de gerekli olan vitamin ve mineralleri almamalarına neden olur. Bu nedenle çocuklar hem zayıflık hem de vitamin eksikliği ile karşı karşıya gelebilir. Şurup yeme sorunlarına karşı kullanıldığı için kilo aldırır demek doğru olacaktır.

Dolven Şurup Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? (doktordanhaberler.com)

Zinco şurup kullananların yeme sorunlarının giderilmesi iştahlarının yerine gelmesi ile aşılabilmektedir. Çocukların artık normal beslenme düzenine girmesi ile gerekli olan besinleri alması kilo almalarına büyük katkıda bulunur. Ayrıca şurup içerisinde olan bazı vitamin ve mineraller ise bu süreçte destekleyici rol oynar.

Zinco Pediatrik Şurup Faydaları Nelerdir?

Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde çinko eksikliği yaşayanlar için tedavi amaçlı fayda sağlamaktadır. Çinko düşüklüğü ve yüksekliği kişide bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle çinkonun dengede tutulması için çinko eksikliğini yaşandığı durumlarda kullanılabilir. Bebek ve çocukların dışında yetişkinlerde veya ileri yaşlardaki insanlara da şurup tavsiye edilebilir.

zinco şurup faydaları
Genellikle çocuklarda kullanılmaktadır.

Çinko eksikliğine karşı tedavi amaçlı kullanılan ilaç aynı zamanda çocuklarda yeme bozukluklarının tedavisinde de etkilidir. İçerisinde bulunan birçok vitamin ve mineral sayesinde iştah açıcı özelliği ile iştahsız çocuklara verilerek daha iyi beslenmeleri sağlanabilmektedir. Diğer yandan bazı ülser hastalarının diyet listelerinde vitamin ve mineral bakımından destekleyici olarak kullanılabilmektedir.

Pedifen Şurup ile Çocuğunuzun Ateşini Anında Düşürün! (doktordanhaberler.com)

Zinco Şurup Aç mı Tok mu Verilir?

İlaçlar kullanılırken açlık ve tokluk çoğu zaman önemli olurken bazı ilaçlarda ise fark etmemektedir. Tok olarak alınması gerekmektedir. İlaçların daha etkili olmasının yanı sıra midemize de zarar vermemesi sağlanmalıdır. Eğer bazı ilaçlar aç karnına tüketilirse bu durumda mide direk ilaca maruz kaldığı için zorlanabileceği gibi ileri zamanlarda sağlık sorunları da yaşanabilmektedir.

Zinco şurup ile yetişkinlerde tok karına alınabileceği gibi yemek esnasında yemek ile birlikte de önerilen dozlarda kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yemekten hemen önce de alınması uygun olabilir. Bu konuda en doğru bilgi doktor tarafından verilebilir. Bunun nedeni ise doktorun sağlık durumunuza göre en doğru kullanım şeklini daha iyi belirleyebilmesidir.

Bebeklerde Zinco Şurup Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Zinco şurup kullanımı 6 ay ve üstü bebeklerde söz konusu olmaktadır. Bebeklerde belirli yaş aralıklarına göre kullanım dozları değişmektedir.

Yaş GrubuGünlük DozUygulama SıklığıUygulama Şekli
6-12 ay3-5 mg1 kez1.5 ml pipet
1-3 yaş3-7 mg1 kez2 ml pipet
4-8 yaş5-12 mg1 kez4 ml pipet
9-13 yaş8-20 mg1 kez6 ml pipet
14-18 yaş10-30 mg1 kez2 kaşık veya 10 ml pipet
19 yaş ve üzeri10-40 mg1 kez13 ml pipet

Dikkat edilmesi gereken temel husus bu dozların hekiminiz tarafından belirlenecek olmasıdır. Hekiminize muayene olmadan ilaç kullanmayınız.

Calpol Şurup Ne İşe Yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri (doktordanhaberler.com)

Buradaki minimum ve maksimum ölçekler doktor tarafından belirlenmesi çok önemlidir. Kişi bireysel karar vererek dozları belirlemesi önerilmez. Bu noktada unutmamanız gereken sadece doktor tavsiyesi sonrasi yine doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanmanız gerektiğidir.

Zinco Şurup Yan Etkileri

Yan etkiler kullanan kişinin sağlık durumuna göre oluşabileceği gibi uzun süre veya yüksek dozlarda kullanım sonucu ile de ortaya çıkabilmektedir. Bazı yan etkiler çok seyrek olarak görülebileceği gibi bazı yan etkiler ise sık olarak görülebilmektedir. İlacı kullanan kişi yan etkiler ile karşılaştığında ilacı kullanmayı bırakmalı ve en yakın sağlık merkezine başvurmalıdır.

zinco yan etkileri
Zinco yan etkileri nadir görülen bir ilaçtır.

Bu şurubun en önemli ve ciddi yan etkileri yuma ve nefes almakta zorluk çekme, yüz, el, dudak, ayak şişmeleri, ciltte döküntü oluşması ve baygınlıktır. Bu etkiler görüldüğünde acil doktora başvurulmalıdır. Diğer yandan ilaç kullanım ile birlikte tansiyonda düşüş, aritmi yani düzensiz kalp atışları da ciddi yan etkiler arasındadır.

Yukarıdaki ciddi yan etkilerin yanı sıra çok ciddi olmayan hafif yan etkilerde görülmektedir. Bu yan etkiler arasında kusma, mide bulantısı, anemi, lökopeni, nötropeni, karın ağrısı, hazımsızlık, baş ağrısı, sinirlilik hali, sersemlik hissi, uyuşukluk hissi, midede oluşan hassasiyet, gastrit yani mide mukozasında oluşan iltihaplanma, baş dönmesi ve ishaldir. Bu etkiler hafif derecede görülen yan etkileridir. Bu etkilerin görülmesi durumunda da ilaç kullanımı bırakılmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Yan etkilerin görülmesi üzere ilacı kullanmaya devam etmek yan etkilerin daha da ciddi duruma gelerek ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Diğer taraftan burada yazılı olmayan ve ilaç kullanımı sonrasında vücuttaki değişiklikler ile de doktora başvurulmalıdır.

Zinco Şurup Nasıl Kullanılır?

Yemek ile birlikte veya yemekten sonra kullanılabileceğini söylemekte fayda var. Kullanım şekli ise gayet basittir. İlaç kaşık ile ağız yolu ile kullanılmalıdır. Zinco şurup bebek, çocuk, yetişkinlerde kullanımının dışında yaşlılara da tavsiye edilmektedir. Ancak yaşlıların şurup kullanması doktor gözetiminde olmalıdır. Çünkü yaşlılarda şurubun kullanımı incelenmemiştir.

Bazı hastalıklarda kullanım şekli ile ortaya çıkabilecek farklı sağlık sorunları incelenmemiştir. Bu nedenle özellikle karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi hastalıkların görüldüğü kişinin ilacı kullanmasında sakınca olabilir. İlacın etkisi kişide çok güçlü bir etki gösterebileceği gibi çok düşük etkide gösterebilir. Her iki durumda da doktora başvurulmalıdır. Aynı şekilde önerilen dozdan fazla kullanıldığında da doktora başvurulması gerekir. Aşırı kullanımda baş dönmesi, sersemlik ve hipotansiyon belirtileri görülebilir.

Eğer şurubu kullanmayı unuttuysanız dozu dengelemek için iki doz kullanılmamalıdır. Tedavi süresinin belirlenmesi de çok önemlidir. Bu konuda doktor kontrolünde belirlenen süreler içerisinde ilaç kullanılması ve gerekli görülen süreler içerisinde tedavinin etkisi hakkında inceleme hasta üzerinde yapılmalıdır.

Zinco Şurup İştah Açar mı?

Zinco şurup kullanan anneler çocuklarının iştahsız olduğu zamanlarda endişelenmekte ve zinco şurup iştah açar mı diye merak etmektedir. Doktor kontrolünde beslenme sorunu yaşayan çocuklara önerilmektedir. Çinko ağır bir metal olduğu için yüksek miktarlarda çinko vücutta çinko zehirlenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle doktor tarafından belirlenen dozlarda ve sürelerde tüketilmelidir.

zinco şurup iştah açar mı
Zinco şurup iştahı arttırma etkisi gösterir.

Zinco şurup iştah açıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından destekleyicidir. Ancak tek başına şurup vitamin konusunda büyük bir destek vermemektedir. Çocuğun sağlık durumuna göre iştah açıcı etki olarak bu şurubu önerilebileceği gibi farklı vitamin destekleri de kullanılabilmektedir. Yeme bozuklukları bu şekilde giderilecek çocuğun daha iyi beslenmesi sağlanabilir.

Zinco Şurup Kaç Gün Kullanılır?

Doktor tarafından tavsiye edilmesi üzerine kullanılması gereken bir ilaçtır. İçerisinde çinko barındırmakta ve çinko eksikliğine karşı özellikle çocuklarda kullanılmaktadır. Çocuklarda kullanılan ilaçlar arasında olan bu ilaç aynı zamanda uygun görüldüğünde yetişkin ve yaşlı insanlarda da kullanılabilmektedir. Öncelikle günde kullanılması gereken doza dikkat edilmelidir.

İlacın gün içerisindeki kullanma dozunun doktor tarafından tespit edilmesi önemlidir. Diğer yandan kaç gün kullanılacağı konusunda da doktor tavsiyesi alınmalıdır. Çünkü şurubun içerisinde bulunan çinko uzun süre kullanıldığında çinko zehirlenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle ilaç belirli süreler boyunca kullanılması uygun görülmektedir. Doktor tarafından belirlenen süreler aşılmamalıdır.

Zinco Şurup Kaç Yaşına Kadar Kullanılır?

Çinko eksikliği, beslenme sorunları gibi nedenlerden dolayı kullanılan Öncelikle kaç kaşından kullanılmaya başlanmalı konusunda bilgi edinilmelidir. Bu şurup en az 6 aylık çocuklarda kullanılmaya başlanmaktadır. 19 yaşına kadar kullanılabilir ve yetişkinler tarafından da kullanılabilmektedir. Çinko eksikliği için tedavi amaçlı kullanılmakla birlikte doktor tarafında gerek görüldüğü zamanlarda ileri yaşlılar tarafından da kullanılabilmektedir.

Burada önemli olan bir diğer husus ise şurubu kullanacak kişinin o anki sağlık durumudur. Çünkü bazı durumlarda ilacın kullanılması tavsiye edilmemektedir. Tavsiye edilmeyen durumlarda ilacın kullanılması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle doktorun tavsiyesi üzerinde hasta tarafından düzenli kullanılmalıdır.

Zinco Şurup Boy Uzatır mı?

Bu şurup tek başına boy uzatıcı bir etkiye sahip değildir. Boy uzatma konusundaki algı şurubun beslenme düzeni üzerindeki etkisidir. Beslenme sorunu olan çocuklarda doğal olarak yeterli vitamin, mineral ve protein alımı gerçekleşmediği için gelişim eksik kalabilmektedir. Beslenme sorununa çözüm olarak kullanıldığında yeterli beslenen bireyin gelişimi de normale dönebilmektedir.

Pişik Tedavisi için Hangi Doktora Gidilmeli? • Doktordan Haberler

Özetle bu ilaç tek başına boy uzatır demek yanlıştır ancak etki mekanizması sayesinde vücudun yeterli miktarlarda besin alması sayesinde büyüme ve gelişmeye olumlu katkı sağlar.

Zinco Şurup Fiyatı 2024

Güncel olarak 108 TL’dir ancak fiyatı belirli aralıklarla değişmektedir. En güncel fiyatı için eczanenize danışınız. Çinko eksikliğinin yanı sıra beslenme bozuklukları için kullanılan ilaç eczanelerden alınabilmektedir.

Zinco şurup fiyatı 2024 itibariyle 108 TL’dir.

YılFiyat (TL)
2023108
202239,90
202136,90
202033,90

Liste fiyatının yanı sıra reçete ile eczaneden alımlarda kişinin sağlık sigortasına göre indirimler uygulanabilmektedir. İlaç doktor tavsiyesi ile kullanılması gereklidir. Ayrıca kullanım dozlarına ve sürelerine azami derecede önem verilmesi gerekir. Gereksiz kullanımlardan kaçınılmalıdır.

Zinco Şurup Karın Ağrısı Yapar mı?

Her ilaçta olduğu gibi bu şurupta da bazı nedenlerden dolayı yan etkiler görülebilmektedir. Doğru doz kullanılmadığında veya ilaç içeriğine kullanan kişinin alerjisini olduğu durumlarda yan etkiler görülebilmektedir. Şurubun hafif derecedeki yan etkileri arasında karın ağrısı görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda hastanın kesinlikle doktora başvurması gerekir.

Zinco Şurup Uyku Yapar mı?

Şurup direk olarak kullanan kişide uyku etkisi göstermez. Ancak bazı durumlarda ilaç yan etki gösterebilmektedir. Seyrek olarak görülse de kişilerde sersemlik ve halsizlik halleri yan etki olarak görülebilmektedir. Bu hal insanlarda dinlenme ihtiyacını artıracağı için uyku halinin normalden daha çok görülmesi olasıdır. Eğer bu tür etkiler ile karşılaşılırsa doktora başvurulmalı ve gerekli muayeneler yapılmalıdır.

Zinco Şurup Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

İlaçların etki etmesinde doğru doz ve süreler içerisinde kullanılması çok önemlidir. Her ilacın belirli bir kullanım süresi vardır. Bu süreler tamamlanmadığında ilacın etkisi tam olarak görülemeyeceği gibi aşıldığında da çeşitli sağlık sorunları görülebilmektedir.

Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm Bakar? (doktordanhaberler.com)

Bu ilacın günlük kullanım dozları kullanacak kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre değişmektedir. Aynı şekilde şurubun kullanılacağı süre de kişinin sağlık durumuna göre doktor tarafından belirlenmelidir. İlaç içerisinde çinko bulunduğu için gereksiz kullanımlarda çinko zehirlenmesi ile karşılaşılabileceği için doktor tarafından kaç gün kullanılacağı tayin edilmelidir. Verilen sürelerden eksik ve fazla kullanım kişilerde yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir.

Zinco Şurup Devlet Karşılıyor mu?

Sağlık Bakanlığı belirli ilaçları karşıladığı gibi bazı ilaçları da karşılamamaktadır. Genel olarak çoğu ilacın karşılanması her ilacın devlet tarafından karşılandığı zannedilmekte ancak karşılanmayan ilaçlarda vardır. Bu ilaç sağlık bakanlığı tarafından karşılanan ilaçlar arasındadır. SGK tarafından karşılanan bu ilacı bu şekilde alabilmek için doktorunuz tarafından reçete edilmelidir.

Zinco Şurup Alerji Yapar mı?

Her ilaç belirli bir etken madde ve yardımcı maddelere sahiptir. İlacı kullanacak olan kişinin etken madde ve yardımcı maddelere alerjisinin olması ilacı kullanması ile alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olabilmektedir. Şurupta çinko bulunmaktadır. Bu nedenle öncelikle yüksek dozlarda kullanılması ve uzun süre kullanılması çinko zehirlenmesine neden olabilir ve içeriğindeki maddelere alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir.

Zinco Şurup Gaz Yapar mı?

Çinko eksikliği ve beslenme sorunlarına karşı kullanılan bu ilaç bazı durumlarda gaz sorunlarının oluşmasına sebebiyet verebilir. Zinco şurup gaz yapar mı konusunda eğer kullanan kişide gaz problemi oluşursa doktora başvurulmalıdır.

Bebeği Sütten Kestikten Sonra Anne Sütü Ne Zaman Çekilir? (doktordanhaberler.com)

Zinco Şurup Saç Uzatır mı?

Çinko saç uzamasında önemli bir role sahiptir. Zinco şurupta ise çinko bulunduğu için şurup saç uzamasına olumlu etki edebilmektedir. Bütün faktörler sağlandığında olumlu sonuç alınabilir ancak bu durum doktor kontrolünde gerçekleşmesi çok önemlidir. Çünkü çinko vücutta belirli oranlarda bulunması gerekir. Yüksek miktarda bulunması kişilerde çinko zehirlenmesine neden olabileceği için kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Zinco Şurup Kabız Yapar mı?

Seyrek olarak görülen bazı yan etkileri arasında hazımsızlık ve kabızlık durumu söz konusu olabilmektedir. İlacı kullandığınızda bu tür etkiler görülürse doktor ile iletişime geçmek önemlidir. Kabızlık oluşmuşsa bu durumunda çözümü için doktora başvurulmalıdır. Özellikle çocuklarda kullanıldığında bu tür sorunlar hasta üzerinde büyük önem taşımaktadır.

Sünnet için Hangi Doktora Gidilir? • Doktordan Haberler

Zinco Şurup Muadili (Eşdeğeri) İlaçlar

Zinco şurup muadili eşdeğeri ilaçlar çeşitli durumlarda söz konusu olabilmektedir. Özellikle ilacın kullanması ile birlikte yan ektilerin görülmesi kişilerin aynı etkiye sahip farklı bir ilaç kullanmasını gerektirebilir. Diğer yandan bazı durumlarda Zinco şurup tedariki sağlanmadığında aynı etkiye sahip olan ilaçların kullanımı tavsiye edilebilir.

zinco şurup muadili eşdeğeri ilaçlar
Zinco şurup eşdeğeri ilaçlardan bir tanesi Chinko adlı ilaçtır.
İlaç AdıEtken MaddeDozaj
BrazincÇinko glukonat15 mg/5 ml
ChincoÇinko glukonat15 mg/5 ml
GrizincÇinko glukonat15 mg/5 ml
MedizincÇinko glukonat15 mg/5 ml
Nutri ZincÇinko glukonat15 mg/5 ml
OrizincÇinko glukonat15 mg/5 ml
Zinc NutrimedÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZinclominÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZincobestÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZincodayÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZincoplexÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZincoverÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZinfortÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZinobestÇinko glukonat15 mg/5 ml
ZinvitalÇinko glukonat15 mg/5 ml

Bu ilaçlar genel olarak şurup formunda olmakla birlikte bazı ilaçlar hem şurup hem de tablet seçeneklerine sahiptir. Kullanılacak bu alternatif ilaçlar eczacı tavsiyesi veya doktor tavsiyesi üzerine kullanılması oldukça önemlidir. İlaçlar bazı değişikliklere sahip olsalar da aynı tedavi üzerine kullanılmaktadır.

Zinco Şurup Prospektüs Bilgileri

Aşağıda vereceğim görselde prospektüs bilgilerine ulaşabilirsiniz. İlacı doktorunuzun önerisi doğrultusunda almış olsanız dahi mutlaka prospektüse göz gezdirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bu noktada zinco şurup kullanım talimatlarını görelim:

zinco şurup nasıl kullanılır
Zinco şurup prospektüsüdür.

Zinco Şurup Zararları Nelerdir?

Öncelikle Zinco şurup yasaklandı mı sorusuna cevap olarak ilaç yasaklanmamıştır. İlaçlar kullanılırken diğer yandan ilaçların zararları da konuşulmaktadır. İlaçlar belirli kimyasallar ve doğal maddelerden üretilmektedir. Tedavi edici özelliklerinin yanı sıra özellikle yanlış kullanımlar sonucunda insan vücuduna zarar verebilmektedir. Bu nedenle ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Ek olarak belirtilmesi gereken husus ilacın göstermiş olduğu yan etkilerin yanı sıra uzun süre kullanımlarda çinko zehirlenmesi söz konusu olabileceğidir. Bilindiği gibi çinko belirli bir miktarın üzerinde vücutta bulunması çinko zehirlenmesine neden olabilmektedir. İlacın kontrolsüz olarak kullanılması kişilerde bu tür sorunlara yol açabilmektedir. Yan etkilerin görülmesi üzerine de doktor hızlı bir şekilde ile iletişime geçilmesi oldukça önemlidir.

Emziren Anneler Dondurma Yiyebilir mi? (doktordanhaberler.com)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 24 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 5 Ocak 2021, 26 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Zinco Şurup: Bağışıklığı Güçlendirir!” üzerine 33 yorum

  1. Eşim beyninde ur olduğu için ışın tedavisi görüyor, bu tedavi sonucunda tat oma duyusunun kaybolacağını ve bu Zinco şurupla kaybolan duyunun yerine geleceğini söyleyip kullanmamız için tavsiye ettiler. Sizce kullanmak doğru olurmu

    Yanıtla
    • Zinco şurup, çinko içeren bir şuruptur. Çinko, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli bir mineraldir. Zinco şurup, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olarak, enfeksiyonların önlenmesine ve tedavisine katkıda bulunur.

      Işın tedavisi, baş ve boyun bölgesine uygulandığında, tat tomurcukları üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir ve tat alma duyusunun geçici veya kalıcı olarak kaybolmasına neden olabilir.

      Zinco şurubun, ışın tedavisi sonrası tat alma duyusunun kaybolmasını önlemeye veya geri kazanılmasına yardımcı olabileceğine dair bilimsel bir kanıt yoktur ancak çinko, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli bir mineraldir ve ışın tedavisi sonrası iyi gelme olasılığı vardır. Dolayısıyla hekiminiz reçete ettiyse kullanmanız doğru olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Melek Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Oğlunuzun pipisindeki şişliğin ciddi bir durum olup olmadığını belirlemek için, onu bir çocuk doktoruna götürmenizi tavsiye ederim. Doktor, oğlunuzun pipisini muayene ederek, şişliğin nedenini belirleyebilir ve gerekli tedaviyi uygulayabilir. Zinco şurup ile alakalı olduğuna dair bilimsel kanıt yoktur ancak muayene sonucunda net karar verilebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Merhaba sac dökülmemden dolayı doktorum bu ilacı kullanmamı tavsiye etti ve aldım ama kilo almamdan korktugum icin süphe icindeyim kullansam mı diye kilo almak istemiyorum

    Yanıtla
  3. Merhaba, 5 yaşındaki kızımı aşırı kusma şikayetiyle doktora götürdüğümde takviye edici gidayla Zinko vermişti.Zaten yaşına göre küçük
    bir çocuktu kusma bitti iştahı yerine geldi.Suan takviye edici gida bitti Zinko bitene kadar takviye edici gidayla birlikte mi vermeliyim.

    Yanıtla
  4. Çok güzel açıklamış siniz hocam öncelikle teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı size.Balık Yağı ile beraber kullanılır mı hocam. Yani ikisinde aynı gün verilebilir mi 3.5 yaş çocuk için ?

    Yanıtla
    • Merhabalar mert Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Zinco şurubun verilip verilemeyeceği ancak muayene sonrasında belirlenebilir ancak bu durum yüksek olasılıkla sorun teşkil etmeyecektir. En doğru bilgiyi çocuğunuzu muayene ettirdikten sonra alabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Sanem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Yetişkinlerde iştah problemi varsa öncelikle muayene olunmalı ve altta yatan patolojik bir durum olup olmadığı belirlenmelidir. Hastanın durumuna göre iştah açabileceği gibi olumsuz da etki gösterebilir. Bu nedenle muayene olmaksızın ilaç kullanımı yapmayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
        • Merhabalar Sanem Hanım.
          Zinco içerisinde bulunan çinko önemli bir elementtir ve insan vücudunun normal işlevini desteklemek için gereklidir. Çinko eksikliğinde iştahsızlık görülebilmektedir. Bu nedenle zinco kullanan bireylerde bu eksiklik giderileceği için iştah artışı ya da normalleşmesi görülebilir. İleri okuma için buraya tıklayarak okumaya devam edebilirsiniz.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
  5. Benim sorum yok o kadar güzel ve açıklayıcı yazmışsınız ki teşekkür ederiz Erzurum’dan selamlar ☺️

    Yanıtla
    • Merhabalar, hosgeldiniz.
      Memnun olduğunuza sevindim.
      Sağlıklı ve güzel günler dilerim.

      Yanıtla
  6. 12 yaşında oğlum var yemek yediğinde ağzında acılık geliyor yemek iyemiyordu doktora götürdüm oğluma bu ilacı verdi düzenli veriyorum zinco şurup verdi şimdi grip oldu ve atesi var bende ateş düşürücü veriyorum Aferin veriyorum birşey olurmu doktor bey

    Yanıtla
    • Merhabalar Semiha Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sıklıkla zinco şurup ile diğer bahsettiğiniz ilaçların kullanımına rastlıyoruz. Bu ilaçların birlikte kullanıldığı durumlar olabilir ancak sizin durumunuzu muayene etmeksizin bilemeyeceğim için bir şey olur ya da olmaz diyemeyeceğim. Aile hekiminize giderek destek almanızı öneririm.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  7. Hocam mrb..6 yasinda oglum var 1 yildir kilo alimi nerdeyse yok 19.5 kilo..kendisi yemek yemiyor biz yedirirsek oyle yer..kendi yesin diye yapmadigimiz kalmadi yok..meyve fln da yemiyor..istah sifir..yemek vermesek istemez abur cubur yiyen bi cocukta degil ama asiri su iciyor ve cok hareketli..kan alindi normal diyor doktor ama cok zayif surekli hastalaniyor .onerebileceginiz birseyler var mi..?tesekkurler simdiden

    Yanıtla
    • Merhabalar Tuğba Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bulunduğunuz ilde üniversite hastanesi pediatri polikliniklerinden randevu alarak muayene olmaya gitmenizi öneririm. Bahsettiğiniz durumlar sıkça yaşanmaktadır. Gerekli detaylara vakıf olmadığım ve muayene etmediğim için size net yönlendirmeler yapamamaktayım.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  8. Sivilce sorunlarından dolayı Cildiye’ye gittiğimde doktorum bu ilaçtan verdi. Ne kadar süre kullanmam gerektiğini söylemedi. Aç karna ya da tok karna ne şekilde alırsam alıyım içtikten sonra çok ağır olmamakla beraber mide bulantısı, karın ağrısı, ve karında guruldamaya sebep oluyor. Aynı şekilde yemekle beraber kullandığımda da aynı şeyler oluyor. Bir kaç gündür kullanıyorum ve kullandığımdan beri bu sorunlar var. Yakın zamanda kan değerlerime baktırdığımda çinko eksikliği de çıkmadı acaba fazla mı geliyor diye düşündüm ama doktor yazdı diye kullanıyorum. Fazla da kullanmıyorum. Günde 1ml kullanıyorum. Ne yapmalıyım bu yan etkilerden dolayı kullanmayı bırakıyım mı devam mı edeyim? (devam edeceksem şişe bitene kadar mı) (yaşım 20)

    Yanıtla
    • Merhabalar Ferdane Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Muayene etmeksizin size bu ilacı kullanın ya da devam edin demem tahmin edeceğiniz üzere mümkün değildir. Zinci bu gibi durumlarda sık reçete edilen ilaçlardan biridir. Bahsettiğiniz yan etkiler varsa ilacı başlayan hekime başvurarak durumu izah ediniz. Gerekli görürse ilacınızı değişebilir ya da farklı bir tedaviye geçebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  9. Merhaba hocam benim kızım 11 yaşında saçları beyazliyor gün gün artıyor doktor bize zingo kullanmamızı önerdi ne kadar süre kullanabiliriz

    Yanıtla
    • Merhabalar Cennet Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastamızı muayene eden hekim verdiği reçetesinde ilacın ne kadar süre ile kullanılacağını belirtmiştir. Bunu bilmiyorsanız herhangi bir eczaneye girerek sorgulatınız.
      Muayene sonucunda ne kadar süre kullanmanız gerektiği belirlendiği için benim müdahalede bulunmam doğru olmayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  10. Merhana zinco surubu her hangi bir doktor tarafindan alinmadi ancak beim 3 yasi daki oğlumun istah sorunu oldugu icin aldim ancak ne kadar sure kullanmam gerekli

    Yanıtla
    • Merhabalar Büşra Hamım, öncelikle geçmiş olsun.
      Muayene edilmeksizin ilaç önermem doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Yazımda rutin olarak kullanım şeklini vermiş olsam da size önerim aile hekiminize giderek çocuğunuzu muayene ettirmeniz ve sonrasında uygun dozu ve kullanım sıklığını hekiminizin hastanın durumuna göre belirlemesi ve önermesidir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  11. Mrb 2 aylik bebeğime doktor zinco verdi 1 ml ölçüde ama yazıda 6 ay ustu bebekler için kullanıldığı yaziyor. Sizce kullanmaya devam etmeli miyim 2 gündür veriyorum

    Yanıtla
    • Merhabalar Ömür Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Doktorunuzun reçetesine verdiği şekilde kullanıma devam ediniz. Hekimler bazen prospektüste yazan kullanım şeklinin dışına çıkabilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  12. Merhabalar. Doktorum kaç gün boyunca kullanmam gerektiğini sölemedi. Bir şişe bitene kadar kullanılabilir mi 4 yaşındaki çOcuk için.

    Yanıtla
    • Merhabalar Levser Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      İlacın kullanım süresi hastanın ve hastalığın durumuna göre belirlenir. Detaylı bilgi verebilirseniz en azından fikir verebilirim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Feride Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Genellikle hastalara yemeklerden 2 saat sonra tok karnına kullanılması önerilir ancak bu her hastada böyle olmayabilir. Bu durum muayene sonucunda belirlenir. Dolayısıyla muayene olduğunuz doktorunuzun önerdiği biçimde kullanmanız gerekmektedir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
        • Merhabalar Fadime Hanim, öncelikle geçmiş olsun.
          Zinco hekiminin tercihine göre yemeklerden önce veya sonra verilebilir. Hatta yemek sırasında bile verilebilir.Ne zaman verilmesi gerektiği hekimin hastasını muayenesi sonrası tercihine bağlıdır. Reçeteye yazan kullanım şeklinin dışına çıkmayınız.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla

Yorum yapın