Waardenburg Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Waardenburg Sendromu Nedir?

Waardenburg Sendromu, her 15.000 kişiden 1 tanesinde görülmekte olan işitme, saç, görme ve cilt bozuklukları ile giden genetik, nadir bir hastalıktır.

waardenburg-sendromu
                                       Waardenburg Hastalığı’nda göz renkleri birbirinden farklı olabilmektedir.

Belirti ve Bulgular

Bu hastalarda göz yapıları laterale doğru kayabilmekte ve en çok işitme sorunları ile karşımıza çıkmaktalar.Deri renginin normalden farklılaşması, gözlerin aynı renkte olmaması, saçlarda erken renk değişimleri görülmesi, görmelerinde bozulma, gözlerin birbirine olan mesafelerinde değişim, yüz ve dudak yapılarında bir takım bozulmalar gibi bulgu ve belirtiler eşlik etmektedir.

Bu hastaların yüz yapısını daha iyi bir şekilde anlayabilmek için altta paylaşmış olduğum videoyu izlemenizi öneriyorum:

YouTube video

Waardenburg Sendromu Tipleri

Bu hastalığın semptom,belirti ve bulgulara göre 4 türünün olduğu bilinmektedir.

Waardenburg Tip 1

Bu tür, hastalığın klasik olarak tanımlanan tablosudur. Diğer tiplere göre nadir görüldüğü bilinmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu tür her 40.000 hastadan 1 tanesinde görülmektedir. Tip1 hastaların  tamamı olmasa da büyük çoğunluğunda PAX3 geninde bozukluk ve mutasyonlar tespit edilmiştir.

Waardenburg Tip 2

Nadir görülen tiplerden bir tanesidir. Bu tipte hastalara kaslarda kontraktür bulguları da eşlik edebilmektedir. PAX3 genindeki bir bozukluktan ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Waardenburg Tip 3

Bu tür hastalar tip1 ve tip2 hastalara oranla daha çok görülmektedir. Bu tipin diğer bir adı Klein Waardenburg Sendromu‘dur.

Waardenburg Tip 4

Diğer tiplerden sık görülmekle beraber SOX10 genindeki bir mutasyondan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Waardenburg Sendromu Nasıl Tanı Alır?

waardenburg-sendromu-nedir
                                                          Hastaların yüz görünümleri tipiktir.

Bu hastalığın tanısı moleküler genetik bilimi aracılığıyla konulabilmektedir. PAX3 genine doğrudan sekanslama yöntemi ile ya da sadece 2q35 bölgesine özel olan bazı ilinti testleri ile tanı konulabilmektedir. Tanı konan hastalarda gen analizi mutlaka yapılmalı ve gelecekteki Waardenburg Hastalığı olan hastaların tanınmasını ve tedavisini kolaylaştırmak adına adımlar atılmalıdır.

Hastalığın tedavisinde genelde semptomlar giderilmelidir. Örneğin işitme kaybı olan bir hastaya işitme cihazları verilmesi gibi.

Yararlandığım Kaynaklar :


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından yazabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın