Zatürre için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Zatürre için Hangi Doktora Gidilir? Kim Bakar?

Zatürre için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Tıp literatüründe Pnömoni olarak tanımlanan zatürre hastalığının, dış etken kaynaklı ortaya çıkan mevsimsel hastalıklara bağlı olarak oluştuğu düşünülse de, tanım olarak akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma ile ilişkilidir. Elbette dış etkenler ve mevsimsel faktörlere bağlı olarak hastalığın tetiklenmesi ya da gelişmesi mümkündür. Fakat genelde akciğer dokusunda meydana gelen bakteri ya da mikroorganizmaların türemesi ile gelişmektedir.

Zaturre icin hangi doktora gidilir
Zatürre için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Solunum yolu hastalıklarının en tehlikeli türlerinden biri olan zatürre, nefes alış verişlerinde ortama bağlı olarak solunan mikroorganizmaların ya da zararlı bakterilerin akciğer yoluna ya da doğrudan akciğer dokusuna zarar vermesi ile oluşur.

Genellikle bağışıklık sistemi herhangi bir hastalığa bağlı olarak ya da genetik nedenlerle zayıf olanlarda ya da mesleki faktörlere dayalı solunum yolu hastalıklarına yatkınlığı olan bireylerde meydana gelmektedir.
Halk arasında bulaşıcı bir hastalık olarak bilinmese de, solunum yolu hastalığı olması nedeniyle zatürre bulaşıcı bir hastalık türüdür. Hasta kişiyle sürekli aynı ortamda bulunmak ve bakteri solunumunu devam ettirmek direkt olarak kişiyi zatürre yapmasa da hastalık için bir altyapı hazırlanmış olur. Akciğer iltihaplanması olarak tanımlayabileceğimiz zatürre hastalığının ana başlıklar hâlinde sıralayabileceğimiz üç çeşidi vardır.

Löper Pnömani: Pnömokok adı verilen bir bakteri çeşidine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı stresli ve yoğun bir çalışma temposuna sahip ya da bakteri kaynaklı bir hava solunmasıyla ortaya çıkan bu zatürre çeşidinin ani baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı ve ani üşümeler ya da titremeler gibi belirtileri vardır.
Virüs Pnömani: Zatürre hastalığına yol açabilecek birçok mikrop kaynaklı hastalık çeşididir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda saptanan yaklaşık 100 çeşit virüs, zatürreye dolaylı olarak sebep olabilecekken, bunlardan yaklaşık 30 kadarı direkt olarak zatürreyi tetikleyen mikroorganizmalardır.
Bronköpnomoni: En sık karşılaşılan zatürre çeşididir. Gribal enfeksiyona bağlı hastalıkların sonraki safhası olarak tanımlanabilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda sıkça karşılaşılan Bronköpnomoni çeşidi, grip ya da soğuk algınlığı ile alakalı hastalıkların doğru şekilde ya da tam anlamıyla tedavi edilmemesi durumunda zatürreye evrilmesi olarak ortaya çıkmaktadır. Şiddetli göğüs ağrısına neden olan öksürük ve 40 dereceyi bulan ateş sonrası belirtileri ortaya çıkan hasta halsiz hissetmeye ve bilinç kaybı yaşamaya başlar.

Zatürre Hastalığında Nelere Dikkat Edilmeli?

• Mesleğe bağlı olarak solunum yolları hastalığına yol açacak bir çalışma ortamınız varsa şayet, gerekli ekipmanların kullanımını ihmal etmemelisiniz. (Ağız ya da yüz maskesi gibi)
• Gün içinde iş ya da sivil yaşantınızda fark etmeksizin belirli aralıklarla nefes egzersizleri yapmalı ve akciğer solunumunuzun sağlığı için akciğer yollarının açılmasını sağlamalısınız.
• Aşırı tozlu ortamlarda bulunmamaya özen göstermelisiniz.
• Bakteri ya da virüs tehdidi bulunan ortamlarda bulunmamalısınız.
• İş yerinizin ya da evinizin mevsime bağlı olarak belli aralıklarla havalandırılmasına ihmal etmemelisiniz.
• Zatürre hastalığına yakalanmış kişiler ile fiziksel temastan kaçınmalı, bu hastalığa sahip kişiler ile aynı ortamda hava teneffüsünde bulunmamalısınız.

Zatürre için Hangi Doktora Gitmeliyim?

Gribal enfeksiyon ya da diğer etkenler nedeniyle ortaya çıkan bir zatürre rahatsızlığında başvurmanız gereken bölüm Göğüs Hastalıkları dalıdır.

Doktorunuz ile görüşmeden önce herhangi bir hastalığa bağlı ya da değil, varsa kullandığınız ilaçları, antibiyotikleri paylaşmanızda fayda var.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın