Yüz Uyuşmasının Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Yüz uyuşması, yüz kaslarını hareket ettiren fasiyal sinirde veya yüz kaslarında meydana gelen bir sorun nedeniyle yüzde uyuşma, karıncalanma, yanma veya ağrı gibi belirtilerin görülmesidir. Yüz uyuşması çeşitli nedenlerden dolayı geçici veya kalıcı olabilir. Yüz uyuşması neden olur, nasıl geçer, hangi doktora gidilir gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz. Ayrıca yüz uyuşmasının belirtileri, teşhisi, tedavisi, önlenmesi ve evde yapılacaklar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Yüz uyuşması konusunda merak ettiğiniz her şeyi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Yüz Uyuşması Neden Olur?

Yüz uyuşması çeşitli nedenlerden dolayı geçici oluşabileceği gibi süreklilik gösteren bir durum haline de gelebilir. Yüz uyuşması neden olur konusunda birçok unsur sayılabilmektedir. Kısa süreli yüz uyuşmaların başında ise duruş bozuklukları gelir. Özellikle uyurken başımızın anormal bir duruşa sahip olması yüz sinirlerinin üzerinde baskı oluşturur ve bu durumda kişinin yüzünün uyuşmasına neden olur. Genel olarak bu tarz durumlar geçici uyuşmalara neden olur.

yuzde uyusma
Yüzde uyuşma çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilir.

Yüzümüzde 3 ana sinir bulunmaktadır. Yaralanmalar ve çeşitli nedenlerden dolayı bu sinirlerde oluşan sıkışma yüzde uyuşmaya ve hissizliğin oluşmasına neden olur. Ağrı ve uyuşukluk görülebilir ve genel olarak dinlenme ile geçer. Nöropatik nedenler arasında özellikle şeker hastalığı yüzde yanma ve uyuşmaya neden olabilir.

Yüz uyuşması neden olur konusunda yüz felci de görülebilir. Beynin bir bölümüne kan gitmemesi sonucunda yüzün bir bölümünde güçsüzlük ve uyuşma görülebilir. Yüz felci genel olarak tek taraflı görülür. Nadir olarak yüzün her iki tarafında yüz felcinin oluştuğu görülür.  Ayrıca B12 vitamini eksikliği de yüz bölgesinde uyuşmalara neden olabilir. Vitamin takviyesi ile çözüme ulaşabilir. Diğer nedenler olarak migren, stres, yüzde oluşan zona, depresyon, bağışıklık sisteminde oluşan hastalıklar, şiddetli yüz ağrıları, çeşitli ilaçların yan etkileri ile yüz bölgesinin tamamında veya bir bölümünde uyuşmalar görülebilmektedir. Süreklilik arz eden yüz uyuşması durumlarında doktor teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.

Yüz uyuşmasının fizyolojik nedenleri:

  • Yüz sinirlerinin sıkışması, yaralanması veya enfeksiyonu
  • Yüz felci, inme, beyin tümörü veya baş yaralanması
  • Şeker hastalığı, B12 vitamini eksikliği veya nöropati
  • Duruş bozukluğu, boyun fıtığı veya boyun düzleşmesi
  • Migren, zona, alerji veya ilaç yan etkileri

Yüz uyuşmasının psikolojik nedenleri:

  • Stres, depresyon, anksiyete veya panik atak
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları, fibromiyalji veya psikosomatik bozukluklar

Sol Yüz Uyuşması Nedenleri

Yüz uyuşmaları genel olarak tek taraflı olur. Tek taraflı yüz uyuşması ise birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Sol yüz uyuşması nedenleri arasında sürekli sol tarafa yatarak uyuma gelmektedir. Yüzün sol tarafında sinir sıkışması nedeni ile uyuşmalar görülebilir. Bu durum özellikle boyun bölgesinde oluşan sinir sıkışmaları ile tetiklenebilmektedir.

Yüz felci genel olarak tek taraflı görülebilir ve çok nadir olarak çift taraflı oluşur. Sol tarafta oluşan yüz felci nedeni ile de uyuşmalar görülebilir. Çocukların sol yüzünde uyuşma şikayetleri gelebilir. Bu gibi durumların genel olarak nedeni B12 vitamini eksikliğidir. Migren hastaları da migrenin oluşturduğu etkilerin arasında yüzün sol tarafında oluşan uyuşma ile de karşılaşabilmektedir.

Yüz Uyuşması Nasıl Geçer?

Yüz uyuşması nasıl geçer konusunda uzman doktorlar tarafından öncelikle gerekli teşhis çalışmaları yapılmalıdır. Yüz uyuşmasına neden olan faktörün doğru bir şekilde bulunması tedavinin verimli bir şekilde gerçekleşmesi için hayati önem taşımaktadır. Tedavi ise çok yönlüdür. Tespit edilen nedene göre uygulanır. Yüzde sinir sıkışması neden ile oluşan yüz uyuşmalarında genel olarak fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Yüzde oluşan inme durumlarında ise kişiye oksijende verilebilir.

Bu durumda vücudun susuz kalmaması gerekir. Bu nedenle serum takılabileceği gibi beynin bu durumdan olumsuz etkilenerek şişmemesi için çeşitli ilaç tedavisine başlanabilir. Eğer yüz bölgesine kimyasallar temas etmişse bu durumda öncelikle yüz bölgesi temizlenmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Enfeksiyonlardan dolayı oluşan uyuşmalarda antibiyotik tedavisine başlanabilir. Vitamin eksikliğin nedeni ile uyuşmalar görülüyorsa bu konuda vitamin takviyesinde bulunulmalıdır.

Baş bölgesinde oluşan yaralanmalara karşı ise ameliyat gerçekleştirilebilmektedir. Beyin tümörü nedeni ile yüz uyuşması oluşabilmektedir. Bu tür durumlarda ise radyoterapi veya kemoterapi yöntemleri kullanarak tümör üzerinde tedavi işlemleri yapılabilir. Bu konuda cerrahi operasyonlarda söz konusu olabilir.

Yüz Uyuşması için Hangi Doktora Gidilir?

Yüz uyuşması birçok nedene bağlı gerçekleşen bir hastalıktır. Hatta kişinin çok büyük stres altında olması veya depresyonda olması gibi durumlarda da kişinin vücudunun birçok yerinde uyuşmalar görülebileceği gibi yüzünde de görülebilmektedir. Buradan anlaşıldığı gibi yüz uyuşması fizyolojik olarak ortaya çıkabileceği gibi psikolojik olarak da insanların karşısına çıkabilmektedir. Yüz uyuşması için hangi doktora gidilir konusunda ise uyuşmanın nedeni çok önemlidir.

İnme, felç, vitamin eksikliği gibi nedenlerden dolayı oluşan yüz uyuşmaları için Nöroloji uzmanına başvurulması gerekmektedir. Eğer yüz uyuşmasının nedeni Nöroloji uzmanı tarafından psikolojik olabileceği yorumu gelirse bu durumda ise Psikiyatri bölümü uzmanına başvurulması gerekir. Her iki bölümde gerekli tetkikleri yaptıktan sonra bulgulara göre tedaviyi başlatacaktır.

Yüz Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Yüz uyuşması nasıl tedavi edilir konusunda birkaç seçenek bulunmaktadır. Uzman doktoralar uyuşmasının nedenini tespit ettikten sonra uygun tedavi yöntemini tercih edecektir. Uyuşmaların ciddi bir bölümü duruş bozukluklarından oluşmaktadır. Böyle durumlarda özellikle fizik tedavi yöntemleri ile duruş bozukluklarının ortadan kaldırılması tedaviyi gerçekleştirir. Birçok neden ise ilaç tedavisi ile tedavi edilebilmektedir.

Psikolojik nedenlerden dolayı yüzünde uyuşma olan kişiler ise psikoloji ilaçlarının yanı sıra terapiler ile tedavi edilmeye çalışılır. Tümör gibi ciddi hastalıklarda ise cerrahi operasyonlar, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri kullanılarak yüzde oluşan uyuşmanın nedeninin tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. Tedaviler uyuşmanın nedenine göre kısa süreli veya uzun süreli olabilmektedir. Ayrıca uyuşmanın nedenine göre kişide kendi sosyal hayatında doktorun tavsiye ettiği unsurlara dikkat etmelidir.

Yüz Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Yüz uyuşması durumu ile sık karşılaşmaya başlamışsanız bunun altında yatan nedenleri iyi araştırmanız gerekmektedir. Yüz uyuşması neyin belirtisidir konusunda ciddi sorunlar çıkabileceği gibi çok basit yöntemler ile çözülebilecek sorunlarda görülebilmektedir. Bu konuda kesin kanıya sadece doktorunuza başvurarak ulaşabilirsiniz. Yüz uyuşmasını yanlış pozisyonda uyuduğunuzun belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda yatış pozisyonlarınızı değiştirmeniz gerekir.

Yüz uyuşması aynı zamanda vitamin eksikliği belirtisi de olabilir. Özellikle B12 vitaminin eksik olduğu durumlarda yüzde uyuşmalar görülebilir. Aynı zamanda depresyonun veya stresin artık vücudunuzda fiziksel sorunlara yol açtığının da bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Nörolojik sorunların oluşması da yüz uyuşmasına neden olduğu gibi inme veya tümör gibi hastalıkların oluşması sonucun yüzde uyuşma belirtileri görülebilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın