Wagr Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Wagr Sendromu Nedir?

Wagr Sendromu, wilms tümörü, anirida, genitoüriner anomaliler ve entelektüel bozuklukların görülmesiyle karakterize multi sistemik bir hastalıktır. İstatistiksel olarak 1.000.000’da 1 kişide görülmektedir. Wagr sendromlu hastalarda nadir bir hastalık olan Wilms Tümörü gelişme olasılığı yaklaşık olarak %50 ‘dir. Wilms tümörü çoğunlukla çocuklarda görülür ancak bazı durumlarda yetişkinlerde ortaya çıkabilir.

wagr sendromu nedir
Wagr sendromu ile ilişkili görsel.

Her 3 aniridia hastasının 1 tanesinin Wagr sendromu olduğu tahmin edilmektedir. Detaylar için Aniridia Nedir? adlı yazıma hemen göz gezdirebilirsiniz.

Nedenleri

Wagr sendromunun 11. kromozomun kısa kolunda meydana gelen bir mutasyondan kaynaklandığı düşünülmektedir. PAX6 ve WT1 genleri bu hastalığın semptomlarını gösteren kişilerde yüksek olasılıkla silinmiştir. Birçok WAGR vakası kalıtsal değildir. Bu durum çoğunlukla fetal gelişim sırasında rastgele bir mutasyon veya silinmeden kaynaklanır.

[su_accordion][su_spoiler title=”Görsel Kaynakları:” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. http://medlibes.com/uploads/Screen%20shot%202010-07-08%20at%206.09.33%20PM.png

[/su_spoiler][/su_accordion]

Yazı yakın gelecekte detaylandırılacaktır. Takipte kalınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın