Wolfram Sendromu (Didmoad Hastalığı)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Wolfram Sendromu (DIDMOAD Sendromu) Nedir?

Wolfram Sendromu, genellikle çocukluk çağında başlangıç gösteren ilerleyici optik atrofi ve insülin bağımlı diyabetes mellitus ile ilişkili nadir hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalığa yakalanan bireylerde sıklıkla diyabet insipidus ve sensorinöral işitme kaybı eşlik eder.

Tıp dünyasında DIDMOAD Sendromu olarak ta bilinmektedir. DIDMOAD ifadesi diabetes insipidus, diabetes mellitus, optic atrophy and deafness kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Görülme sıklığına bakıldığında 500.000 bireyde 1 ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. İlk defa 1938 yılında Dr. Don Wolfram tarafından tanımlanmıştır.

Tıbbi literatürde 200’ün üzerinde vaka bildirilmiştir. Otozomal resesif olarak kalıtılmakta olan Wolfram sendromunun iki farklı tipi bulunmaktadır.

wolfram sendromu didmoad sendromu
Wolfram sendromu ya da farklı bir deyişle Didmoad Sendromu’nda ilerleyici optik atrofi görülür. Bu durum zamanla görmenin bozulmasına sebebiyet verir.

Wolfram Sendromu Nedenleri

Wolfram sendromunun nedenleri incelendiğinde WFS 1 geninde ortaya çıkan mutasyonlar dikkat çekmektedir. WFS 1, hücrelerdeki kalsiyum miktarını düzenlediği düşünülen wolframin isimli bir proteinin üretilmesi için bir dizi talimatlar sağlamakla yükümlüdür.Vücutta pankreas, beyin, kalp, kemik, kaslar, akciğer, karaciğer ve böbrekler gibi birçok farklı dokuda bulunur ve proinsülinin olgun insüline dönüşmesinde önemli roller alır.

Mutasyonlar neticesinde düzgün işlev görmeyen wolframin proteinleri hücrelerdeki kalsiyum dengesini bozar ve apoptozisi tetikler. Apopitozis sonrasında pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücreleri yok olmaya başlar.

Wolfram Sendromu Belirtileri

Wolfram sendromunda sıklıkla görülen belirtiler şunlardır:

  1. Vazopressin hormonunda meydana gelen bozukluklar neticesinde susuzluk ve idrara çıkma sornlarıyla kendini gösteren diyabetes insipidus
  2. Kilo kaybı, yorgunluk gibi belirtilerin eşlik ettiği diyabetes mellitus hastalığı
  3. Çeşitli görme bozukluklarına neden olan optik atrofi
  4. İşitme zorluklarına neden olan sensörinöral işitme bozukluğu

Her 4 hastanın 3′ ünde diyabetes insipidus gelişirken 2′ sinde ise işitme bozuklukları gelişir.

Daha nadir olarak görülebilecek belirtiler ve bulgular ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Koku almada zayıflama
  2. Denge ve kordinasyon sorunları
  3. Miyoklonus
  4. Nöbetler
  5. Depresyon
  6. Gastrointestinal bir takım problemler
  7. Hipogonadizm

Wolfram Sendromu Tanısı

Wolfram Sendromu tanısı daha önce bahsetmiş olduğum belirtilere ve bulgulara dayanır. Hekiminiz ilk etapta tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve fizik muayeninizi yapacaktır. Tanının kesinleştirilmesi adına WFS 1 ve CISD 2 genlerinde meydana gelen mutasyonların analiz edilmesi gerekebilmektedir.

Ailede daha önce bu hastalığa yakalanan bireylerin varlığı biliniyorsa risk altındaki bireyler için testler uygulanır.

Wolfram Sendromu Tedavisi

Wolfram sendromunu ortadan kaldırıcı bir tedavi prosedürü bulunmamaktadır. Hedeflediğimiz tedavi hastanın belirtilerine yöneliktir. Planlanacak tedavi hastadan hastaya değişiklikler gösterir.

Diyabetes insipidus için destek tedavileri, diyabetes mellitus için glukoz düzeylerinin kontrol altına alınması tedavisi, işitme bozuklukları için özel cihazlar, kasılmalar için antikonvülzan ilaçlarla tedaviler uygulanabilir.


Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Wolfram Sendromu (Didmoad Hastalığı)” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba hocam eşim görmede sonları vardı ve diyabet hastalığı 2008 den beri var. İnsülin kullanıyor
    Görmede yaşadığı büyük sorunlardan dolayı yaptığımız tahlillerin sonucunda wolfram sendromu an kadar geldi sonuçlar ve tanı koyuldu.
    Fakat şimdi ne yapmamız lazım bilmiyoruz.
    Tedavi süreci ve alınması gereken önlemler nelerdir
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
  2. Facebook ta wolfram sendromu diye bir grubumuz var bizimde çocuklarımız da var bu rahatsızlık birbirimizden bilgi alışverişi yapmak adına gruba üye olabilirsiniz.

    Yanıtla
  3. Merhaba hocam benim oğlum 2007 doğumlu 2011 tip 1diyabet e yakalandı 2018 de wolfram sendromu var ve görmesi yüzde otuz düştü ne yapabiliriz .Yardımcı olur musunuz hocam?

    Yanıtla
  4. Hocam benim kuzenim bu hastalik tanisi konuldu seneler once ve baya ilerlemis durumda henuz kendisi 17 yasinda bugun sekeri 20 ye kadar dustu komaya girdi acil durum ignesi vermislerdi onun sayesinde kurtuldu hastanede yatiyo suan herhangi bir tedavisi yok sanırım bu hastaligin

    Yanıtla
    • Merhabalar Enes Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastayı değerlendirmeden bir şeyler söylemek doğru olmasa da hastalığın bilinen tedavisi semptomatiktir. Hastada ortaya çıkan belirtilere yönelik tedavi verilir ancak en doğru bilgiyi bir pediatri uzmanı ile görüşerek almalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar kuzeniniz nasıl oldu acaba benim oğlumda Wolfram sendromlu kuzeniniZin yaşı ilerledikçe ne gibi sıkıntıları çıktı görmesi işitmesi şuan ne düzeyde

      Yanıtla

Yorum yapın